Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la inaugurarea Sălii cu Orgă din capitală, vă îndemnăm să continuați lectura acestui articol și să descoperiți mai îndeaproape instituția cultural-artistică de prim rang, situată în unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului.
Sala cu Orgă desfășoară o activitate extrem de necesară pentru viața spirituală a capitalei, iar graţie mai multor festivaluri, concerte și concursuri organizate, impactul acestei activităţi depăşeşte cadrul naţional.
Misiunea de bază a instituţiei rezidă în organizarea stagiunilor concertistice prin care se urmăreşte promovarea valorilor muzicii clasice universale şi naţionale în interpretarea unor formații, instrumentişti, vocalişti de performanţă din ţară şi de peste hotare. În cadrul instituției activează:
# Orchestra Naţională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea;
# Corul Național de Cameră condus de Ilona Stepan;
# Cvartetul Național de Coarde condus de Cristian Florea;
# organista Anna Strezeva;
# violoncelistul Ion Josan;
# violonistul Ilian Gârneț;
# flautistul Ion Negură jr.
La Sala cu Orgă se produc recitaluri instrumentale, vocale, concerte camerale, simfonice, vocal-simfonice, au loc serate tematice literar-muzicale, vernisaje de expoziții de artă plastică și fotografie, serate de creaţie dedicate personalităţilor marcante (compozitori, interpreţi, poeţi, scriitori etc.)
Edificiul Sălii cu Orgă, monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, este de o frumuseţe aparte. Construit la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, sub conducerea inginerului Mihail Cecheru-Cuș, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat.
Între anii 1975-1978 clădirea a fost reconstruită, în incinta sa fiind montată orga. Magnificul instrument a răsunat pentru prima dată la 15 septembrie 1978, în cadrul concertului de inaugurare a sălii.
Mai jos vă prezentăm imagini în care a fost surprinsă Sala cu Orgă de-a lungul timpului.