Polonia a anunțat că nu va mai furniza arme Ucrainei. Se întâmplă după declanșarea tensiunilor dintre cele două țări, în privința exportului de cereale ucrainene. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, care a declarat că Polonia se va ocupa de modernizarea armamentului.
„Nu mai transferăm arme în Ucraina, pentru că acum înarmam Polonia cu arme mai moderne”, a spus Morawiecki.
Potrivit BBC, ieri, 20 septembrie, în urma comentariilor făcute de Volodâmâr Zelenski la ONU, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei. Zelenski a declarat că „unele națiuni s-au prefăcut solidare cu Ucraina”. Oficialii de la Varșovia au precizat că declarația este „nejustificată în ceea ce privește Polonia, care a sprijinit Ucraina încă din primele zile de război”.
Neînțelegerile referitor la cereale a început după ce declanșarea războiului din Ucraina a închis aproape toate căile maritime principale din Marea Neagră, iar Ucraina a trebuit să găsească alternative pe uscat. Astfel, cantități mari de cereale au ajuns în Europa centrală.
În consecință, Uniunea Europeană a interzis temporar importurile de cereale în cinci țări, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a proteja fermierii locali, care se temeau că cerealele ucrainene scad prețurile la nivel local.
Interdicția a luat sfârșit pe 15 septembrie, iar UE a ales să nu o reînnoiască. Ungaria, Slovacia și Polonia au decis continue aplicarea acestei interdicții. Astfel, Kievul a anunțat că va da în judecată cele trei țări, pentru că acestea nu renunță la interdicțiile agricole.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!