Tot ce trebuie să cunoască studenții despre transportul public din Chișinău atunci când vin la universitate

RTEC
Foto:Facebook/RTEC

A început un nou an de învățământ! Mulți tineri și tinere sunt în primul lor an de studii în cadrul universităților de la Chișinău, iar un element important din viața studențească îl reprezintă transportul public. Și întrucât niciodată nu-i prea multă informație despre circulația rutieră într-un oraș nou, echipa #diez a decis să adune într-un material date utile care credem că te vor ajuta să-ți planifici cât mai eficient propriul traseu spre universitate.

Hai să începem!

Pentru început, amintim că, din data de 1 iulie 2022, transportul public din Chișinău costă 6 lei. Asta după ce, în data de 13 iunie 2022, Consiliul Municipal Chișinău l-a împuternicit pe primarul actual al Chișinăului, Ion Ceban, să stabilească tarifele de călătorie pentru transportul public.

Astfel, s-au schimbat și prețurile la abonamentele pentru transportul public, acestea fiind o alternativă mai ieftină a costului per bilet. Prin urmare, costurile actuale pentru abonamentele din Chișinău sunt următoarele:
# 234 de lei – pentru o lună;
# 594 de lei – pentru trei luni;
# 972 de lei – pentru jumătate de an.

Deci, în caz că procuri un abonament lunar, două călătorii pe zi vor costa câte 3,9 lei, atât în troleibuz, cât și în autobuz. Două călătorii zilnice cu abonamentul pentru jumătate de an vor costa 2,6 lei fiecare, iar dacă numărul de călătorii crește până la șase pe zi, atunci prețul unei călătorii va scădea sub doi lei.

Studenții, la prezentarea carnetului de student, pot beneficia de o reducere la abonament, respectiv acesta va costa:
# 164 de lei – pentru o lună;
# 416 lei – pentru trei luni;
# 680 de lei – pentru șase luni.

Cu acest abonament procurat poți călători tur-retur din suburbii spre Chișinău, însă nu și în afara municipiului, de exemplu, în Ialoveni. Indiferent dacă alegi troleibuzul sau autobuzul, prețul și abonamentul rămâne unic și neschimbat. De asemenea, o parte din populație beneficiază de călătorii gratuite.

Aici găsești lista persoanelor care se pot folosi de această oportunitate.

Călătorii generali, studenții și elevii claselor V-XII pot procura abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze. Pentru a beneficia de facilități, studenții și elevii trebuie să prezinte carnetul de student/elev.


Cele mai lungi și cele mai scurte rute de troleibuz din municipiul Chișinău

Cea mai lungă rută de troleibuz din Chișinău este cea cu numărul 38 care leagă sectoarele Botanica și Buiucani. Distanța dus-întors pe această direcție constituie puțin peste 34 de kilometri, aproximativ atâta faci de la Chișinău până la Hâncești. A doua cea mai lungă rută de troleibuz este cea cu numărul 13, care leagă sectoarele Ciocana și Telecentru. Distanța dus-întors constituie puțin peste 31 de kilometri – cam aceasta este distanța de la Chișinău până la Peresecina. A treia cea mai lungă ruta este cea cu numărul 34, care iese din raza orașului Chișinău și care se îndreaptă spre satul Trușeni. Distanța dus-întors e de circa 31 de kilometri.

Troleibuzul numărul 38 trece pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Universitatea Tehnică a Moldovei, blocurile de la Botanica.

Troleibuzul numărul 34 trece, la fel, pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Mai jos, găsiți un infografic cu mai multe informații despre cele mai lungi rute de troleibuz din Chișinău.

Cea mai scurtă rută de troleibuz este cea cu numărul 2. Această rută are un traseu unic, circular, adică punctele A și B nu se întrerup, ceea ce înseamnă că aici nu există principiul dus-întors. Prin urmare, distanța parcursă o singură dată este de 13 kilometri și leagă sectoarele Botanica și Centru, iar cu circa 700 de metri mai mult parcurge ruta cu numărul 33, care face conexiunea dintre Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și orașul Durlești, intersectând sectorul Buiucani.

Pe locul trei se află ruta de troleibuz cu numărul 25, care a suferit unele modificări în traseul său. Înainte, el staționa pe strada 31 August 1989, însă din cauza închiderii unei porțiuni a acestei străzi, ruta 25 urcă pe strada Alexei Mateevici, la Universitatea de Stat din Moldova și coboară pe Aleksandr Pușkin, ceea ce îi adaugă puțin kilometraj în palmares. La acest capitol, redacția #diez a calculat distanța de la strada Ceucari până la strada Alexei Mateevici. Apropo, și aici vorbim despre un traseu circular, ca și în cazul rutei cu numărul 2.

Troleibuzul numărul 2 trece pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, iar troleibuzul numărul 25 trece și pe lângă Academia de Studii Economice a Moldovei.

Mai multe detalii despre cele mai scurte rute de troleibuz din capitală vedeți în infograficul de mai jos.

În acest material găsești mai multe date despre top 5 cele mai lungi și cele mai scurte rute de troleibuz din municipiul Chișinău.

Aplicații

Tranzy – Primăria Municipiului Chișinău a lansat în luna martie a acestui an o aplicație mobilă pentru călători, unde poți să urmărești timpul de sosire a transportului public în diferite stații. La acel moment, municipalitatea a instalat tracker-uri GPS în 374 de troleibuze și în 210 autobuze din Chișinău, urmând să se instaleze alte 26 de unități achiziționate pentru anul 2023. Aplicația este utilizată în două orașe din România: Cluj-Napoca și Iași.

Sursă: captură de ecran/tranzy.app

Alte aplicații utile unde poți urmări transportul public ori poți căuta traseul perfect pentru călătoria ta: Waze, Maps.md, EasyWay, Moovit și Google Maps. Toate aceste aplicații pot fi găsite pe Apple Store și Google Play, în afară de Maps.md și EasyWay, care se găsesc doar pe Google Play.


În acest material găsiți informații utile despre chiria și cazarea în căminele din Chișinău atunci când vii la studii universitare în Capitală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente