Agenda discuțiilor la primul Forum de afaceri moldo- olandez. Accesul pe piața olandeză, parteneriate de succes și cum atragem investitorii

DSC_1208

Oportunitățile investiționale și de export pe piața olandeză – pe agenda discuțiilor la primul Forum de afaceri moldo – olandez. Evenimentul a adus la Chișinău mai mult de 20 de companii din Țările de Jos, care au venit să exploreze și să înțeleagă mai bine potențialul țării noastre și să stabilească relații comerciale solide. Moldova se prezintă ca o piață atractivă pentru investitorii străini, oferind avantaje precum talentul local, proximitatea geografică, un context politic favorabil (statut de candidat UE), forță de muncă bine pregătită la costuri competitive, un sistem fiscal prietenos și altele. La eveniment au participat peste 100 de invitați, care au avut ocazia să descopere oferta de țară a Moldovei. Iar antreprenorii moldoveni – să înțeleagă mai bine potențialele oportunități pe care le oferă piața olandeză pentru afacerile locale.

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Moldova, din ce în ce mai mult, este pe cale să se integreze în Uniunea Europeană, inclusiv pe piața Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că Moldova poate produce produse și servicii pentru întreaga Europă. În plus, am încheiat în această vară acordul de liber schimb. Toate acestea creează oportunități de dezvoltare pentru companii. Țara noastră va continua să investească în infrastructură, în tranziția energetică și în adaptarea la schimbările climatice, iar acestea sunt oportunități mari de investiții. Ori de câte ori Guvernul sesizează o problemă, o constrângere sau o oportunitate, lucrăm împreună pentru a rezolva aceste probleme. Încurajăm companiile din Moldova să privească dincolo de granița țării sau de granița regională.”

Evenimentul a creat un cadru ideal pentru prezentarea ofertelor investiționale, explorarea pieței și stabilirea de parteneriate strategice, așa cum pe aceeași platformă s-au regăsit antreprenori din ambele state, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, precum și oficiali guvernamentali.

Fred Duijn, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova: „Sunt mândru să fiu gazda acestui prim forum de afaceri și este o plăcere deosebită să am reprezentați din mediul de afaceri din Olanda. Știu că mulți dintre dumneavoastră ați demarat această inițiativă cu mulți ani în urmă, ați venit în Moldova ca adevărați pionieri, dar văd că și noua generație de antreprenori din Republica Moldova se apropie tot mai mult de Olanda și invers, știu că sunt foarte mulți antreprenori din Republica Moldova care deja au descoperit mediul de afaceri olandez. Moldova are nevoie de un mediu de afaceri înfloritor, societatea are nevoie de creativitate, iar Țările de Jos vă sprijină în această cale. Moldova este pe cale spre Europa, au loc foarte multe reforme și sunt foarte multe inițiative care urmează a fi descoperite.”

Participanții la forum au prezentat activitățile lor într-o gamă largă de sectoare, inclusiv tehnologie, energie, agricultură, industrie alimentară, sănătate și multe altele. Pentru o perspectivă mai clară asupra oportunităților investiționale, participanții au făcut vizite în teren, la companii din Moldova, pentru a face cunoștință cu potențiali parteneri locali de afaceri.

Gerard Den Hartog, Manager Inginerie la Railtechniek van Herwijnen: „Am venit aici în 2006 și ne-am propus să găsim ingineri. Am selectat 8 studenți, iar după absolvire, aceștia au plecat în Olanda pentru un training de 3 luni. Între timp, am înființat biroul aici. Când s-au întors, totul era gata și au început să lucreze. Afacerea a mers excepțional de bine, iar noi am descoperit mai multe oportunități. În 2007, am decis să ne extindem activitățile, iar în prezent oferim servicii tip „cold calls” și servicii pentru companiile din grupul nostru.  Companiile mai noi din domeniul IT știu cum lucrează companiile olandeze, au fost instruite acolo, mulți studenți moldoveni studiază în Olanda, deci știu cum lucrăm și cum gândim noi, ne-au observat practicile, pe care le implementează și în Moldova. În fața unei astfel de concurențe, diferența dintre cultura de afaceri olandeză și cea moldovenească este abia perceptibilă.”

Mariana Pâslaru, antreprenoare, exportatoare de cireșe în Olanda: „Am intrat pe piața europeană cu cireșele noastre. Este un produs solicitat, însă suntem mereu vigilenți în ceea ce privește calitatea. Moldova este un brand, iar noi, producătorii, muncim din greu pentru a menține această reputație. Ne străduim să oferim calitatea pe care europenii o caută și, cu mândrie, putem spune că acum avem toate certificatele necesare. Pentru o colaborare de succes, este vital ca ambele părți să depună eforturi semnificative. Cu trei ani în urmă, exportam doar 10% din producția noastră. Anul acesta, aceasta a crescut la 50%. Mă bucură faptul că, după noi, pionierii pe această piață, au apărut mai mulți producători, nu doar de cireșe, ci și de prune și struguri. Olandezii apreciază corectitudinea noastră, valorifică gustul special al fructelor moldovenești și asta ne bucură enorm.”

Forumul moldo-olandez a inclus sesiuni interactive și ateliere practice unde participanții au discutat subiecte precum procedurile fiscale, recrutarea și angajarea, finanțele și multe altele, esențiale pentru dezvoltarea unei afaceri cu capital olandez în Moldova. De asemenea, mai mulți secretari de stat a ministerelor de referință în ceea ce privește relațiile comerciale și dezvoltarea economică au venit la forum, pentru a prezenta programul țării de susținere a investitorilor și de încurajare a relațiilor comerciale.

Despre Forumul de afaceri moldo-olandez

Forumul moldo-olandez se desfășoară în zilele de 4 și 5 octombrie la Chișinău. Acesta este organizat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, în colaborare cu Camera olandeză de comerț din România în parteneriat cu Agenția de Investiții din Moldova.  

Acest Forum este primul de acest tip de la inaugurarea oficială a Ambasadei Olandei la Chișinău, subliniind angajamentul ambelor țări pentru dezvoltarea și consolidarea colaborării bilaterale. În ultimii ani, relațiile comerciale dintre Moldova și Olanda au atins un prag semnificativ. În primele 2 semestre ale anului 2023, schimburile comerciale între Moldova și Țările de Jos s-au ridicat la 62,2 milioane USD. Astfel, Olanda s-a situat pe locul 19 în rândul partenerilor comerciali globali ai Moldovei. 144 de companii cu capital înregistrat în Țările de Jos își  desfășoară cu succes activitatea în Moldova, tendință care reflectă potențialul și atractivitatea crescută a Moldovei pentru investitorii olandezi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente