Salonul Internațional de Carte Bookfest revine la Chișinău! O noutate cu adevărat bună pentru pasionații de lectură. Chiar dacă programul evenimentului încă nu este public, am reușit să aflăm de la organizatori câteva secrete din culise și ne grăbim să vi le spunem și vouă. Mai exact, vrem să vă povestim un pic despre lansările de carte care urmează să fie făcute în cadrul evenimentului.
Mai întâi de toate, vrem să vă asigurăm că organizatorii au pregătit un program superb pentru toate cele cinci zile ale ediții Bookfest Chișinău. După cum vă povesteam mai sus, am reușit să aflăm câteva titluri de cărți care vor fi lansate la Chișinău în perioada 30 august – 3 septembrie și vi le prezentăm mai jos.
#1. „Frumoasă era Sena pe sub florile mele” de Adrian Cioroianu
Despre carte: notele unui ambasador român la Paris între Bataclan ’15 și COVID-19. Buchiniști și anticariate, parfumuri și vinuri fine, sofisticate târguri de vechituri, fierberi politice și sociale, istorie și artă la fiecare colț de stradă, iar printre toate, Sena șerpuind largă și strălucitoare. Pe scurt, Parisul povestit de Adrian Cioroianu.
Când: lansarea volumului va avea loc chiar în prima zi de Bookfest, pe 30 august.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/08/note-2.jpg)
#2. „O biografie basarabeană evocată de bunica mea, Tatiana Ionașcu” de Cristian Mungiu
Despre carte: este o carte din categoria memorii, jurnale și biografii și conține fotografii din arhiva familiei. Pentru a imagine mai clară, vă lăsăm un fragment din carte.
„Petre a fost trimis mai aproape de front, la Odesa, și a rămas să ne trimită vorbă despre cei de acasă, când avea să afle. Eu și Liza am rămas la Focșani, așteptând. Se făcuseră caisele și, ca și cum am fi fost acasă, făceam dulcețuri. Nu știam unde ne va prinde iarna și nici unde ne va prinde luna viitoare, dar făcutul dulceții, spălatul fructelor și învârtitul copturii pe foc mă linișteau. Începuseră bombardamentele. Borcanele clănțăneau pe masă. Când începeau borcanele să tremure, lăsam totul și fugeam în pivniță. Între două bombe, ieșeam afară și mai învârteam la dulceață.”
Când? lansarea cărții va avea loc pe 2 septembrie, în prezența autorului și a Lidei Bodea. Totodată, veți avea posibilitatea să luați autografe de la autor.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/08/Tania-Ionascu-bunica-mea-620x954.jpg)
#3. Bestsellerul verii 2023 – „Garoafe la bordel” de Radu Paraschivescu
Despre carte: poţi să faci multe lucruri în România, dar să te plictiseşti, sub nici o formă. Suntem o ţară veselă, chiar dacă pe teritoriul ei trăiesc şi oameni trişti. Cele unsprezece povestiri din Garoafe la bordel exact pe asta pun reflectorul, pe felul în care sursele de amuzament se pot ivi de oriunde. Radu Paraschivescu cotrobăie prin rafturile şi sertarele României de azi şi de ieri, după care creează păţanii menite să smulgă hohote sau măcar să provoace surâsuri. Unele par aşezate la frontiera plauzibilului, altele sunt situaţii de viaţă curentă trecute prin filtrul literaturii. Decorul se schimbă ca în caleidoscoapele copilăriei. Te trezeşti la un seminar despre cuplarea la cerinţele UE în agricultură, în platoul unei emisiuni TV unde lucrurile o iau razna pe nepusă masă sau la o discuţie între şefii de galerii pentru reducerea violenţei în tribune. Eşti părtaş la o farsă cazonă care aminteşte de anii 1980, le ţii companie bucureştenilor când primesc un înalt oaspete american sau asişti la un paradox pe sol străin: invazia individuală. Te miri de coincidenţele din viaţa unui bărbat care îşi duce zilele sub amprenta unei cifre anume, te freci la ochi când vezi ce face ratingul din viaţa omului şi descoperi până unde poate merge spiritul de iniţiativă al studentului român. Totul în registrul poantei, al parodiei, al bunei dispoziţii.
Când: lansarea cărții va avea loc pe 2 septembrie, în prezența autorului și a Lidei Bodea. De asemenea, va avea loc și o sesiune de autografe.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/08/Garoafe-la-bordel-620x954.jpg)
#4. „Hasdeu. Duhuri” de George Cornilă
Despre carte: face parte din colecția „Biografii romanțate”.
Tadeu Hâjdeu se naşte pe 26 februarie 1838 la Cristineşti (Ucraina de astăzi) într-o familie de cărturari. În primii ani este dăscălit acasă şi la mai multe şcoli din Podolia şi Volînia, unde predă tatăl său. Se înscrie la liceul de băieţi din Chişinău, apoi la Facultatea de Drept a Universităţii din Harkov. Ca urmare a faptului că îşi rupe paşaportul rusesc şi îl trimite la Consulat, este judecat în lipsă, dezmoştenit de drepturile asupra posesiunilor basarabene şi condamnat la exil în Siberia. După ce se stabileşte la Iaşi, lucrează ca bibliotecar şi profesor de istorie, geografie şi statistică şi îşi schimbă numele în Bogdan Petriceicu Hasdeu. Din cauza unui scandal soldat cu un răsunător proces de presă, îşi pierde posturile. Se mută în Bucureşti, unde activează ca membru al Comisiei moşiilor mănăstireşti. Pe lângă munca la monumentalele proiecte istorice şi lingvistice, scrie poezii, fabule politice, schiţe satirice, piese de teatru şi romane istorice şi fondează mai multe ziare şi reviste, printre care România, Foiţa de istorie şi literatură, Lumina, Satyrul, Columna lui Traian, Revista nouă. Este ales deputat în două rânduri. Bănuit că s-ar fi implicat în Republica de la Ploieşti, în 1870 este arestat şi închis la Văcăreşti timp de nouă zile. În 1876 este numit director al Arhivelor Statului, iar un an mai târziu este primit în Societatea Academică Română. În 1888, fiica sa, Iulia, studentă la Sorbona, moare de tuberculoză, iar Hasdeu devine un adept înfocat al spiritismului. Fire polemică şi personalitate controversată, una dintre cele mai impresionante minţi ale epocii sale, Bogdan Petriceicu Hasdeu moare în 1907, singur, în Castelul din Câmpina.
Când: lansarea va avea loc pe 3 septembrie și va fi prezentată de autor, Moni Stănilă și Iulian Ciocan.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/08/duhuri.jpeg)
#5. „Manual pentru bunici” de Arcadia Solum
Despre carte: propune metode de construire a unei relații frumoase dintre bunici și nepoți. În aceasta veți găsi opinii de la cercetători, medici, profesori, psihologi etc. care sunt specializați în dezvoltarea armonioasă a unui copil. Cartea este compusă din trei părți: „Arta de a fi bunic”, „Cărțile”, „Almisme”. Cartea abordează o varietate de subiecte importante pentru creșterea unui copil, precum: comunicarea cu acesta, siguranța sa, legislația, validarea emoțiilor, jucării, educație sexuală, relația cu tehnologia modernă etc.
Când: lansarea va avea loc pe 3 septembrie.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/08/bunici.jpg)
Pe lângă lansările menționate mai sus, vrem să menționăm încă două nume importante care vor fi prezente la Bookfest, tot cu lansări de carte. Este vorba despre Lavinia Braniște (3 septembrie) și Liviu Neagoe (1 septembrie). Titlurile rămân surpriză, așa că urmează să le descoperiți voi!
Despre Bookfest 2023: Salonul Internațional de Carte Bookfest revine la Chișinău cu cea de-a șasea ediție, între 30 august și 3 septembrie, la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova (str. Alexei Mateevici nr. 60), într-un spațiu atractiv şi primitor, iar organizatorii pregătesc publicului bibliofil o adevărată sărbătoare a cărții. Pentru al doilea an consecutiv, evenimentul a fost onorat cu Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis. Mai multe detalii despre eveniment poți găsi aici.