Două treimi sau 63,2 % din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool. Conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, efectuat în 2019, Moldova se menține printre țările cu cel mai înalt consum de alcool per persoană adultă (cu vârsta de peste 15 ani) – de 12,9 litri. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării Zilei naționale fără alcool.
Genericul Zilei naționale fără alcool din anul curent, marcată astăzi, 2 octombrie, este „Zero alcool – zero riscuri”. Acesta evidențiază faptul că orice cantitate de alcool consumată presupune anumite riscuri pentru viață și sănătate.
Ce este alcoolul și care sunt consecințele consumului acestuia
Alcoolul, așa cum este clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, este o substanță toxică, psihoactivă, care produce dependență. În plus, este un cancerigen din grupa 1, legat cauzal de șapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag, ficat, colorectal și de sân. La nivel global, circa trei milioane de decese anual sunt atribuite consumului de alcool, ceea ce reprezintă 5,3 % din totalul deceselor înregistrate.
Specialiștii susțin că nu există dovezi și niciun studiu nu a demonstrat faptul că există un nivel „sigur” de consum de alcool fără riscuri de îmbolnăvire sau rănire. Mai mult ca atât, nu există studii care ar demonstra efecte benefice potențiale ale nivelului de consum moderat de alcool asupra bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat de tip 2 sau a cancerului. Impactul dăunător al alcoolului începe chiar din perioada prenatală și durează pe parcursul întregii vieți.
Unde se consumă cel mai mult alcool
Regiunea cu cel mai mare nivel de consum din lume este Uniunea Europeană, unde mai mult de o cincime din populația cu vârsta peste 15 ani raportează un consum periodic de alcool în cantități mari, cel puțin o dată pe săptămână.
În plus, consumul de alcool a devenit a șasea cauză principală de morbiditate și decese premature în țările cu venituri înalte.
Consumul de alcool în Republica Moldova
În ceea ce privește Republica Moldova, datele Studiului STEPS 2021 arată că peste 63 % din populația adultă consumă alcool: bărbații – 20,6 litri, iar femeile – 5,9 litri. Totodată, în orașe consumul de alcool constituie 68,2 %, iar în sate/comune – 57,8 %.
Totodată, în raportul ANSP se menționează că tinerii sunt afectați în mod disproporționat de alcool în comparație cu persoanele mai în vârstă, iar 13,5 % din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale.
Conform datelor Studiului privind comportamentele și percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova, patru din 10 adolescenți de 11-17 ani au relatat că au avut experiență de utilizare a alcoolului.
Recomandări pentru guverne
În acest context, ANSP menționează că pentru a reduce consecințele dezastruoase condiționate de consumul de alcool, guvernele sunt încurajate să ia măsuri cu privire la strategiile care s-au dovedit eficiente și rentabile. Acestea includ:
# reglementarea comercializării băuturilor alcoolice (în special pentru persoanele tinere);
# reglementarea și restricționarea disponibilității alcoolului;
# reducerea cererii prin mecanisme de impozitare și stabilire a prețurilor;
# achiziționarea de la populație a unei cantități mai mari de struguri;
# creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate publică cauzate de consumul de alcool și asigurarea sprijinului pentru politici eficiente privind alcoolul;
# oferirea unui tratament accesibil pentru persoanele cu tulburări de consum de alcool;
# implementarea programelor de screening și intervenții scurte pentru consumul de alcool în serviciile de sănătate.
Organizația Mondială a Sănătății consideră consumul de alcool ca fiind a treia cauză de boală și moarte prematură la nivel global, ce condiționează apariția a peste 200 de boli, cum ar fi: tulburări neuropsihice, boli cardiovasculare, ciroza hepatică, anumite tipuri de cancer, accidente, traume etc. În general, consumul de alcool este responsabil pentru 5,1 % din majoritatea bolilor din întreaga lume, măsurată în ani de viață ajustați în funcție de dizabilități (DALY).
Pe lângă consecințele asupra sănătății, consumul de alcool provoacă daune sociale și economice semnificative pentru oameni, familie și societate.