Iulian Muntean, membrul nou la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ce a fost înaintat de Parlament în această funcție, este învinuit într-un dosar de corupție. Acesta spune că dosarul a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, iar comisia Pre-Vetting, care i-a evaluat integritatea, menționează că nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care acesta ar fi fost vizat.
Președinta comisie juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că în decizia comisiei Pre-Vetting nu este menționat nimic despre faptul că Muntean ar fi figurat într-un dosar penal, iar acuzația este una gravă.
„Concluzia pe care o pot face eu, neavând încă toată informația la moment, este ca comisia Pre-Vetting nu a fost informată despre acest fapt. Și aici sunt doua aspecte importante. Unu: informația care a fost livrata comisiei de către organele statului: CNA, PA, SIS. Dacă într-adevăr persoana figurează într-un dosar de corupție, de ce aceasta informație nu a ajuns la comisia Pre-Vetting. Or, comisia, în procesul verificării solicita informații de la aceste instituții. Doi: dacă în formularul comisiei este o întrebare la care candidatul trebuie să menționeze cauzele (penale sau contravenționale) în care a fost vizat. În cazul în care informația se confirmă, iar persoana nu a indicat aceasta informație în formular (dacă exista o asemenea întrebare, evident) – înseamnă ca a ascuns. Și in acest caz, nu văd cum ar putea continua activitatea sa în CSM. Totodată, persoanele din cadrul instituțiilor statului care se fac de vină pentru necomunicarea acestei informații către comisia Pre-Vetting (dacă se confirma ca ele există și ni au fost comunicate) vor trebui și ele, să răspundă”, spune Olesea Stamate.
Reacția comisiei Pre-Vetting
Comisia a menționat că, pe tot parcursul procesului de evaluare, nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean.
„Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia.
Faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public. Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, se arată în răspunsul comisiei Pre-Vetting.
Comisia mai menționează că, în cadrul procesului de evaluare, fiecare candidat este invitat să completeze voluntar un chestionar de etică, care include întrebarea dacă acesta a fost vreodată parte în cazuri civile, contravenționale sau penale. Iar în răspunsul lui Muntean către comisie, acesta nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa.
Comisia Pre-Vetting menționează că în nicio sursă deschisă referitoare la candidat, nu a identificat informații cu privire la acuzațiile penale ce îl vizează.
„Deoarece nicio procedură penală pendinte privind candidatul Muntean nu a fost adusă la cunoștința comisiei în perioada evaluării, acest aspect nu a fost examinat de către comisie. Comisia va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu aparenta omisiune de a furniza informație cu privire la procedurile penale pendinte în privința candidatului Muntean, pentru a clarifica cauza lipsei acestor date. Menționăm că, Centrul Național Anticorupție a furnizat deja informație Comisiei cu privire la acest subiect”, se arată în răspunsul comisiei Pre-Vetting.
Reacția lui Iulian Muntean
Muntean spune că dosarul a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri.
„În vara anului 2018, am fost supus unei perchiziții, în urma căreia nimic ilegal nu a fost depistat. Doar s-au ridicat un laptop, două telefoane mobile și mijloace financiare în valoare nesemnificativă, păstrate în safeu, care ulterior, în decurs de 10 zile au fost restituite. Fiind invitat la PA (în luna septembrie 2018) și fiindu-mi prezentată așa numita ordonanță de punere sub învinuire, le-am spus că nu sunt implicat în nicio schemă, acesta fiind unicul și ultimul meu contact cu PA. Azi, suntem în luna septembrie 2023, au trecut mai mult de cinci ani. Pe parcursul acestor cinci ani, niciodată nu am fost chemat să fac careva declarații, să mi se ceară vreo explicație. N-am avut absolut niciun contact cu vreun procuror sau ofițer de urmărire penală. Și îmi pare straniu că un dosar cu așa impact la acea vreme a stat în safeul cuiva timp de cinci ani. Un dosar, în care procurorul a declarat că mi se incriminează suma de 950 de lei. Mai mult ca atât, acest dosar nu este în nicio bază de date, nicio bază de date gestionată de organele statului. Or, cu siguranță că comisia de Pre-Vetting a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența vreunor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul, pur și simplu, nu există.
Având în vedere toate aceste circumstanțe, nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida. Dar, așa cum am refuzat implicarea în campania electorală din 2019 de partea partidului democrat și, ulterior, «întâmplător», din partea procuraturii plahotniuciste m-am ales cu percheziție acasă, declar că nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM, punând în prim plan legea și interesul public”, se arată în declarația lui Iulian Muntean
Într-un răspuns remis redacției Realitatea, Procuratura Anticorupție informează că pe 5 iunie 2018, la domiciliul și în automobilul lui Iulian Muntean, a fost efectuate percheziții. Pe 3 septembrie 2018, fiind lector la Academia de Studii Economice, de comun cu alte persoane, ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare.
„Hotărâre în privința învinuitului Iulian Muntean, la moment nu este adoptată. Cauza penală în care Iulian Muntean are calitatea de învinuit, se află în exercitarea organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, iar urmărirea penală este în desfășurare”, a informat Procuratura Anticorupție.
Iulian Muntean face parte din cel de-al doilea grup al candidaților non-judecători, înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în mai 2023. El a fost audiat de Comisia Pre-Vetting în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la CSM.
Amintim că pe 7 septembrie 2023 Iulian Muntean și Lucia Popescu au fost numiți de Parlament în calitate de membri noi la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe un mandat de șase ani.