11 practici simple pe care le poți face în fiecare zi pentru a preveni risipa de alimente

alimente cumparaturi eco legume bucatarie
Foto:Leonie Wise/unsplash.com

La sfârșitul lunii septembrie, în întreaga lume se marchează Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare. Scopul acestei zile este să readucă aminte oamenilor despre cât de important este să consumăm responsabil alimentele. Astfel, prin intermediul unei reprezentante a Băncii de Alimente din Moldova, echipa #diez îți prezintă o listă din 11 practici simple pe care le poți face zilnic pentru a preveni risipa de alimente.

Sfaturi pentru un consum responsabil al alimentelor

#1. Planifică-ți cumpărăturile și bugetul. Este cel mai important lucru pe care îl poți face. Reduce shoppingul la doar două zile pe săptămână sau chiar o zi. În acest mod, vei avea timp să consumi produsele deja cumpărate, să verifici, înainte de a face cumpărături noi, să faci o listă coerentă cu produse.

#2. Mănâncă înainte de a merge la cumpărături. Un stomac înfometat te va determina să cumperi mai mult decât ai nevoie.

#3. Evită promoțiile, mai ales la produse care nu se păstrează ușor sau pe care nu le consumi des.

#4. Utilizează congelatorul. Congelează surplusul de alimente pe care le consumi mai greu.

#5. La procurarea unui produs, află datele de expirare.

#6. Stochează alimentele în locul adecvat, la temperatura corectă pentru a constitui o prelungire importantă a valabilității lor.

#7. Gătește în cantități mai mari. Având mâncare gata preparată în frigider, îți reduci și tentația de a recurge la alte cumpărături neplanificate.

#8. Înainte să arunci, mereu gândește-te cum ai putea folosi alimentele rămase în urma unui prânz sau cină pentru rețete noi. Fii creativ(ă)!

#9. Controlează porțiile. Prin controlul cantității de mâncare din farfuria ta vei limita cantitatea de alimente care sfârșesc la gunoi.

#10. Atenție la ceea ce ai deja în frigider. Un frigider ordonat însemnă să vezi ce ingrediente trebuie sau nu să cumperi de la magazin.

#11. Donează surplusul de hrană organizațiilor nonprofit sau direct oamenilor care au nevoie de ele.


Ce este Banca de Alimente?

Banca de Alimente este primul proiect din Moldova axat pe prevenirea risipei și reducerea foamei grație recuperării produselor alimentare. Serviciul presupune preluarea, de la agenții economici, a tuturor tipurilor de alimente care riscă să nu poată fi vândute, dar sunt încă bune pentru consum. Acestea sunt distribuite în serviciile sociale de pe întreg teritoriul țării, acolo unde adulții și copiii nevoiași primesc mese calde.

Pe parcursul a doi ani de la fondare, Banca de Alimente a colaborat cu zeci de agenți economici care produc, importă sau distribuie alimente. Proiectul a gestionat 367 957 de kilograme de produse alimentare, echivalentul a 795 314 porții de mâncare oferite în cele peste 50 de servicii sociale beneficiare.


Amintim că vineri, 29 septembrie, Banca de Alimente lansează provocarea #nuaruncmâncare, activitate ce reprezintă o zi în care toți doritorii sunt invitați să comunice pe rețelele sociale ceva ce au făcut pentru a salva un produs în loc să îl arunce. Mai multe detalii găsești în acest material.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente