Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat informaţia pentru presa română. Vorbim despre fragmentele dronelor care ar fi explodat pe malul român și despre care a raportat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleh Nikolenko, în data de 4 septembrie.
Potrivit informaţiilor, mai multe bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile asupra unor ţinte din Ucraina au fost găsite în România, ceea ce înseamnă că drona s-a prăbuşit pe teritoriul acestei țări. Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile din data de 4 septembrie asupra porturilor de la Dunăre. La faţa locului s-a deplasat, astăzi, 6 septembrie, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr.
„S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, mai multe patrule. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcționale și într-o fază de precauție și de atenție crescută. Pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiu public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă. O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoțit și de prefectul județului, am vorbit și cu primarul de aici și apoi o să merg la Galaţi, pentru că și Galaţiu, chiar dacă este la o distanță destul de mare de Reni, cred că este un oraș cu autoritățile pe care trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca România viața să se desfășoare normal, iar contribuția pe care ne-o putem aduce la asta este una pe care ne-o asumăm. Nu s-a pus problema pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a declarat ministrul român Angel Tîlvăr.
Amintim că, în data de 4 septembrie 2023, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleh Nikolenko, a anunțat că pe teritoriul României ar fi căzut drone rusești care ar fi explodat.
„Îndemnăm partenerii să accelereze dotarea Ucrainei cu sisteme moderne suplimentare de apărare antiaeriană și antirachete, precum și cu avioane de luptă, ceea ce va consolida protecția infrastructurii Ucrainei, precum și a statelor vecine”, s-a aratăt în postarea acestuia pe Facebook.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!