Valeriu Daraban este locotenent-colonel de poliție în rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare”. Veteranul își amintește că, începând cu septembrie 1989, în partea stângă a Nistrului s-au declanșat un șir de acțiuni antimoldovenești.
În perioada războiului de pe Nistru, Valeriu Daraban a fost șef de stat major al batalionului nr. 6 și a luptat pe platourile din localitățile Coșnița și Tighina. „Noi, fiind pe prima linie, am înțeles că Moldova trebuie să fie liberă” povestește veteranul. „Am aliniat batalionul. Nici unul nu a dat înapoi. Toți au înțeles – dacă nu noi, cine o să apere?” declară veteranul.
Valeriu Daraban povestește, cu profundă durere, cum în ochii lui își pierdeau viețile camarazii săi din batalionul nr. 6. „Eu nu pot să vă redau ce simțeam atunci. Ei toți mi-au fost încredințați mie, eu fiind comandantul. Îmi curgeau lacrimile…Vezi că omul moare și nu-l poți ajuta cu nimic”.
„Istoria noi o facem. Oamenii o fac. Dacă nu o vom studia acum, peste 10-20 ani va fi toată falsificată”. Valeriu Daraban speră ca tânără generație să poarte în suflet recunoștință veteranilor care au luptat în prima linie și să cinstească memoria eroilor care au fost răpuși de ploaia de gloanțe.
Interviul face parte din campania de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență lansată de MAI în luna martie curent.
Cu ocazia Zilei Independenței, MAI publică un ciclu de interviuri emoționante cu veterani care au apărat R Moldova cu prețul vieții, în Războiul de pe Nistru.
Manifestarea face parte din proiectul „Istoria vie a MAI, adevărul istoric”– o campanie de informare a publicului despre valorile naționale ale poporului nostru, povestită de cei care au purtat luptele pentru libertatea noastră.
Începând cu joi, 24 august, publicul poate urmări interviuri cu veteranii accesând paginile oficiale de web, Facebook și YouTube.
Proiectul „Istoria vie a MAI” include lecții deschise în licee din întreaga țară, în care veteranii relatează prin viu grai tinerilor istoriile lor de vitejie.
La finalul lecțiilor, tinerii primesc fotografia simbol a războiului, realizată în tranșee de către luptători. Imaginea cuprinde un drapel tricolor prins într-o crenguță, cu un tub de cartuș. Pe drapel este scris cu litere chirilice „Dumnezeu să ne ajute!”. Pe ilustrată sunt semnăturile olografe ale veteranilor care au susținut Lecția de istorie vie, sub îndemnul: „Tu ești viitorul Republicii Moldova! Ai grijă de țara ta!”.
Ciclul de lecții deschise cu veteranii va fi reluat odată cu începerea anului școlar.
Interviul integral cu veteranul Valeriu Daraban în videoclipul de mai jos.