„Numai nu-I loviți. Scuipați-I! Și iată, ei toți treceau și mă scuipau” – aceste amintiri de groază vor rămâne pe viață în memoria lui Valentin Botezatu, unul dintre veteranii războiului de pe Nistru, locotenent-colonel de poliție, în rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare”.
Până la începutul războiului de pe Nistru din 1992, a fost inspector superior al poliției judiciare din cadrul comisariatului de poliție Grigoriopol. Cu lacrimi în ochi își amintește de ziua de 13 martie 1992, ziua în care viața sa a luat o întorsătură dramatică – a fost capturat chiar în curtea propriei case și ținut ostatic, într-un subsol, timp de câteva zile.
„Am trăit iadul pe pământ. Cele 3 zile mi-au părut o eternitate. Credeam că viața mea se oprește la 36 ani.” A fost salvat din captivitate de către oamenii din localitatea Glinoe. Soția sa a mobilizat 50 femei împreună cu copii lor și au mers la unitatea militară unde le-au cerut militarilor ruși să-l elibereze pe Valentin. „Tremuram când am fost eliberat…tremuram și gata”, o frază scurtă rostită de Valentin Botezatu, dar îmbibată cu atât de multã durere.
„Puteau să fie vii, puteau să fie alături de noi, alături de copiii săi, dar ei nu-s. Trebuie să fim pregătiți că cineva va vrea ceva de la noi, va vrea să vină în locul nostru și pentru asta trebuie sa fim pregătiți atât moral, cât și fizic și…trebuie sa fim pregătiți să ne jertfim”, a conchis Valentin Botezatu.
Interviul face parte din campania de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență lansată de MAI în luna martie curent.
Cu ocazia Zilei Independenței, MAl publică un ciclu de interviuri emoționante cu veterani care au apărat Republica Moldova cu prețul vieții în Războiul de pe Nistru.
Manifestarea face parte din proiectul „Istoria vie a MAI, adevărul istoric” – o campanie de informare a publicului despre valorile naționale ale poporului nostru, povestită de cei care au purtat luptele pentru libertatea noastră.
Începând cu joi, 24 august, publicul poate urmări interviuri cu veteranii accesând paginile oficiale de web, Facebook și YouTube.
Proiectul „Istoria vie a MAI” include lecții deschise în licee din întreaga țară, în care veteranii relatează prin viu grai tinerilor istoriile lor de vitejie. La finalul lecțiilor, tinerii primesc fotografia simbol al războiului, realizată în trasee de către luptători. Imaginea cuprinde un drapel tricolor prins într-o crenguță, cu un tub de cartuș. Pe drapel este scris cu litere chirilice „Dumnezeu să ne ajute!”. Pe ilustrată sunt semnăturile olografe ale veteranilor care au susținut Lecția de istorie vie, sub îndemnul: „Tu ești viitorul Republicii Moldova! Ai grijă de țara ta!”
Ciclul de lecții deschise cu veteranii va fi reluat odată cu începerea anului școlar.
Interviul integral cu veteranul Valentin Botezatu poate fi vizionat mai jos.