Danemarca va oferi Ucrainei un nou pachet de asistență militară, în valoare de 830 de milioane de dolari. Cele mai importante evenimente din a 567-a zi de război

război Ucraina
Foto:The Danish Ministry of Defence

Astăzi este a 567-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 După numeroase atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene și căderea dronelor rusești pe teritoriul României, țara vecină a început construcția adăposturilor antiaeriene. Reprezentanții Ministerului Apărării din România au anunțat că a început instalarea a două adăposturi de protecție a populației în localitatea Plauru, în cadrul lucrărilor participând 50 de militari, scrie Digi24.

🟣 În seara zilei de astăzi a avut loc o explozie în orașul Zaporijjea. Atentatul s-a petrecut în timpul unui raid aerian, relatează UNIAN. Locuitorilor orașului și regiunii li se recomandă să stea în adăposturi.

🟣 Danemarca va oferi Ucrainei un nou pachet de asistență militară, în valoarea de 830 de milioane de dolari. Ajutorul va include vehicule de luptă de infanterie, muniție pentru tancuri și tunuri antiaeriene. Informația a fost confirmată de către Ministerul Apărării din Danemarca prin intermediul unui comunicat de presă.

🟣 În Georgia a fost instaurat un monument în cinstea cetățeanului moldovean Alexandru Mațievschi, care a luptat pentru țara vecină și care a fost executat de către armata rusă pentru că a strigat „Glorie Ucrainei!”. Monumentul a fost instalat la Tbilisi la șase luni după ce soldatul originar din Moldova a fost omorât de către militarii ruși. Informația a fost publicată pe Twitter de către Rada Supreme a Ucrainei.

Sursă: colaj/UNIAN, Iuliia Ovcearenko

🟣 Un angajat al unei companii aeriene ucrainene va fi judecat pentru colaborare cu armata rusă și justificarea agresiunii ruse. Potrivit unui mesaj transmis pe Telegram de către Procuratura Republicii Autonome Crimeea, este vorba despre un fost dispecer al unității structurale regionale „Krâmaeronavihațiia”. Bărbatul este acuzat de transferul ilegal al persoanelor din Rusia pe teritoriul Crimeii, precum și de justificarea agresiunii armate împotriva Ucrainei.

🟣 Fabrica de avioane „Antonov” din Ucraina trece la producerea de drone în loc de avioane, în contextul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către armata rusă. Noul centru de drone a fost deschis cu scopul de a îmbunătăți capacitățile de fabricare a sistemelor fără pilot și de a oferi sprijin producătorilor privați de sisteme fără pilot în termeni de expertiză și servicii, notează Reuters.

🟣 Armata rusă a sporit intensitatea utilizării bombelor aeriene dirijate, precum și a muniției Lancet. Potrivit unui mesaj transmis pe Telegram de către platforma Military Media Center, soldații colectează rezerve pentru a preveni un atac al forțelor ucrainene pe linia frontului.

🟣 O bază de drone localizată în Donbas, care aparține soldaților ruși, a fost distrusă. Informația a fost confirmată de către Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate din Ucraina într-un mesaj transmis pe Telegram.

🟣 În ultimele săptămâni, Rusia și-a revizuit apărarea antiaeriană din jurul Moscovei pentru a fortifica protecția împotriva atacurilor cu drone. Potrivit unei postări publicate pe Twitter de către Ministerul Apărării din Marea Britanie, armata rusă și-a plasat sistemele de apărare aeriană pe turnuri și rampe ridicate.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente