32 de instituții de învățânt de pe teritoriul Republicii Moldova vor avea blocuri sanitare moderne până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, autoritățile preconizează ca, până la finele anului 2024, alte 118 instituții de învățământ să dețină aceste facilități. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit informațiilor, valoarea totală a alocațiilor pentru anul curent se ridică la aproximativ 29,3 milioane de lei. Dintre acestea – 25 de milioane sunt alocate din bugetul de stat pentru 25 de proiecte în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Alte 4,3 milioane de lei au fost alocate de către UNICEF pentru alte șapte instituții.
Conform autorităților, de renovarea și/sau crearea blocurilor sanitare vor beneficia instituții din 14 raioane: Anenii Noi, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Florești, Glodeni, Nisporeni, Sângereni, Strășeni și Ungheni.
Potrivit lui Dan Perciun, scopul acestor proiecte este de a asigura accesul tuturor copiilor la condiții de calitate. „Ministerul Educației și Cercetării împreună cu întreg Guvernul și partenerii de dezvoltare se preocupă de acest subiect. Acesta este un drept fundamental de care copiii nu pot fi privați. Ei merită un mediu de învățare sănătos unde se oferă acces durabil la surse sigure de alimentare cu apă, instalații și servicii de sanitație și igienă”, a mai spus ministrul.
În 2024, se planifică alocarea sumei de 143 de milioane de lei în vederea rezolvării acestei probleme în cadrul celor 118 școli din Moldova. După analiza realizată de către autorități, 178 de instituții de învățamânt ar avea nevoie de blocuri sanitare noi.