Livrarea produselor alimentare la ușa consumatorilor devine o activitate tot mai populară în Republica Moldova. Astăzi, fiecare unitate de alimentație publică e disponibilă să livreze comenzile înregistrate direct la domiciliul sau biroul clienților săi, iar ultimii se arată interesați de această opțiune. În acest context, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vin cu 10 recomandări utile pentru consumatori.
Dacă te regăsești și tu în lista persoanelor care adesea comandă produse alimentare cu livrare, atunci:
#1. asigură-te că unitatea de alimentație publică de unde vrei să comanzi (restaurant, cantină etc.) este autorizată sanitar-veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;
#2. asigură-te că comanda va fi recepționată la timp, astfel încât aceasta să poată fi păstrată într-un loc sigur dacă alimentele nu vor fi consumate imediat;
#3. inspectează ambalajul comenzii și asigură-te că acesta nu este deteriorat;
#4. verifică temperatura alimentelor recepționate (alimentele trebuie livrate la o temperatură sigură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor), iar dacă observi nereguli, nu le consuma, ci contactează imediat restaurantul sau serviciul de livrare;
#5. înainte de a consuma orice produs alimentar de la un serviciu de livrare, verifică-l organoleptic (miros, gust, aspect exterior), iar dacă observi semne vizibile de alterare, cum ar fi mucegai și miros neplăcut, nu consuma produsul, ci contactează imediat restaurantul sau serviciul de livrare;
#6. păstrează la frigider alimentele, în cazul în care acestea nu sunt consumate imediat la livrare (notă: nu se recomandă păstrarea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate, deoarece unele dintre ele, cum ar fi cutiile de polistiren, nu sunt neapărat etanșe și pot afecta negativ calitatea alimentelor prin uscare);
#7. ține cont de faptul că reîncălzirea produselor culinare se efectuează la temperaturi optime de minim +75 grade Celsius, în recipiente speciale care ar permite încălzirea uniformă și rapidă a produselor; supele și sosurile, în schimb, se încălzesc până la temperatura de fierbere;
#8. nu reîncălzi produsele de mai multe ori, deoarece aceasta favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene (reîncălzirea lentă la fel nu este recomandată);
#9. spală-te pe mâini înainte de a manipula sau consuma alimentele;
#10. cere întotdeauna bonul de casă.