Locuitorii din Galați, România, au fost avertizați prin Ro-ALERT, vineri seară, 29 septembrie, despre posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Ministerul Apărării din România a anunțat că în noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.
„În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați”, se arată în mesajul Ministerului Apărării din România.
Autoritățile române precizează că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat „o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național”, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.
„Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile. La ora 1.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării din România.
Amintim că pe 15 septembrie, autoritățile din România au anunțat că își extind restricțiile de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian.
Recent, pe 13 septembrie, pe teritoriul județului Tulcea din România au fost depistate noi resturi de drone, descoperite cu ajutorul unui elicopter.
Amintim că pe 6 septembrie, presa română scria despre identificarea mai multor bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile asupra unor ţinte din Ucraina pe teritoriul României. Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!