Chiria și cazarea în cămine la Chișinău. Lucruri pe care să le știe tinerii atunci când vin la studii universitare

USMF
Foto:#diez

În curând începe un nou an universitar la instituțiile de învățământ superior din capitală și mulți dintre tineri s-au apucat să-și caute un loc de trai prin Chișinău. Întrucât noi mereu tindem să aducem informații utile și necesare de care să țineți cont în alegerile voastre, #diez a realizat un material prin care explică procesele importante din viața proaspeților studenți, așa precum închirierea unui apartament în oraș și cazarea în cadrul unui cămin universitar. Pentru ca informația să fie actuală și bine documentată, noi am discutat cu un agent imobiliar care activează în Chișinău și cu șefi de departamente universitare responsabile de cazarea studenților în cămine. În materialul ce urmează veți găsi răspunsuri la cele mai importante întrebări despre taxe, condiții de trai și reguli de chirie sau cazare.

Chirie

În general, prețurile medii pentru un apartament oferit în chirie la Chișinău, cu condiții bune de trai, sunt între 400 și 500 de euro pe lună. Aceste sume pot varia în funcție de amplasarea apartamentului, de dimensiunea și facilitățile pe care le oferă. În capitală, piața imobiliară poate fi suficient de competitivă, iar găsirea unui apartament care să corespundă cerințelor dorite poate deveni complicată, în special în perioadele solicitante ale anului. Dan Suditu, agent imobiliar din Chișinău, din experiență proprie, recomandă ca procesul de căutare a unui apartament să înceapă cu cel puțin două luni înainte de momentul în care doriți să vă mutați în locuință. În acest fel, veți avea mai mult timp să analizați diferite opțiuni disponibile pe piața de imobil și să faceți o alegere corectă.

Potrivit specialistului, dacă persoana pentru prima oară este în căutarea unui apartament pentru chirie în Chișinău, există mai multe opțiuni de a face acest proces mai productiv. Companiile imobiliare au site-uri unde puteți găsi anunțuri despre apartamentele oferite în chirie, inclusiv fotografii și prețuri. O altă opțiune ar fi să apelați la ajutorul unui agent imobiliar. „Aceștia vă pot oferi o asistență în căutarea unui apartament în capitală”, a menționat Dan Suditu.

La fel, un sprijin în căutarea apartamentului dorit pot deveni și platformele de anunțuri online, așa precum 999.md sau casahub.md, care sunt platforme utile. Specialistul mai spune că trebuie să verificăm grupurile și comunitățile online dedicate pieței imobiliare din Chișinău, căci pe rețelele de socializare putem găsi frecvent persoane care postează anunțuri cu apartamente disponibile în chirie.

Echipa #diez a cercetat puțin platformele sociale și a adunat câteva comunități care v-ar putea fi de ajutor:
# Chirie Chișinău până la 2500 lei;
# CHIRIE CHISINAU;
# Chirie Chisinau – caut / ofer / gazda – Apartamente în chirie;
# CHIRIE APARTAMENTE CHISINAU;
# Gazdă/ chirie Chișinău;
# Chirie Chisinau.

Apartamentele cu o singură cameră sunt o opțiune mai accesibilă pentru oricine, inclusiv pentru studenți. Apartamentele din blocuri vechi pot fi găsite la prețuri între 250 și 300 de euro pe lună, în timp ce prețurile apartamentelor din clădiri noi se ridică la sume între 350 și 500 de euro pe lună. Diferența de preț dintre apartamentele din blocurile locative vechi și cele din blocurile locative noi se justifică prin dotările și condițiile mai moderne deținute.

În cazul apartamentelor cu două camere, prețurile pot varia și mai mult. Potrivit agentului imobiliar, locuințele din clădiri vechi pot fi disponibile la un preț de aproximativ 300-400 de euro pe lună, în funcție de zona în care se află. Apartamentele cu două camere în blocuri noi sunt și mai costisitoare, prețurile lor variază între 400 și 600 de euro pe lună. În cazul apartamentelor cu două sau mai multe camere, taxa poate începe de la 500 de euro pe lună.

Recomandări din partea agentului mobiliar pentru studenți:
# dacă sunteți în căutarea unui apartament cu mai multe camere, găsiți colegi de încredere cu care să vă asociați și să împărțiți cheltuielile;
# încercați să căutați chirie în afara sezonului aglomerat. Mulți studenți își caută locuințe înainte de începerea anului școlar, ceea ce influențează creșterea prețurilor;
# în unele cazuri, puteți negocia taxa chiriei, mai ales dacă închiriați pe un termen lung;
# găsirea unei chirii bune și ieftine poate necesita timp și perseverență, așa că fiți răbdători în căutări. Când găsiți o ofertă potrivită, verificați bine condițiile contractului de închiriere înainte de a semna și asigurați-vă că înțelegeți toate clauzele și costurile implicate.

Potrivit casahub.md, contractul de închiriere nu trebuie autentificat la notar, însă, dacă părțile își doresc, se poate face și asta. Totuși, contractul trebuie înregistrat la inspectoratul fiscal teritorial după cum prevede legea. Astfel, proprietarul apartamentului are obligațiunea să se deplaseze la sediul Serviciu Fiscal de Stat, unde să depună o copie a contractului de închiriere și să-l înregistreze. Persoana fizică care dă în chirie un bun imobil trebuie să achite un impozit în mărime de 7 % din suma indicată în contract.

Conform aceluiași portal, cea mai importantă etapă de verificare a apartamentului ține de aspectul lui general (curățenia, prezența mirosurilor neplăcute), de starea instalațiilor electrice, de starea instalației sanitare, de prezența petelor de mucegai pe pereți, în colțuri și pe țevi.

Mobilierul, la fel, este un indicator important. Atrageți atenția la aspectul lui fizic și funcțional, la sistemul de aer condiționat, dar și la existența umezelii în apartament. Trebuie de verificat și starea tavanului, a pardoselii și a pereților. În cazul în care găsiți neajunsuri sau deteriorări, trebuie să negociați instant cine eventual va achita repararea acestora.

Potrivit site-ului, tot la această etapă trebuie să stabiliți regulile de verificare în cazul în care proprietarul are intenția de a face vizite periodice. De asemenea, trebuie să mai stabiliți modul și data de achitare a chiriei.

Cel mai important! Să nu vă grăbiți în procesul de verificare. Citiți cu atenție contractul, chiar și sub presiunea proprietarului.

Cămin

Pentru a afla detalii despre cazarea în cadrul căminelor Universității Tehnice a Moldovei, echipa # diez a vorbit cu Anatol Alexei, șeful Direcției Sociale și Activități Studențești.

În procesul de depunere a documentelor, studenții din anul I menționează despre nevoia lor de a fi cazați într-un cămin studențesc. Direcția Socială și Activități Studențești din cadrul UTM recepționează de la Comisia de Admitere cererile respective. După ce au fost recepționate cererile, comisiile de cazare pentru fiecare facultate îi telefonează pe toți pretendenții pentru a concretiza dacă aceștia în continuare își doresc un loc în cămin și dacă au apărut unele schimbări. În plus, persoanele sunt întrebate și cu cine ar dori să locuiască împreună. Prin urmare, dacă un student vine cu un prieten apropiat la aceeași universitate, pot opta pentru cazarea în aceeași cameră. Camerele rezervate pentru tinerii din anul I sunt în conformitate cu numărul de locuri ocupate în anul precedent de către studenții anului I.

După, bobocii sunt repartizați prin camere și sunt imprimate bonurile de cazare. În acest an, studenții din anul I sunt invitați să se cazeze în cămine în data de 28 august, unde vor primi și bonul de cazare în cămine. În perioada 29-30 august, se vor caza studenții din ceilalți ani.

UTM deține cele mai multe cămine studențești din Republica Moldova. Instituția de învățământ superior are în gestiunea sa 26 de blocuri de locuit, acestea sunt împrăștiate prin tot Chișinăul. Astfel, căminele studențești UTM pot fi găsite în campusul din sectorul Râșcani, pe strada Studenților și strada Florilor, în compusul din sectorul Botanica, în Centru, pe strada Grigore Vieru și Aleksandr Pușkin. La fel, UTM deține un bloc de cămine și pe strada Mircești din cartierul Sculeni.

Studenții trebuie să cunoască faptul că la fiecare facultate există o comisie de cazare. Prin urmare, aceștia sunt contactați de comisie, reprezentată de o persoană responsabilă, și, ulterior, studenții țin legătura cu această persoană. De regulă, căminele se oferă per facultate, dar se întâmplă ca într-un bloc să fie cazați studenți de la mai multe facultăți. Conform regulamentului de funcționare a căminelor studențești aprobat de către Guvern, de cazare gratuită beneficiază doar studenții orfani, alte persoane nu pot beneficia de acest privilegiu.

La Universitatea Tehnică a Moldovei există taxe de cazare în funcție de gradul de confort:
# gradul 3 de confort – 450 de lei pe lună;
# gradul 2 de confort – 510 lei pe lună;
# gradul 1 de confort – 565 de lei pe lună.

Gradul de confort reiese din cât de recent a fost reparată camera ori dacă aceasta deține mobilier nou. Pentru gradul 1 de confort, universitatea deține peste 1 000 de locuri, iar pentru celelalte două grade de confort – aproximativ 2 000 de locuri. Plata anuală pentru cămin se efectuează în avans în două etape. Prima rată se achită vara, înainte de cazare, pentru următoarele patru luni, iar după Anul Nou se achită a doua rată, pentru următoarele șase luni.

Studenții din anul I au prioritate și, astfel, 70-80 % dintre ei beneficiază de camere de gradul 1 de confort. Potrivit persoanelor responsabile, cele mai bune locuri se oferă pentru anul I. Studenții din ceilalți ani completează o cerere online în luna mai, prin care indică camera dorită și persoana cu care vrea să locuiască. Ulterior, comisia de cazare recepționează și satisface cererile, numai că, potrivit regulamentului UTM, prioritate au studenții care au un punctaj mai mare.

Cazarea la UTM are loc în baza unui punctaj de cazare. Acesta este format din nota medie a studentului, punctajul pentru activitățile extracurriculare și punctajul pentru starea familiară. Fiecare student acumulează un astfel de punctaj, iar UTM are o bază informațională unde automat se calculează acesta și sistemul elaborează un clasament. Prin urmare, dacă la o cameră pretind mai mulți studenți, prioritate are persoana care deține punctajul cel mai mare. Acest sistem funcționează și pentru studenții din anul I. Totuși, bobocii au prioritate și pot obține mai ușor un loc în căminele cu gradul 1 de confort.

De asemenea, este important de menționat că nu se permite ca tinerii să facă propriile amenajări în cameră, numai în cazul în care lipsește ceva. La fel, din mobilierul propriu, aceștia își pot aduce, de exemplu, frigider ori calculator. Camerele au pat, noptieră, etajeră, dulap și masă. La fel, studenții au acces la baia și bucătăria comune.

Există un regulament de funcționare a căminelor studențești în cadrul universității, unde sunt stipulate toate drepturile și obligațiile locatarilor. În plus, fiecare student încheie un contract de locuință, unde sunt indicate drepturile și obligațiile studenților.

Regulamentul îl găsiți mai jos.

În afară de taxa de trai, studenții mai achită o garanție în mărime de 450 de lei pentru tot anul de studii, iar în cazul în care tânărul nu a adus prejudiciu mobilierului, camerei etc., la sfârșit de an, garanția respectivă este restituită, iar dacă acesta dorește, taxa poate fi trecută în următorul an de studii. Mai multe detalii despre viața de student la UTM găsiți pe pagina Direcției Sociale și Activități Studențești.

Pentru a afla detalii despre cazarea în cadrul căminelor Universității de Stat din Moldova, echipa #diez a vorbit cu Victor Gîrlea, șeful Departamentului Social.

Fiecare student depune o cerere de cazare la decanat. Mai departe, Departamentul Social al universității repartizează locurile pentru cazare la facultăți, iar decanatul creează o comisie care examinează fiecare cerere. Ulterior, la Departamentul Social vin listele semnate de fiecare decan și de către președintele Sindicatelor Studențești, ca mai apoi, Victor Gîrlea să o semneze. După aceste activități administrative, fiecare student pleacă în căminul său, unde are loc însăși procesul de cazare. Tot acolo se întocmește contractul între universitate și student, iar taxa este achită pe loc.

Universitatea de Stat din Moldova deține 11 cămine care sunt împărțite în diferitele campusuri din Chișinău. Astfel, găsim cămine USM pe strada Tighina, patru – pe strada Gheorghe Cașu, cinci – pe strada Florilor. La fel, cămine USM găsim și mai sus de strada Vasili Dokuceaev.

Căminele Universității de Stat din Moldova sunt de trei categorii. Astfel, în dependență de starea acestora și de reparația capitală făcută, există cămine care costă:
# 450 de lei pe lună – categoria 3;
# 644 de lei pe lună – categoria 2;
# 878 de lei pe lună – categoria 1.

Căminele de categoria 1 sunt blocurile studențești care au condiții de trai aproape asemănătoare unui apartament cu două camere din Chișinău. Fiecare bloc deține toaletă, camera de baie și bucătărie. Camerele de 450 de lei se află în căminele vechi, acestea sunt obișnuite, cu coridor lung, cu bucătărie comună etc.

În funcție de grad, diferă căminele și condițiile lor. Astfel, cele din categoria 1 au mobilier nou (noptieră, dulap, pat, bucătărie amenajată, mașină de spălat), iar în căminele vechi, mobilierul este demodat, însă sunt efectuate reparații și camerele sunt întreținute. Anul trecut a fost renovat căminul nr. 19, unde s-au reparat sălile de baie și bucătăriile. La fel, s-au procurat plite de gaz și frigidere. Anul acesta, se planifică repararea acoperișul căminului nr. 1, precum și procurarea unui mobilier nou sau renovarea celui deja avut.

Beneficiază de cazare gratuită doar studenții orfani și cei cu dizabilități. Totuși, au fost cazuri când studenții care au fost șefi de promoție și au rămas la masterat au beneficiat de un an gratuit la cămin. La fel, 50 % din taxă pot achita studenții care au legătură cu programul Profesorul Viitorului, aceștia sunt tinerii care doresc să devină profesori în școli.

Studenții încheie un contract cu universitatea și achită taxa prin intermediul băncii Victoriabank ori la casa universității. Tinerii pot achita taxa în două tranșe – pentru prima jumătate de an și, ulterior, pentru cea de-a două jumătate de an. De asemenea, dacă studentul scrie o cerere și se demonstrează că el într-adevăr se află într-o situație dificilă, administrația îi poate permite să achite taxa lunar.

Menționăm că în căminele noi nu se permite amenajarea camerei după propriile dorințe, așa precum aducerea mobilierului personal, deoarece camerele dețin toate cele necesare. În căminele vechi, studenților li se permit aceste acțiuni, chiar și mai mult, administrația îi îndemnă să facă modificările dorite. De asemenea, nu există o amendă pentru daunele aduse camerelor de cămin. Totuși, în contract este indicat că dacă studentul intenționat a făcut un rău spațiului, acesta trebuie să acopere cheltuielile.

În primul rând, administrația oferă cazare în cămin studenților din anul I, în special în căminele mai noi, pentru că studenții din ceilalți ani sunt adaptați la viața universitară. Fiecare decanat are propriile cerințe prin care se decide cărei persoane se oferă loc în cămin. Administrația facultății ia în considerare notele, activitățile studențești și participarea la viața obștească, așa precum Ziua Donatorului ori activitățile de salubrizare.

Înainte de pandemie, USM avea camere de patru și de cinci persoane, însă după COVID-19, universitatea a construit și camere pentru o singură persoană. Totuși, în căminul nr. 5, camerele sunt doar de trei persoane, iar la necesitate, dacă o persoană a rămas fără loc, iar ceilalți colegi doresc să o cazeze cu ei, administrația poate permite acest lucru. În general, camerele din căminele USM sunt de trei persoane. Potrivit administrației, se ține cont de metraj, căci fiecare student trebuie să aibă în cameră nu mai puțin de șase metri pătrați. Respectiv, dacă odaia este de 12 metri pătrați, acest fapt înseamnă că în ea vor trăi două persoane, iar dacă odaia este de 18 metri pătrați, atunci în ea vor trăi trei persoane.

Căminele studențești dețin internet, mașini de spălat, mașini de uscat haine etc. De asemenea, există un regulament privind funcționarea căminelor USM în care sunt indicate toate obligațiunile studentului și ale administrației. Pe acesta îl puteți consulta mai jos.

O parte dintre aceste restricții pe scurt! După ora 11.00, muzica trebuie să răsune încet, iar ieșirile nu sunt permise. La fel, persoanele care vin în vizită trebuie să prezinte un document la intrare. Universitatea a realizat un sondaj și a aflat că 80-90 % dintre studenți vor să păstreze recepția în cadrul căminelor, fiindcă responsabilizează. La fel, în acest an, cazarea la Universitatea de Stat din Moldova va avea loc pe 28 august, inclusiv și pentru anul I.

La fel, toate facultățile, începând cu data de 25 august, fac o ședință specială pentru boboci, unde îi informează despre toate detaliile necesare despre anul de studii, inclusiv despre cazare.

Pentru a afla detalii despre cazarea în cadrul căminelor Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, echipa #diez a vorbit cu Marcel Abraș, prorector pe Activitate Socială.

Studenții din anii mai mari încep cazarea în cadrul căminelor de la USMF din luna mai, atunci când aceștia depun o cerere online. Universitatea deține un sistem informațional SIM, unde fiecare student deține un profil personal. În cerere, tinerii își aleg căminul și camera unde doresc să locuiască. Apoi, calculatorul automat împarte locurile în cămine între ei în funcție de nota medie pe care o dețin. Persoana cu nota medie mai mare primește un loc de cazare mai bun.

Procesul de cazare a studenților din anul I în căminele studențești de la USMF este mai diferit. Inițial, tinerii semnează contractul de studii cu universitatea. Ulterior, se face un ordin și apoi acesta se publică. Tinerii, în cererile lor de admitere la universitate, indică dacă au nevoie de cămin sau nu. După asta, persoanele care au nevoie de o cameră, după semnarea contractului de studii cu USMF, primesc pe poșta electronică o factură de plată în care se indică căminul și camera primită, precum și perioada în care trebuie să fie achită taxa. În continuare, universitatea primește de la bancă un mesaj de confirmare despre faptul că persoana respectivă a achitat sau nu factura. În final, studenții vin ca să își vadă noua reședință. Aici iau cheile și semnează contractul de cazare. În acest an, studenții USMF se cazează în căminele studențești în perioada 30-31 august. De acest proces se ocupă departamentul Activitate Socială din cadrul instituției.

Prețuri:
# cea mai mică taxă pentru cămin este de 693 de lei pe lună;
# cea mai mare taxă pentru cămin este de 945 de lei pe lună.

De plată gratuită au parte doar studenții orfani.

Căminele universității sunt moderne și dotate cu toate cele necesare. În cadrul lor nu există punct administrativ, totul se face prin recunoaștere facială. Camerele de 945 de lei arată ca o garsonieră, iar căminul în care ele se află are și un ascensor. Studenții sunt cazați câte doi-trei în odaie. La fel, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” practic nu are cămine vechi, toate au fost renovate. Camerele de 693 de lei dețin mobilier propriu (noptieră, dulap, masă). Căminul dispune de internet gratuit, de baie și bucătărie comune etc. O parte dintre căminele universității dețin și bibliotecă. Plata pentru cămin se efectuează în două tranșe; prima este până la Anul Nou, iar a doua – după. Taxa pentru cămin se achită prin intermediul unei bănci, iar universitatea este notificată despre asta. Studenții nu pot face schimbări în cameră, nici măcar să bată un cui, deoarece camera deține toate cele necesare. În cazul în care persoana provoacă daune imobilului sau arată un comportament inadecvat, aceasta adună punctaj negativ și uneori chiar poate fi și alungată din cămin.

Iată și Regulamentul căminelor Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Toate căminele USMF se află pe strada Malina Mică din municipiul Chișinău. Este un cartier studențesc cu mai multe cămine pentru studenții autohtoni, internaționali și rezidenți. Pentru studenții din Moldova [la USMF studiază mulți tineri din străinătate] universitatea deține șapte cămine, dintre care în unul recent s-a făcut reparație capitală. De asemenea, universitatea deține 1 276 de locuri în cămine pentru studenții noștri, dintre care 350 de locuri sunt destinate celor din anul I.

În timpul procesului de cazare în cămine, studenții USMF sunt supravegheați și ghidați de către Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova USMF.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente