La UTM s-a organizat un simpozion științific cu ocazia celor 90 de ani de la fondarea învățământului superior agricol

242-1536×1022-1

Pe 5 octombrie, a fost sărbătorită 90 de ani de la înființarea învățământului superior agricol în Republica Moldova, printr-un eveniment deosebit desfășurat la Universitatea Tehnică a Moldovei – Simpozionul Științific Internațional „TENDINȚE MODERNE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR AGRICOL”. Timp de două zile, experți şi oameni de știință din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina și România discută subiecte precum agronomia, horticultura, genetica şi sectorul agroalimentar,  folosind acest prilej extraordinar pentru a-și împărtăși experienţa.

Simpozionul a debutat astăzi şi va continua până mâine, 6 octombrie. În debutul evenimentului, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a evidențiat evoluția și progresele semnificative ale învățământului superior agricol în Republica Moldova de la înființarea Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Silvice şi ale Mediului. El a subliniat, de asemenea, importanța contribuției profesorilor, cercetătorilor și studenților acestei instituții la dezvoltarea învățământului superior agricol.

„Suntem onoraţi să celebrăm astăzi 90 de ani de fondarea învățământului superior agricol din Republica Moldova. Evoluţia învățământului superior agricol a cunoscut mai multe etape și transformări. În această zi extraordinară vreau să ne aducem aminte cu înaltă apreciere de toate generațiile de profesori, cercetători şi studenți care şi-au lăsat amprenta în consolidarea şi promovarea sectorului agricol superior. Un proiect cu adevărat impresionant care va transforma peisajul agricol din Republica Moldova este conceptul unui parc inovațional, planificat să fie un centru de cercetare și antreprenoriat în domeniul agriculturii, situat în campusul studențesc din strada Mirceşti”, a declarat prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei.

La eveniment au participat şi reprezentanți ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, dar şi ai Ministerului Educaţiei și Cercetării, care au subliniat importanța instituțiilor de învățământ superior în dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova.

Vladimir BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a evidențiat potențialul uriaș al industriei agricole și agroalimentare pentru creșterea economică a țării, subliniind că aceasta se bazează pe știință și educație.

Nadejda VELIȘCO, secretara generală l Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a subliniat contribuția semnificativă a învățământului superior agricol la dezvoltarea unei agriculturi moderne și competitive în țară. Ea a specificat eforturile depuse pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare și educație, care facilitează formarea specialiștilor în domeniul agricol.

De asemenea, în prima zi a Simpozionului au participat şi reprezentanți ai instituţiilor de învățământ superior agricol din România, care au reiterat sprijinul pentru dezvoltarea domeniului agroalimentar şi au manifestat deschidere pentru noi colaborări. Sorin CÂMPEANU, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București, România, a subliniat importanța colaborării în dezvoltarea învățământului dual.

Simpozionul „Tendințe moderne în învățământul superior agricol” se va încheia mâine, 6 octombrie. Acest eveniment reprezintă un forum interdisciplinar în domeniile științelor agricole, horticole, silvice și ale mediului, oferind o platformă de schimb de cunoștințe, expertiză, idei și dezvoltare a unei rețele solide de colaborare între specialiști.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente