(foto) Marea Dictare Națională prin filtrul propriei experiențe. Cum a fost, ce ne-a impresionat și ce am schimba la viitoarea ediție

dictare

Astăzi, 31 august, de Ziua Limbii Române, circa 450 de persoane, copii, tineri și adulți, și-au testat cunoștințele la limba română participând la Marea Dictare Națională. Printre oamenii care au participat s-au regăsit și trei dintre reporterele #diez. Alături de ceilalți participanți, au adus un omagiu limbii pe care o vorbim și prin care ne identificăm ca națiune.

În articolul care urmează, Ana, Cristina și Nicoleta descriu evenimentul din propria experiență și își împărtășesc din impresiile pe care le-au acumulat pe parcursul a o oră și jumătate, cât a durat manifestarea propriu-zisă. Dar până a trece la povești, vom explica puțin cum s-a desfășurat Marea Dictare.

După completarea formularului de înscriere, cu câteva zile înainte de eveniment, voluntarii au apelat telefonic fiecare participant(ă) pentru a confirma prezența la concurs. Ulterior, a fost trimis și câte un e-mail, la care a fost obligatoriu de răspuns. Manifestarea a avut loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” și a început la ora 9.30. În intervalul 8.30-9.30, fiecare a trebuit să se apropie la câteva măsuțe aranjate în funcție de inițiala numelui pentru a-și anunța prezența, pentru a primi numărul de participare, câteva foi pe care să scrie, un pix, un chipiu pentru a se proteja de soare și o sticlă de apă.

După discursurile președintei Maia Sandu și a ministrului educației și cercetării, Dan Perciun, dar și după înmânarea premiilor din cadrul concursului de eseuri cu genericul „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”, secretara MEC, Adriana Cazacu, a explicat regulamentul. Textul care a fost dictat este un eseu câștigător al concursului și poate fi citit aici.

Inițial, textul a fost citit integral, pentru ca participanții să facă cunoștință cu acesta. Ulterior, a fost citită fiecare propoziție de trei ori, dintre care o dată cuvânt în cuvânt. La final, după ce a fost dictat integral, textul a fost lecturat din nou, pentru verificare. După încheierea procesului de dictare, partea din foaie în care au fost scrise datele personale a fost lipită pentru confidențialitate. Dictarea propriu-zisă a textului a durat aproximativ 40-50 de minute.

În continuare, reporterele #diez vor povesti despre cum s-au simțit la Marea Dictare Națională.

# Nicoleta Botnaru

„Cineva m-a întrebat recent în ce limbă gândesc. Chiar dacă nu este o întrebare care mi se adresează des, am răspuns fără vreo ezitare: «În limba română». Fiecare cuget al meu derivă din limba română. Râd, plâng, trăiesc și visez în limba română.

Marea Dictare Națională a întrunit sub un singur suflu astăzi peste 450 de iubitori și promotori ai limbii române. Participanții la acest eveniment sunt dovada vie că limba română dăinuiește neîncetat fiind perpetuată din generație în generație. De la mic la mare, oamenii s-au adunat astăzi la Marea Dictare Națională pentru a marca limba română – un exemplu al identității naționale, al verticalității și al istoriei.

Am reușit să discut câteva minute cu una dintre participantele evenimentului de astăzi. Ea mi-a spus că a ales să vină la Marea Dictare Națională, pentru că era curioasă dacă cunoștințele privind scrierea corectă în limba română mai sunt valabile, ținând cont de faptul că a finalizat studiile acum 10 ani.

Să vorbim corect limba română și să o celebrăm în fiecare zi! Să fim mândri că suntem vorbitorii acestui grai grațios, fraged și atât de tandru!

La mulți ani, Limba Română! Ești cea mai duioasă!”

# Cristina Plataș

„Anul acesta, am participat pentru prima dată la Marea Dictare Națională. În anii precedenți, nici măcar nu știam despre existența unui asemenea eveniment, însă datorită faptului că acum urmăresc mai activ tot ceea ce se petrece în țară, am reușit să-l descopăr. M-am înscris fără să stau mult pe gânduri. Îmi place să mă aventurez în așa gen de activități și ador să-mi testez cunoștințele. Respectiv, în dimineața zilei de astăzi, am pornit cu inima deschisă în centrul capitalei.

Inițial, mi-a captat atenția faptul că la ora 8.45 era deja foarte multă lume în scuar, deși dictarea trebuia să înceapă abia la 9.30. Erau mulți participanți, dar și voluntari. Mi-a plăcut că a durat exact cinci minute înscrierea, întrucât erau mai multe rânduri, aproximativ 10. După ce am semnat, am primit un sticker cu numărul băncii în care trebuie să stau, un chipiu, o sticlă cu apă, un pix și carnetul în care trebuia să scriu textul dictat.

Imediat după, am mers să-mi fac niște fotografii pentru amintire. Cabinele foto chiar și-au avut locul la eveniment.

În general, în ceea ce privește organizarea, am întâmpinat o singură problemă, din cauza faptului că stăteam câte doi în bancă. Colega mea, o doamnă în vârstă de circa 70 de ani, pierdea uneori firul și mă întreba ce trebuie să scrie. În rest, nu am întâlnit dificultăți sau obstacole.

Totodată, țin să menționez că mi-a plăcut că evenimentul cap-coadă nu a durat foarte mult timp, întrucât soarele deja era destul de puternic și nu era să rezistăm.”

# Ana Mărgineanu

„Este pentru a doua oară când particip la un astfel de eveniment și cred că îmi voi crea o tradiție.

Consider că textul propus spre dictare a fost destul de accesibil și ușor de cizelat, iar organizarea a fost destul de bună.

Am trăit chiar și un moment amuzant. Am stat câte două persoane într-o bancă, însă doamna care a stat alături de mine nu știa despre acest lucru. Când m-am apropiat de banca în care am stat, numărul 125, doamna s-a arătat destul de indignată că îi voi fi colegă și a început să caute argumente de ce eu nu trebuie să stau acolo. Probabil s-a gândit că voi copia de la dumneaei.

Într-un final, nu a avut de ales și am rămas colege de bancă.

Ce aș schimba? Locația desfășurării, deoarece a fost mult soare și chipiurile nu întotdeauna ajută. Probabil și textul propus spre dictare. Aș prefera să fie unul literar.”

Câștigătorii Marii Dictări Naționale vor fi anunțați până pe data de 10 septembrie, anul curent, urmând să fie selectați de o comisie de specialitate, constituită de MEC.

Scrie-ne în comentarii cum a fost și experiența ta la Marea Dictare Națională! 💜

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente