Leagă avocații sau nu prietenii cu procurorii, cum vine AI-ul să substituie avocații în viitor. În același timp, până unde pot face concesii pentru clienții lor, cum reușesc să discearnă binele de rău, albul de negru. Sunt aspecte la care trebuie să răspundă fiecare tânăr înainte de a îmbrățișa meseria de avocat. Ca percepții cu toți am văzut cel puțin un film sau serial cu avocați – de multe ori îmbrăcați office, respectați și ocupați cu discuții despre dosarele lor. Despre aceste aspecte veți afla de la avocatul Igor Serotila în cadrul interviului de mai jos.
Cum ar arăta sistemul juridic fără avocați
Igor Serotila este de părere că sistemul juridic fără avocați ar arăta tot așa, cum ar arăta lumea fără bani.
„Fie că îi iubim, dorim, condamnăm pentru nereușitele noastre, dar ei mențin un echilibru. Un echilibru în sistemele lumii.”
Pentru a avea o justiție independentă, echitabilă și eficientă, Igor Serotila consideră că este nevoie de judecători, procurori, avocați, precum și o multitudine de alte profesii juridice.
„Fără avocați nu ar fi posibil ca fiecare persoană să reacționeze independent la încălcarea drepturilor și libertăților, precum și intereselor sale legitime. Avocații sunt persoanele fără de care dreptul la apărare este irealizabil. Totuși, în Republica Moldova, rolul avocaților îl consider diminuat față de celelalte profesii juridice. Puterea, din toate timpurile, a încercat să constrângă aceste profesii pentru a-și realiza promisiunile electorale. Un exemplu recent este greva japoneză a avocaților din 2022 în legătură cu încercarea Parlamentului de a elimina una din garanțiile independenței profesiei de avocat. Dacă în unele profesii juridice această putere are pârghii de influență (spre exemplu numirea, promovarea, eliberarea din funcție etc.), breasla avocaților se administrează de sine stătător (stagiu profesional, examenul de calificare, licențierea și nemijlocit practica). Anume din acest considerent, avocații asigură această reacție independentă a persoanei nedreptățite, fiindcă sunt apărați prin lege de oricare interferență. Ultimul timp se discută mai intens despre dispariția avocaților și inutilitatea profesiei de avocat în contextul dezvoltării tehnologice și ascendența inteligenței artificiale. Un pronostic menționează că AI-ul va fi capabil să substituie avocatul în 70 de ani. În China se testează curți de justiție inteligente. Privesc sceptic aceste pronosticuri. Chiar dacă există un flux masiv de informații juridice (cum să scrii o cerere de chemare în judecată, un contract de locațiune, etc.) accesibile la un click distanță, acestea rămân doar informații. Este nevoie de cineva care să raționalizeze aceste informații pentru anumite situații – acesta este și rolul efemer pe care îl va avea avocatul. Avocații care utilizează tehnologia îi vor substitui doar pe cei care nu o utilizează”, menționează Igor Serotila.
Cele mai frecvente conflicte de interes cărora trebuie sa facă față avocații
Avocatul spune că o lecție pe care a învățat-o de la colegii săi în timpul stagiului profesional și instruirilor este că independența, imparțialitatea și obiectivitatea sunt stări lăuntrice pe care le ai ca persoană, în primul rând, și, apoi, ca profesionist.
„Doar tu ești responsabil și poți menține un nivelul înalt de standarde etice și morale. Independența pentru un avocat înseamnă libertatea de orice influență, chiar și de influența derivată din propriile sale interese. De aceea când ascult polemicile din societate uneori îmi vine greu să înțeleg cum percepția despre calitățile inerente unei persoane poate substitui calitățile propriu zise, or, nu toate deciziile luate de o persoană sunt agreate de societate, în pofida faptului că au fost legale, asumate cu independență, imparțialitate și obiectivitate. În activitatea de zi cu zi, situațiile foarte puține cu care m-am confruntat vizează păstrarea secretelor clienților și al comunicărilor confidențiale, responsabilitatea și competența în acțiune.”
Există prietenie între procurori și avocați?
„Există. Moldova este o țară mică și respectiv breasla procurilor și avocaților este pe măsură și nici nu poate fi comparată cu cele din alte țări mult mai mari. În cifre absolute sunt circa 700 de procurori și 2 000 de avocați. Procurorii și avocații împărtășesc valori comune, cum ar fi demnitatea, onoarea și contribuția pe care o au în înfăptuirea actului de justiție. În practică aceste valori trebuie echilibrate extrem de prudent pentru a-ți menține independența și a evita conflictele de interes”, este de părere Igor Serotila.
Dânsul mai spune că pentru el prietenia dintre procuror și avocat se termină odată cu începerea loialității față de client. Igor Serotila subliniază că încrederea dintre avocat și client este o valoarea fundamentală în exercitarea profesiei.
Vulnerabilitățile la care este expus un avocat în Moldova
Din spusele lui Igor Serotila, cea mai mare vulnerabilitate pentru un avocat este securitatea financiară.
„Cu timpul, după acumularea unui volum de lucru, devine o problemă serioasă găsirea echilibrului dintre timpul de muncă și cel personal, dedicat familiei, sănătății, vieții sociale. Este o realitate, îndeosebi pentru avocații care se preocupă de cauze penale, să depășească bariera orei 2.0 noaptea după care nu te mai ia somnul.
O altă vulnerabilitate este generată însuși de avocați, care nu înțeleg valoarea dezvoltării profesionale. Uniunea Avocaților depune eforturi considerabile ca întreaga breaslă să aibă acces și să participe la instruiri. Uneori avocații alocă suficient timp pentru dezvoltare, deși 85 % cred eu din pregătirea unei cauze, acțiuni, constă în studierea teoriei, legislației, practicii judiciare.
Din vulnerabilitățile generate de sistem, îndeosebi avocații stagiari se confruntă cu diminuarea rolului său în raport cu alți participanți la proces. Această vulnerabilitate odată exploatată își lasă amprenta. Mi-aș dori ca în viitorul apropiat această problemă să fie abordată”, precizează Igor Serotila.
Cum se schimbă propria percepție despre profesia de avocat înainte de obținerea calificării de avocat și după?
„Ca orice persoană care încearcă o experiență nouă, începerea stagiului profesional a fost însoțită de entuziasm, emoții și speranțe. Examenul de calificare reprezintă o etapă extrem de importantă pentru orice stagiar. Pentru mine s-a manifestat într-o maturizare subită. După doi ani de stagiu, încorporezi schimbări consistente în modul tău de viață, care implică multe sacrificii, iar examenul reprezintă acea trecere a Rubiconului, după care poți conștientiza cu adevărat rolul și misiunea pe care ți-o asumi. Percepția se schimbă radical. Din discuțiile cu avocații seniori, există o perioadă de cinci ani în profesie, după care acest entuziasm se erodează și este necesar să cultivi în sine reziliență”, spune avocatul.
Care este emoția pe care o simte un avocat când obține un câștig în instanță? Dar o pierdere?
Igor Serotila precizează că un câștig în instanță nu reprezintă un scop în sine, deși admite că la începutul stagiului îl preocupa acest fapt și se bucura de acesta.
„După estomparea acestui sentiment, înțelegi că contează doar finalitatea dacă ai reușit să aperi drepturile, libertățile și interesele legitime ale clientului, luând decizii echitabile pentru toate părțile procesului. Este important ca în timpul acumulării experienței să te detașezi, pe cât de posibil, de emoții. Eșecurile, în experiența mea, mi-au adăugat tenacitate și au consolidat dorință de a învăța.”
„Este extrem de important să nu admiți erodarea umanității.”
Avocatul ne spune că înaintea oricărei experiențe pe care o ai cu un client, trebuie să realizezi că acesta are o problemă pe care caută să o soluționeze. Iar în funcție de această problemă, avocatul alocă resurse, în primul rând, emoționale pe care le dedică clientului, apoi, cele intelectuale, în încercarea de a genera o strategie și o soluție.
„Am observat că anume partea emoțională epuizează avocații, care, fiind și ei oameni, devin în extremă irascibili sau indiferenți, după multiple interacțiuni. Cred că este extrem de important să nu admiți erodarea umanității și compasiunii față de client. Orice disensiune dintre avocat și client poate fi evitată din start dacă ești onest, explici care sunt riscurile pentru el, apreciezi just ce poți face și ce nu poți și agreezi un contract în care să specifici cu exactitate aceste limite.”
Care este noblețea meseriei de avocat?
„Nu cred că pot să mă expun la această etapă despre noblețea profesiei. Întâi de toate simt utilitatea profesiei, faptul că obții un rezultat palpabil este un stimulent puternic de a continua și că nu ai petrecut timpul degeaba. Un ideal la care aș tinde este ca meseria de avocat să reprezinte un angajament față de dreptate. Ca avocatul să fie un gardian al democrației, asigurându-se că fiecare client al său are acces la un proces echitabil și că nu este nedreptățit în fața legii”, precizează Igor Serotila.
Despre ce vorbesc avocații între ei la o bere?
„Avocații sunt după natura sa persoane libere și independente. De aceea discuțiile dintre avocați sunt extrem de interesante și distractive, îndeosebi la o bere. Ei pot împărtăși experiențe personale legate de profesie, inclusiv provocările întâmpinate și reușitele obținute. Motiv pentru care mă bucur nespus să fiu parte a acestei bresle și îi felicit cordial pe toți avocații cu ocazia zilei profesionale”, subliniază avocatul Igor Serotila.