Calificativul „Exclenet” acordat în ședința din 19 septembrie, curent, de Senatul UTM, în urma audierii raportului prorectorului Dinu Țurcanu, privind evoluția domeniului digitalizării la Universitatea Tehnică a Moldovei în perioada 2022-2023, este o mărturie a progresului semnificativ în adoptarea tehnologiei și a inovației pentru dezvoltarea experienței academice.
În raportul prezentat, prorectorul a adus la lumină realizări semnificative și perspective încurajatoare. Trecând în revistă pașii făcuți în perioada de raport privind modernizarea sistemelor informaționale și evoluția acestora, Dinu Țurcanu a evidențiat contribuția vitală a Direcției TIC, care a înregistrat progrese notabile în administrarea eficientă și modernizarea infrastructurii IT și dezvoltarea serviciilor de rețea, care susțin întreaga comunitate academică.
În perioada 2022-2023, UTM a făcut pași importanți către modernizarea și adaptarea cerințelor tehnologiei digitale. Un aspect crucial a fost tranziția către învățământul online, care a implicat digitalizarea laboratoarelor și furnizarea de spații digitalizate pentru profesori și studenți. Această adaptare a permis susținerea cursurilor în format online și înregistrarea acestora, astfel încât toate programele academice să fie disponibile pentru studenți în mod convenabil.
În plus, au fost dezvoltate și implementate diverse servicii menite să eficientizeze procesele academice și administrative. Printre acestea se numără Sistemul Informațional „ADMITEREA” și Modulul „Admitere Online” care exceptează prezența fizică, contribuie la simplificarea procesului de modernizare prin Cabinetul Personal UTM și introduce Serviciul de Achitare Online pentru procesul de admitere.
De asemenea, s-au dezvoltat module precum „Universitatea Mea” – care oferă acces rapid la informații pentru informații și angajați, și „Antiplagiatul” – care contribuie la prevenirea și sancționarea plagiatului în cadrul Universității.
Totodată, s-au făcut eforturi pentru digitalizarea proceselor. A fost implementat un sistem de monitorizare și supraveghere video în căminele universitare, de asemenea, s-au modernizat sălile de studii cu tehnologie de ultimă generație pentru a sprijini procesul de învățământ.
În continuare, Direcția TIC are planuri ambițioase, inclusiv implementarea Inteligenței Artificiale în gestionarea universitară, extinderea registrului electronic, introducerea orarului electronic și dezvoltarea sistemelor de acces-control în campusul universitar. De asemenea, se urmărește digitalizarea aulelor de studii și modernizarea laboratoarelor.
În concluzie, Senatul UTM a dispus elaborarea Planului de acțiuni pentru anul 2023/2024; monitorizarea realizării proiectelor inițiate în anii 2022/2023; dezvoltarea în continuare a procesului de digitalizare a Universității și asigurarea mentenanței instrumentelor IT deja implementate și aplicate în activitatea academică.
Astfel, Universitatea Tehnică a Moldovei demonstrează un angajament ferm față de digitalizare și tehnologie, realizând progrese semnificative în dezvoltarea experienței academice și administrative. Cu o astfel de evoluție ambițioasă și semnificativă, cu un focus constant pe inovație și planuri îndrăznețe pentru viitor, Universitatea Tehnică a Moldovei se află ferm pe calea spre o transformare digitală completă și eficientă.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.