(foto) Într-un sat din Anenii Noi a fost descoperit un nou sit arheologic. Ar fi fost prevăzut cu un sistem defensiv de mare întindere

descoperire
Foto:Facebook/Agenția Națională de Arheologie

Recent, arheologii au identificat un nou sit în marginea vestică a moșiei satului Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. Acest sit pare să fie prevăzut cu un sistem defensiv de mare întindere.

Rezultatele cercetării au relevat că pe malul drept puțin înalt al râului Nistru, la aproximativ 8,5 de kilometri spre vest de marginea nord-vestică a satului Gura Bâcului și la 1,5 kilometri spre sud-est de satul Telița, au fost descoperite fragmente ceramice care pot fi atribuite diferitelor epoci istorice:
# Latene timpuriu (sec. V-III î. Hr.);
# perioada romană (sec. III d. Hr.)M
# evul mediu timpuriu (sec. X-XI).

De asemenea, pe teren și în imaginile aeriene realizate cu ajutorul dronei, în special în capatul nord-vestic al sitului, s-a observat valul de pământ și șanțul fortificației.

Acest sit fortificat are o suprafață mare, aproximativ 350 x 700 metri, o văgăună bifurcată din partea de sud-est împărțind incinta în trei sectoare de dimensiuni diferite. În partea de sud-est a incintei, se poate observa un tumul mic, aplatizat puternic, care probabil este mai vechi decât așezarea fortificată.

Sursă: Facebook/Agenția Națională a Arhivelor

Datarea exactă și apartenența culturală a acestui sit arheologic descoperit la Gura Bâcului urmează să fie stabilite în cadrul viitoarelor cercetări arheologice. Totuși, este important de menționat că la aproximativ 8 kilometri spre sud-est de acest sit fortificat se află bine-cunoscuta cetate de pământ din sec. IX-XI – Calfa I, care are dimensiuni similare și un sistem defensiv complex, format din mai multe șanțuri și valuri de apă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente