Dacă adori științele naturale încă de pe băncile școlii, să știi că ai un spectru tare larg de alegeri la programele de studii universitare. Cu acest mesaj vine Luminița Chihai, studentă la Biomedicină în Suedia, cu scopul de a evidenția și promova diversitatea științelelor naturii, care sunt un adevărat mediu oportun pentru explorare și inovație. În acest context, am vorbit cu trei studente din Moldova care studiază life science, pentru a vă prezenta tot ce cuprinde acestea din perspectiva studiilor universitare.
Luminița Chihai – Biomedicină la Univestitatea din Skövde, Suedia
Începem incursiunea în diversitatea programelor de studii în științe naturale cu povestea Luminiței. „Programul se întinde pe trei ani și are scopul de a pune bazele în domeniul de biomedicină, ceea ce înseamnă că în majoritatea cursurilor se predă cunoștințe generale. Câteva dintre cursuri pe care le-am studiat și mi-au părut captivante sunt Bioinformatica, Genetica moleculară, Biologia cancerului și celule stem, Microbiologia și Biochimia. Altele, precum Fiziologie umană și metabolism sau Imunologie și biologia infecțiilor (infection biology) au fost cursuri mai intensive și cu multe provocări, însă necesare, de vreme ce sunt baze pentru cursuri mai avansate. Structura generală a programului constă din patru cursuri per semestru, ce cuprind în total 30 de credite ECTS. La Facultatea de Bioștiințe, în cadrul universității mele, cursurile sunt planificate din patru sau cinci module: conferințe/prelegeri, sarcini practice de laborator și redactarea raporturilor de laborator, cât și seminare/prezentări în grup. Spre finalul cursului se scrie un examen digital sau pe hârtie.”
În comparație cu alte universități suedeze, Luminița spune că universitatea ei se deosebește prin multe avanataje. Instituția se află într-un oraș cu o populație de aproximativ 34 500 de locuitori. „Un orășel cu de toate necesare pentru o viață studențească decentă, sau lagom, cum adoră să se exprime suedezii, ceea ce înseamnă moderat, nici mai mult, nici mai puțin. Această caracteristică se oglindește în relațiile cu profesorii pe campus. Relația student-profesor e absolut unilaterală, la același nivel, adică noi ne adresăm cu prenume, pe un ton mai informal. Totodată, profesorii sunt foarte receptivi la emailurile și întrebările studenților și consideră feedbackurile studenților importante pentru dezvoltarea/ îmbunătățirea cursurilor. Cred că interesul meu pentru biomedicină se datorează o parte profesorilor de la universitate cât și profesoarelor de biologie din liceu, pentru că m-au încurajat și mi-au cultivat curiozitatea pentru științele naturale.”
Un alt avantaj este că programul e mult mai flexibil în comparație cu alte programe de biomedicină din țară. Luminița evidențiază faptul că prelegerile au loc de două sau de trei ori pe săptămână și majoritatea sunt opționale. „Astfel, am avut posibilitatea să mă înregistrez la cursuri adiționale din cadrul aceleași facultăți sau de la alte universități suedeze. Cu toate că asta a însemnat studii în tact de 150 sau 200 %, am reușit să le combin cu succes, însă aceasta a însemnat o viață socială mai puțin activă.”
În plan financiar, Luminița spune că i-a fost mai ușor pentru că universitatea se află într-un oraș mai mic. „Nu am nevoie să folosesc transportul public de vreme ce am bicicleta personală, iar centrele comerciale și alte instituții se află la o distanță de 20 minute de promenadă. Totodată, mi-a fost ușor să obțin un studio studențesc, iar prețurile de chirie sunt considerabil mai joase în comparație cu alte orașe mai mari din țară.”
Vlada Panfil – Biologie Moleculară,
Celulară, Fiziologie și Biochimie la Université de Rouen Normandie din Franța
Când a venit decizia unde dorește să-și continue studiile, Vladei i-a fost destul de dificil sa găsească un domeniu specific. Prin metoda eliminării, a decis să se intereseze în biologie si căutând facultăți mai specifice a ajuns să citească despre neuroștiință. După o introducere rapidă, a devenit îndrăgostită de acest domeniu. „Știam ca vreau să-mi fac studiile în Franța și că vreau să ajung în domeniul de cercetare în neuroștiință. M-am înscris la Université de Rouen Normandie la Facultatea de Biologie, programul de studii Biologie Moleculară, Celulară, Fiziologie și Biochimie. Primul an am avut foarte multe cursuri diferite care acoperă toate domeniile biologiei, dar datorită unor module la alegere poți sa te specializezi în domeniul ce te interesează.”
Vlada povestește că în fiecare săptămână avea 10-15 ore de lucru practic în laborator pentru a pune în aplicare unele tehnici de cercetare. „La sfârșitul acestei licențe poți sa te înscrii la o multitudine de studii de master cum ar fi: Științe biomedicale, Ingineria sănătății, Microbiologie, Bioinformatică, Neuroștiințe etc. Dupa acesta, poți sa lucrezi direct într-un laborator de cercetare, în industria de dezvoltarea produselor farmaceutice etc.” Vlada va începe masterul la Karolinska Institute din Suedia, ce propune un master in Științele Biomedicale și va pune accent pe lucrul de cercetare în neuroștiință.
„Programul propus de aceasta universitate m-a atras foarte mult deoarece propune un echilibru între obiectele teoretice și lucrul practic în laboratoare ce permite să vezi o multitudine de sfere diferite ale biologiei și de a putea face o alegere pentru proiectul profesional. Eu vreau să continui cu un proiect de doctorat după finalizarea masterului, în domeniul bolilor neurodegenerative sau funcțiilor fundamentale ale creierului.”
Vlada crede că studiile în domeniul life science sunt o soluție ideală pentru elevii ce sunt pasionați de biologie, vor sa fie în prim planul lumii de cercetare și de tratarea a diferitor boli sau vor să înțeleagă cum funcționează corpul uman. Este un domeniul foarte vast ce se dezvoltă cu o viteza impresionantă și rămâne necesar pentru viitoarele generații.
Cristina Bulancea – Biotehnologie la Universitatea Tehnică din Danemarca
La moment, Cristina e studentă în anul doi la masterat în Biotehnologie la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU). Înainte de a începe masteratul, a parcurs programul de Inginerie Generală la DTU. Acesta este structurat astfel încât să ofere, atât studenților danezi, cât și celor internaționali, o perspectivă amplă asupra domeniilor fundamentale ale ingineriei. Programul acoperă cursuri introductive în diverse specializări, precum Sisteme Cibernetice, Energia Viitorului, Materiale Avansate și, domeniul pe care l-a ales, Sistemele Vii.
„Apropierea de domeniul Sistemelor Vii m-a făcut să mă concentrez asupra proceselor biologice mediate de organisme precum bacteriile. Aceste microorganisme sunt mai mult decât simple entități care pot cauza boli. De fapt, majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau chiar benefice pentru oameni. Deși este ușor să ne gândim la bacterii ca la microorganisme dăunătoare, în realitate avem mai multe bacterii prietenoase în corpurile noastre decât celule umane! Studiul meu în cadrul programului de Inginerie Generală m-a familiarizat cu cursuri introductive în Științele Vieții (Life Science), biologie moleculară, biochimie și bioinformatică. Aceste cursuri au dezvăluit nu doar complexitatea și frumusețea structurii celulare, dar și modul în care informațiile genetice sunt stocate, transmise și utilizate de celule.”
Tot în cadrul cursurilor de la DTU, Cristina a învățat că drojdiile nu ne ajută să facem doar pâine și bere, dar au fost, de asemenea, esențiale în descoperirea proceselor genetice, precum reparația ADN-ului și ciclul celular, deoarece codul lor genetic este surprinzător de asemănător cu cel uman în multe aspecte. DTU se distinge prin cursurile sale interconectate, aplicative și hands-on, care sunt concepute pentru a face trecerea de la teorie la practică într-un mod cât mai eficient și captivant. „Dacă un anumit domeniu sau subiect te pasionează cu adevărat, universitatea oferă și posibilitatea de a crea cursuri speciale. Acestea sunt concepute în colaborare cu un profesor sau companii din industrie și îți permit să te aprofundezi într-un subiect specific, lucrând individual la un proiect de cercetare sau dezvoltare”, povestește Cristina.
Cursurile de licență au ghidat-o către specializarea în Biotehnologie, unde se concentrează pe exploatarea sistemelor și organismelor vii pentru a dezvolta sau a crea produse sau aplicații specifice pentru uzul uman. „Bacteriile, drojdiile și alte microorganisme, care au existat de miliarde de ani, sunt acum la vârful inovației în știință și ne ajută să găsim soluții durabile și inovatoare la provocările lumii moderne. Motivația de a studia biotehnologia a fost influențată și de poziția Danemarcei în acest domeniu la nivel internațional. Danemarca este unul dintre liderii europeni în brevete legate de biotehnologie, iar companiile daneze precum Novo Nordisk, Novozymes sau LeoPharma sunt recunoscute în toată lumea.”
Universitatea Tehnică din Danemarca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ tehnic din Europa de Nord. DTU se află în avangarda globală a cercetării în biotehnologie. Acest lucru este confirmat de clasamentul Shanghai Rankings „2022 Global Ranking of Academic Subjects”, unde DTU a fost clasificată pe locul trei la nivel mondial în domeniul Biotehnologiei în 2022, depășită doar de Universitatea Harvard și Institutul Tehnologic al Statului Massachusetts (MIT). „Alegând studiile la această universitate, nu numai că beneficiez de o educație de top, dar am și oportunitatea să interacționez direct cu industria. Este foarte popular ca studenții de aici să își asigure poziții de studenți asistenți în diverse domenii, facilitând astfel trecerea fluidă dintre mediul academic și cel industrial. Momentan, sunt studentă asistentă în laborator la Novo Nordisk, o companie cu renume în domeniul sănătății, cu un secol de inovație și liderism în tratamentul diabetului și altor afecțiuni asociate cu acesta.”
Cristina aspiră să aibă un rol activ în sectorul biotehnologic, contribuind la dezvoltarea de soluții sustenabile pentru provocările globale. „Având deja o experiență practică cu Novo Nordisk, mi-aș dori să mă aprofundez în cercetarea și dezvoltarea de tratamente și tehnologii inovatoare în cadrul companiei ocupând o poziție stabilă. Am decis să îmi continui studiile și să îmi aprofundez experiența în Danemarca, fiindcă este una dintre țările cu cele mai avansate cercetări în biotehnologie la nivel global. Cunoscând potențialul acestei națiuni în cercetare și inovație, consider că experiența acumulată aici îmi va oferi o perspectivă unică și competențe esențiale pentru cariera mea. Cu toate acestea, inima și gândurile îmi sunt mereu îndreptate către țara mea natală. Pe termen lung, aspir să mă întorc acasă și să contribui la dezvoltarea și modernizarea sectorului biotehnologic din Moldova. Viziunea mea este aceea de a transfera cunoștințele și experiența acumulate în Danemarca, contribuind astfel la creșterea și prosperarea comunității științifice moldovenești și, implicit, la progresul societății în ansamblu. În esență, îmi doresc să fiu un pod între inovațiile occidentale și nevoile specifice ale Moldovei, contribuind astfel la crearea unui viitor mai luminos pentru țara mea.”
„În lumea de astăzi, biotehnologia și științele vieții sunt esențiale. Fie că vorbim de soluții pentru schimbările climatice sau pentru producția sustenabilă de alimente și energie, avem nevoie de expertiza oferită de acest domeniu. Microorganismele joacă un rol pivotant în biotehnologie. Ele reprezintă o sursă imensă de inovație, având capacitatea să producă energie, medicamente și alimente în moduri pe care nu ni le-am imaginat până acum. Utilizarea bacteriilor pentru a produce insulină sau a algelor pentru producerea de biocombustibili sunt doar două exemple de cum microorganismele pot influența domeniul medicinei și cel energetic. Este vital să încurajăm tinerii să exploreze acest domeniu și să înțeleagă potențialul și oportunitățile pe care le oferă. Eu cred că promovarea acestor studii printre elevi este o investiție în viitorul nostru ce ne asigură că generațiile viitoare să gândească critic și să contribuie la un viitor mai sustenabil și mai sănătos pentru planeta noastră.”