În cazul în care diferendul transnistrean nu va fi soluționat în următorii trei, patru ani, Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană. Acest fapt a fost declarat de președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV8.
„Republica Moldova nu poate sta pe loc, trebuie să devenim membru al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană nu precizează că, în cazul în care nu va exista reintegrare, este imposibilă aderarea țării la UE. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stâng al Nistrului vor vedea ce înseamnă integrarea în UE pentru că la noi calitatea vieții va crește mult. Vedem asta din experiența tuturor statelor care în ultimii 20 de ani au devenit state membre ale Uniunii Europene. Astfel, problema va fi rezolvată ulterior, în cazul în care nu va fi deja clarificată”, a declarat șefa statului.
Șefa statului a ținut să sublinieze că asta nu înseamnă că Chișinăul va renunța la teritoriul din stânga Nistrului.
„Nu e un refuz, sigur că toți ne-am dori ca procesul să decurgă paralel, dar nu putem încă 30 de ani să rămânem în situația asta când nu avem nicio democrație consolidată, nici condițiile de trai nu sunt cele mai bune”, a adăugat Maia Sandu.
Anterior, comisarul european Josep Borrell a declarat că pentru a adera la UE, Republica Moldova ar trebui să soluționeze problema conflictului de la Nistru.
Pentru a începe aderarea la Uniunea Europeană, Moldova are nevoie să deschidă capitolul de negocieri, iar ca cel din urmă să fie deschis, țara noastră trebuie să implementeze nouă condiții formulate de către Comisia Europeană. Printre aceste condiții pe care trebuie să le realizăm, subiectul regiunii transnistrene nu se regăsește.
Pașii pe care țara noastră a trebuit să-i realizeze până în luna iunie 2023:
#1. reforma justiției (4 puncte din 5);
#2. cadrul electoral (4 puncte din 5);
#3. combaterea corupției (3,8 puncte din 5);
#4. deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private (3,7 puncte din 5);
#5. combaterea criminalității organizate și spălării banilor (4,4 puncte din 5);
#6. îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice (4 puncte din 5);
#7. managementul finanțelor publice (5 puncte din 5);
#8. implicarea societății civile (4,6 puncte din 5);
#9. drepturile omului (4,8 puncte din 5).