La alegerile locale generale din 5 noiembrie și-au anunțat intenția de a candida la fotoliul de primar din Chișinău 22 de candidați. Unii dintre ei eu reușit să depună deja actele la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău pentru a se înregistra în cursa electorală, iar ceilalți mai au la dispoziție o săptămână să facă acest lucru până la începerea perioadei de campanie electorală. Mai jos vă prezentăm toți candidații.
Au depus actele pentru înregistrarea în alegeri
Vasile Costiuc, partidul Democrația Acasă

Vasile Costiuc, liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, a candidat și la alegerile locale noi din 2018 pentru funcția de primar al Capitalei. Atunci el a obținut 504 voturi (0,23 %).
Costiuc a absolvit în 2008 facultatea de Istorie din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. În perioada 2008-2010 a lucrat la Jurnal TV în calitate de cameraman. În ianuarie 2022 el a fost a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind cercetat alături de alte două persoane în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești.
Ruslan Codreanu, Blocul electoral „Ruslan Codreanu”

Fostul primar interimar al Chișinăului Ruslan Codreanu va candida la aceste alegeri pentru șefia primăriei capitalei. El a ocupat fotoliul de primar interimar în timpul guvernului Pavel Filip, din vara anului 2018, după ce alegerile locale noi din Chișinău, câștigate atunci de Andrei Năstase, nu au fost validate. În iulie 2019, Codreanu a fost demis din funcția de primar interimar, dar și din cea de viceprimar.
Constantin Butucel, PACE

Constantin Butucel este candidatul PACE la funcția de primar al municipiului Chișinău. Potrivit CV-ului, Butucel este proprietarul unei firme de construcții în Țările de Jos, din 2014. De asemenea, el este președintele Organizației Teritoriale PACE din Țările de Jos.
Precizăm că președintele partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, în 2021, fiind șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP) a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare, după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens către Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale Interpol din Lyon, Franța, în luna august a aceluiași an. Acesta este bănuit în dosarul „verde de briliant”, împreună cu omul de afaceri Veaceslav Platon.
Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova

Ion Ștefăniță a fost directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor timp de 12 ani, fiind eliberat din funcție printr-un ordin al Ministerului Culturii în noiembrie 2021. Ștefăniță spunea atunci că asupra sa sunt exercitate presiuni din partea Ministerului Culturii și a deputatei PAS Liliana Onofrei-Nicolăescu.
Precizăm că Partidul Mișcarea „Respect Moldova” din partea căruia candidează Ion Ștefăniță la funcția de primar al capitalei a fost creat de Eugeniu Nichiforciuc, ex-deputat al PDM, partid condus la acea vreme de Vladimir Plahotniuc, la sfârșitul lunii aprilie 2023.
Diana Caraman, PCRM

Diana Caraman este licențiată în științe economice la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM). Tot la ULIM și-a obținut și diploma de master în științe economice. În 2016 ea devine membră a formațiunii politice Partidul Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova. Conform declarației de avere, Diana Caraman a indicat pentru anul 2022 venituri din salariu în mărime de 243 000 de lei.
Lilian Carp, PAS

Lilian Carp este deputat în Parlamentul Republicii Moldova la al treilea mandat consecutiv, vicepreședinte al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. În iunie 2020 a fost ales vicepreședinte PAS, fiind membru al partidului din 2018. Studiile de licență, masterat și doctorat le-a făcut la Universitatea de Stat „Ion Creangă”. În 2014 a fost deputat în Parlamentul de legislatura a IX-a în componența Partidului Liberal. Conform declarației de avere depuse pentru anul 2022, acesta declara venituri de 500 000 de lei obținute pe parcursul anului.
Anatol Usatîi, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Ex-ministrul Economiei în Guvernul Chicu, Anatol Usatîi, în prezent vicepreședinte al PDCM, candidează la fotoliul de primar în municipiul Chișinău. Profiles.rise.md scrie că în noiembrie 2019, după căderea Guvernului Sandu, Anatol Usatîi a fost promovat în fotoliul de ministru al Economiei şi Infrastructurii în cadrul noului executiv condus de Ion Chicu. În martie 2020, este numit secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, locul de ministru fiind ocupat de Sergiu Răilean. Usatîi revine, însă, în funcția de ministru, peste aproape opt luni, după ce premierul Ion Chicu a revocat din funcție mai mulți reprezentanți din Guvern ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), printre care și Sergiu Răilean.
În 2019, Usatîi a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv din UTA Găgăuzia, precum și funcțiile de viceministru al transporturilor și al dezvoltării regionale, în 2017 și, respectiv, în 2015.
Vadim Brînzaniuc, Partidul Social Democrat European

Vadim Brînzaniuc, timp de mulți ani, a fost purtătorul de cuvânt al fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, după care a devenit membru al echipei actualului primar Ion Ceban. În 2018, Vadim Brînzaniuc a fost numit vicepretor al sectorului Buiucani, iar în mai 2019 a fost numit în funcția de pretor al acestui sector. Pe 25 martie 2022 el a anunțat public că pleacă din funcție, dar nu a specificat motivul plecării.
În aprilie 2016, reporterii CIJM au realizat o anchetă jurnalistică în care au arătat că „Brînzaniuc a reușit să acumuleze în doar doi ani, fiind în funcția de șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, o avere de câteva milioane de lei. Funcţionarul deținea atunci o casă cu două etaje în zona Petricani din sectorul Râșcani, pe care a construit-o, potrivit actelor cadastrale, din anul 2012 până în 2014. Pe frontispiciul casei este imprimat un blazon, în care litera „B” vorbește despre numele de familie al proprietarului. Cu tot luxul afișat, Brânzaniuc s-a numărat, în anul 2013, printre beneficiarii de ajutor material din bugetul municipal. El a primit 72.000 de lei. Din banii publici i-a fost achitată o parte din dobânda la un credit luat pentru construcția casei. Până la angajarea în funcție de șef de direcție nu avea locuință și ridica un salariu de doar 2.000 de lei”, se arată în investigație.
Ion Bulgac, CUB

Ion Bulgac este candidatul Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Prosperitate” (CUB) pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.
Ion Bulgac, în vârstă de 23 de ani, și-a obținut licența la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în vara anului 2023. El este și președinte al Organizației de Tineret a Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Prosperitate”.
Din 2019 până în 2022 a fost președinte al Asociației Naționale de Dezbateri Academice. De asemenea, în 2021 și-a început activitatea ca antreprenor în sectorul agricol.
Adrian Albu, PSRM

Adrian Albu este deputat în Parlamentul Republicii Moldova la primul mandat, membru al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. De profesie este jurist, doctor în economie. Conform declarației de avere depusă pentru anul 2022, Albu declara venituri 624 000 de lei
Mihail Poleanschi, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

Mihail Poleanschi este candidatul Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Poleanschi este de profesie antropolog și jurnalist. El a fost deputat în mai mule legislaturi, din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În prezent, Poleanschi este membru al Comitetului Executiv al formațiunii, președinte al Organizației Teritoriale Chișinău.
Victor Chironda, Platforma DA

Victor Chironda este unul dintre candidații la funcția de primar general al municipiului Chișinău din acest an. Urbanist și activist civic, Chironda și-a făcut studii la USM, Academia de Administrare Publică și, în cadrul proiectului 4CITIES Euromaster, a învățat urbanismul și dezvoltare urbană modernă în Bruxelles, Copenhaga, Viena și Madrid.
La 3 iulie 2019, a devenit consilier municipal la Chișinău din partea Blocului „Platforma Popular Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. În același an, Victor Chironda a devenit viceprimar. Doi ani mai târziu, Chironda cerea actualului primar general, Ion Ceban, inițierea unei anchete de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului și șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, acuzând instituția că ar fi emis autorizația de demolare a Hotelului Național cu încălcări. Pe 2 iulie 2021, Chironda a fost demis din funcția de viceprimar al Capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali.
Oleg Burlacu, Partidul Liberal Democrat din Moldova

Oleg Burlacu este candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcția de primar general al municipiului Chișinău. După studii acesta este avocat și activează în calitate de viceprimar interimar din sectorul 5 al Bucureștiului. Conform declarației sale de avere din anul 2022, Burlacu a obținut venituri din salarii în mărime de 2,8 milioane de lei.
Vasile Bolea, Partidul Renaștere

Vasile Bolea este jurist specializat în drept economic, master în dreptul antreprenoriatului. La alegerile parlamentare din 2014 el a candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și devine deputat în Parlament. La al treilea mandat în Parlament, în iulie 2021, candidează din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). În mai 2023, Bolea a fost exclus din fracțiunea parlamentară BCS. În acea lună el s-a întâlnit cu Ilan Șor în Israel și ulterior a aderat la Partidul „Renaștere”. Conform declarației de avere din 2022, valoarea totală estimată a lui Bolea era de 4,1 milioane de lei.
Roman Mihăeș, Partidul Național Liberal din Moldova

Roman Mihăeș este de profesie avocat, licențiat în drept și magistru în politologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. În perioada 2014-2016 s-a remarcat prin aparițiile sale la televiziunile controlate de atunci de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. În acea perioadă el critica formațiunile politice și oponenții PDM-ului.
Ion Ceban, Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN)

Ion Ceban este primar al municipiului Chișinău din 11 noiembrie 2019, fiind la primul său mandat. El a câștigat mandatul din al doilea tur cu 52,39 % din voturi, depășind-ul după numărul de voturi pe contracandidatul său Andrei Năstase (47,61 %). El a făcut parte din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, iar ulterior s-a alăturat Partidului Socialiștilor în frunte cu Igor Dodon. În 2021 Ceban a anunțat că părăsește PSRM și creează un nou partid – Mișcarea Alternativa Națională. În anul 2022 el a declarat venituri de aproximativ 500 000 de lei.
Și-au anunțat intenția de a candida, dar încă n-au depus actele
Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc

Ion Purice Nistor, Partidul Liberal

Teodor Cârnaț, candidat independent

Andrei Donică, Formațiunea social-politică „Mișcarea Profesioniștilor Speranța”

Ștefan Gligor, Partidul Schimbării

Cristina Vulpe, Partidul Politic Șansa

Menționăm că până pe 6 octombrie pretendenții la fotoliul de primar în Chișinău au timp să depună dosarele pentru înregistrarea în cursa electorală.
Următoarele alegeri locale în Republica Moldova vor avea loc pe 5 noiembrie 2023.