Zeci de fete din Franța au fost trimise acasă de la lecții. Acestea au refuzat să își scoată abaya

france-woman-abaya-muslim-aug-2023-afp
Foto:Nicolas Tucat/AFP/Getty Images

În prima zi a noului an școlar, școlile franceze au trimis acasă zeci de fete pentru că au refuzat să își scoată abaya, a declarat marți ministrul francez al Educației, transmite The Guardian.

Sfidând interdicția de a purta acest veșmânt musulman, aproape 300 de fete s-au prezentat luni dimineață purtând abaya, a declarat Gabriel Attal la postul de televiziune BFM. Majoritatea au fost de acord să se schimbe, dar 67 au refuzat și au fost trimise acasă, a spus el.

Guvernul francez a anunțat luna trecută că interzice abaya în școli, spunând că aceasta încalcă regulile privind secularismul în educație, care au dus deja la interzicerea vălului musulman pe motiv că acesta constituie o afișare a apartenenței religioase.

Măsura a bucurat dreapta politică, dar criticii au susținut că reprezintă un afront adus libertăților civile.

Attal a declarat că fetele cărora li s-a refuzat intrarea au primit o scrisoare adresată familiilor lor în care se spunea că „laicitatea nu este o constrângere, ci o libertate”.

Dacă ele se vor prezenta din nou la școală purtând abaya, va exista un „nou dialog”, a declarat ministrul.

Luni, președintele francez Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, spunând că în Franța există o „minoritate” care „deturnează o religie și sfidează republica și laicitatea”, ceea ce duce la „cele mai grave consecințe”.

El a citat asasinarea, în urmă cu trei ani, a profesorului Samuel Paty pentru că a prezentat caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unei ore de educație civică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente