Oamenii de știință de la Universitatea din Padova, Italia, avertizează că o serie de vinuri ar putea dispărea de pe rafturile magazinelor din cauza încălzirii globale. Rezultatele studiului au fost publicate în revista iScience.
În pericol sunt Prosecco, Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon. Strugurii folosiți pentru producerea acestor băuturi cresc în podgorii situate pe versanții munților. Din cauza temperaturilor în creștere, care provoacă secetă și degradarea solului, aceștia ar putea dispărea.
Autorii cercetării au făcut apel la oamenii de știință să facă echipă cu fermierii pentru a salva unele dintre cele mai faimoase vinuri. Potrivit acestora, dispariția lor are consecințe negative nu doar pentru industria vinului, ci și pentru cultura țărilor care le produc.
Oamenii de știință sugerează că plantarea ierbii între viță de vie și controlul apei de ploaie pe versanți va ajuta la salvarea podgoriilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili cea mai eficientă metodă de salvare a plantațiilor.