De la Ungheni la Istanbul. Experiența lui Ilie Tomșa, moldoveanul care studiază aviație și Inginerie Industrială la Academia Forțelor Aeriene din Turcia

BeFunky-collage (18)
Foto: Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală

Ilie Tomșa este un tânăr cu aspirații mari originar din localitatea Măcărești, raionul Ungheni. De mic copil și-a manifestat interesul pentru sport și militărie, astfel a ajuns student la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău, unde a studiat doar două luni. În prezent, Ilie își continuă studiile la Hava Harp Okulu din Istanbul, care face parte din componența Universității Naționale de Apărare și este principala resursă umană pentru Comandamentul Forțelor Aeriene Turce. Tânărul se pregătește să devină pilot de elicopter și ofițer. Pentru el cariera militară a devenit o rutină și, în cele din urmă, o plăcere. Este o parte integrantă din viața sa. Vă invit să-l cunoașteți.

„M-am inspirat din filmele cu soldați”

Copilăria lui Ilie a fost marcată de numeroase ore petrecute în fața televizorului urmărind filme de război și documentare despre operațiuni militare. Acest interes i-a înflăcărat imaginația și a devenit sursa sa primară de inspirație în alegerea viitoarei cariere. Tânărul era fascinat de acțiunea din filmele cu soldați, de cultura militară, de disciplina și determinarea ofițerilor. Așadar, odată cu trecerea anilor, milităria a devenit un pilon central în viața sa. „De mic copil, m-am inspirat din filmele despre soldați. Am conștientizat că stilul vestimentar al ofițerilor, disciplina, modul de gândire și cultura militară sunt exact ceea cu ce mi-aș dori să interacționez pe tot parcursul vieții. Deoarece în Republica Moldova academia «Alexandru cel Bun» este singura instituție care dezvoltă ofițeri, am ales să studiez acolo”, relatează tânărul. De-a lungul anilor, Ilie a vizionat multe filme despre soldați, însă preferatele lui sunt 13 Hours, American Sniper și Lone Survivor, pe care le recomandă tuturor amatorilor de filme despre război și acțiune.

Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală

Ilie și-a început educația militară la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău și a petrecut acolo doar două luni. Aceasta a fost perioada în care tânărul a fost introdus în ritmul solicitant al vieții militare. Fiecare dimineață începea cu alergări și exerciții sportive, iar lecțiile aveau durata de 90 de minute. Cele două luni petrecute la academia din Chișinău au fost pentru Ilie o experiență de învățare intensă și i-au permis să formeze conexiuni cu alți tineri care, asemenea lui, erau pasionați de militărie. „În perioada în care am studiat în Republica Moldova eram foarte motivat, de aceea m-am dedicat totalmente studiilor și activităților din cadrul academiei”, povestește Ilie.

Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală

Un moment crucial în viața sa a fost selectarea pentru a studia în Turcia, o oportunitate rară pentru studenții militari din Republica Moldova. Procesul de selecție a implicat teste teoretice, sportive și evaluarea nivelului de limba engleză. Ilie a fost selectat să-și continue studiile în Turcia, la Academia Forțelor Aeriene din Istanbul. „La Academia Militară a Forțelor Armate «Alexandru cel Bun» din Chișinău anual se desfășoară concursuri care permit studenților să fie selectați pentru a-și continua studiile în țări precum Grecia, Statele Unite ale Americii și, în rare cazuri, Turcia. În urma probelor, eu am fost selectat pentru a-mi continua studiile în cadrul Hava Harp Okulu, fapt care mi-a schimbat radical viața și percepția despre studiile în domeniul milităriei”, relatează Ilie.

Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală

„Vreau să devin pilot de elicopter”

Ilie urmează cursurile Academiei Forțelor Aeriene din Istanbul, unde se pregătește să devină un ofițer desăvârșit al aviației. Studiile în Turcia se întind pentru o perioadă de cinci ani comparativ cu Republica Moldova, unde durata studiilor cuprinde doar trei ani. În această perioadă, tânărul va urma cursuri de pilotaj, cu un obiectiv clar: de a deveni pilot de elicopter. „Vreau să devin pilot de elicopter. Acesta este scopul meu”, susține dânsul. Calitatea învățământului turcesc și varietatea materiilor studiate au fost remarcate de Ilie încă din primele zile când a ajuns la Istanbul. Atât el, cât și colegii săi originari din alte țări, studiază în limba turcă la același nivel cu studenții turci. Ei au trecut printr-un program intensiv de învățare a limbii în primul an. Așadar, pe lângă cunoștințele din domeniul milităriei, Ilie a învățat și o limbă nouă. Totodată, studenții internaționali au oportunitatea de a alege o profesie inginerească pe care să o studieze pe parcursul celor cinci ani de studii, iar la absolvire obțin și o diplomă de licență în domeniul ales.

Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală

La Hava Harp Okulu, studenții internaționali participă la cursuri de supraviețuire, la trageri de foc, la operațiuni tactice și la salturi cu parașuta. Toate aceste activități, stimulează dorința tinerilor de a învăța și îi ajută să dezvolte abilități precum munca în echipă sau buna gestiune a timpului. Pe lângă aviație, Ilie a ales să studieze Inginerie Industrială, iar în timpul cursurilor a observat cât de unită este comunitatea studenților internaționali. Tânărul mi-a povestit că un aspect notabil al studenției în Turcia este activitatea studenților internaționali. Chiar dacă se află într-o țară musulmană, cu o cultură diferită, Ilie și colegii săi din alte țări au reușit să se integreze cu ușurință și să se adapteze printre studenții turci. „Am reușit să leg multe prietenii aici. Alături de studenții internaționali, am parte de multă susținere și suport venit din partea studenților băștinași.”

Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală

Ilie încurajează tinerii să urmeze o carieră militară, aceasta fiind o muncă dedicată dezvoltării personale. Așadar, el este de părere că perseverența și pasiunea sunt principalii factori care îi pot ajuta pe tinerii pasionați de militărie să-și împlinească visurile. „Pentru tinerii care vor să se dezvolte din toate punctele de vedere, milităria este domeniul potrivit. Vă încurajez să alegeți această cale”, afirmă tânărul.

Sursă: Ilie Tomșa/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente