Raluca Boaghie este o tânără originară din Republica Moldova, care în prezent își face studiile la Psihologie în România. A ales Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Științe ale Educației. Pe lângă faptul că este șefă de promoție, tânăra reușește să fie voluntară în cadrul unei asociații studențești (ASUS) la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC). Mai mult decât atât, ea și-a realizat practica de specialitate la o tabără de copii cu autism (Asociația Teona Ariana). În acest articol, veți afla mai multe de la Raluca despre oportunitățile pe care le au studenții de la Suceava, ce înveți la Psihologie și care sunt perspectivele după ce îți termini studiile la această specialitate.
De ce psihologia
Este o știință tânără, din ce în ce mai populară și mai utilă, indiferent de vârsta, genul sau mediul de trai al celor interesați de ea. În zilele noastre se resimte o nevoie tot mai acută pentru informații din zona autocunoașterii și autodezvoltării, întrucât oportunitățile, cât și așteptările direcționate către generația Z sunt tot mai mari. Astfel, mulți tineri sunt tentați să aleagă o specialitate care le va fi benefică în viața profesională, dar și în cea personală. În plus, domeniile psihologiei sunt vaste și diverse, deci sigur poți găsi ceva pe plac. De asemenea, majoritatea doritorilor de a face a doua facultate optează pentru psihologie. Personal, pe lângă motivele enumerate mai sus și nevoia de a ajuta oamenii, mereu am simțit o atracție față de acest domeniu, fiind inspirată parțial din abilitatea mea de asculta oamenii, cât și din filmele americane care portretizau figura psihologului desăvârșit – așezat pe un scaun confortabil, ascultând problemele altora, luând notițe și venind cu fraze inteligente. Iar un asemenea vis copilăresc a fost de ajuns pentru mine ca să știu ce vreau de la viață!


Ce învață studenții la Psihologie
Gândește-te la orice domeniu și adăugă cuvântul «psihologia …» în fața lui și vei avea răspunsul la întrebare. Aici intră:
# psihologia cognitivă;
# psihologia socială;
# psihologia organizațională și managerială;
# psihologia judiciară;
# psihologia familiei;
# psihologia vârstelor.
Tânăra ne spune că ai nevoie de cunoștințe în psihologie nu pentru a deveni, ci pentru a te menține student(ă) la această specialitate. De asemenea, Raluca recunoaște că absolvenții liceelor în care s-a predat Psihologie sau Educație Socială vor fi inițial avantajați.
Ceilalți, însă, să nu-și facă griji, pentru că vor recupera ușor chiar din primul semestru în care vor studia materii introductive, precum Fundamentele Psihologiei și Istoria Psihologiei.
Ce cărți să citești înainte de facultate dacă vrei să faci psihologie
Raluca recomandă următoarea listă.
- „În 15 minute psiholog. Idei care să îți salveze viața” de Anne Rooney – o carte ușoară, care m-a inițiat în majoritatea miturilor și personalităților din lumea psihologiei. Pe asta am citit-o înainte de facultate.
- „50 de clasici. Psihologie” de Tom Butler-Bowdon – titlul vorbește de la sine.
- „50 de idei pe care trebuie să le cunoști. Psihologie” de Adrian Furnham – este din aceeași serie cu anterioara și întrunește cele mai importante teorii și principii psihologice.
- „Personalitate și temperament. Ghidul tipurilor psihologice” de Patricia Hedges.
- „Manualul limbajului trupului: sensurile ascunse ale gesturilor” de Allan și Barbara Pease.
Pentru o lectură mai structurată, cu exemple concrete din lumea clinică, Raluca recomandă:
- „Omul care își confunda soția cu o pălărie” de Oliver Sacks;
- „Când corpul spune nu” de Gabor Mate.
Iar pentru o lectură mai puțin structurată și mai „blândă”, tânăra recomandă:
- „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman;
- „Parte luminoasă a părții întunecate. De ce să fii complet și cu bune, și cu rele” de T. Kashdan și R. Biswas-Diener.
Toate cărțile de mai sus sunt bune pentru publicul larg și extrem de folositoare pentru studenții la Psihologie. Indiferent când le citești, sunt cărți la care vei apela destul de frecvent.
La ce ar trebui să se aștepte tinerii atunci când își aleg această specialitate

Raluca ne spune că așteptările sale au suferit modificări semnificative în urma impactului cu realitatea.
Realitatea care nu a coincis cu așteptările
Ai nevoie de cel puțin nivelul B2 la limba engleză pentru a intra în esența informațiilor, pentru că 90 % dintre studiile de caz, articolele analizate, videoclipurile de interes și conferințele desfășurate au loc în limba engleză.
Al doilea șoc este cel ce ține de matematică. La Psihologie se studiază Statistică și Analiza datelor, deci deja ai un avantaj dacă știi să lucrezi în programe statistice, ca SPSS sau Jamovi. Dar nicio grijă, cu ceva efort, oricine se poate descurca.
Pe lângă asta, psihologia include domenii precum biologie și anatomie, care se reflectă în anumite materii predate precum Neuropsihologia și Genetica comportamentală. Deci, fii pregătit pentru a auzi și a învăța denumiri de tulburări și de părți din anatomia omului care seamănă cu numele pokemonilor.
Așteptări care au coincis cu realitatea
Temele precum autoîmplinirea, originile creativității, gestionarea stresului, controlul emoțiilor, educația în familie și relațiile de cuplu.
Cu ce te alegi după doi ani de studii:
- îți îmbunătățești nivelul de limba engleză;
- dobândești baza terminologiei psihologice;
- ești la curent cu cele mai noi statistici din jurul lumii;
- cunoști cauzele, simptomele, consecințele și tratamentele celor mai frecvente tulburări psihice;
- cunoști principiile aplicării și interpretării testelor psihologice;
- poți realiza un studiu de caz;
- începi să te cunoști pe tine.

De ce România
Pe lângă visul de a deveni psihologul portretizat în filmele americane, îmi doresc mult să călătoresc prin lume, să vizitez locuri frumoase și să întâlnesc oameni de calitate, iar un prim pas spre realizarea ambelor visuri a fost să trec granița și să devin studentă la Psihologie în țara-mamă – România.
În plus, sistemul de învățământ universitar din România încurajează venirea românilor de pretutindeni la studii, întrucât aceștia trec examenul de admitere doar cu media de la bac (și cu cea din liceu uneori), au prioritatea unui loc de cazare în cămin și vor avea parte de o mărire a bursei (începând cu noul an universitar, 2023/2024).
Dacă stau să mă gândesc acum, nimeresc într-o dilemă similară întrebării: «Ce a fost întâi, oul sau găina?», pentru că nu știu dacă am ales universitatea apoi orașul sau viceversa. Cert este că ambele sunt extrem de importante.
De ce Suceva?
Suceava este un oraș studențesc mic, destul de liniștit și accesibil financiar, iar pentru un tânăr din Republica Moldova sau Ucraina care vrea să-și facă studiile mai aproape de casă și dorește să nimerească într-o comunitate de oameni care-i împărtășesc valorile, Suceava este opțiunea optimă. Însă dacă ești pe cale să devii student(ă) și cauți locuri permanent noi de vizitat într-un oraș, o viață nocturnă dinamică și prietenii cu oameni din diverse culturi, atunci îți recomand orașele mai mari.
De ce Universitatea „Ștefan cel Mare”?
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost înființată în 1963 și este într-o continuă dezvoltare în concordanță cu nevoile moderne ale studenților. De exemplu, de câțiva ani încoace, oferă laptopuri și tablete studenților din anul I.
Profesorii (de la specialitatea Psihologie) sunt mereu la curent cu cele mai noi informații din domeniu, predau în baza unor metode actualizate și dinamice și promovează motivația intrinsecă a studenților. Au așteptări mari, însă oferă și o pregătire pe măsură.
Oportunitățile pe care le au studenții la Suceava în afara orelor de universitate


Raluca a oferit o listă mai mare de oportunități pe care le au studenții de la Suceava, așa că treceți prin ea și cu siguranță veți găsi ceva ce să vă atragă atenția.
- „Dacă ești boboc la Suceava, ai șansa să te înscrii în orice asociație studențească cu care rezonezi precum: ASUS, GIRB, FIRESC, ELSA, AIESEC, ASCOR și multe altele.
- De asemenea recomand, în special studenților de la psihologie, voluntariatul în cadrul CCOC-ului (Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră), unde ai șansa să participi și/sau să ții traininguri pe teme de interes public, să ajuți la colectarea datelor de la studenții din universitate și să obții un certificat de voluntariat (util pentru CV). Eu am ținut un training cu tema „Imaginea Vestimentară și Identitatea”.
- Pe lângă asta, Casa de Cultură a Studenților din Suceava oferă gratuit cursuri de chitară, pian, pictură, tenis de masă etc. Așa am înțeles că sunt bună la tenis de masă. Iar dacă ești un fan al actoriei, poți participa la audițiile pentru casting la Teatrul Studențesc Fabulinus. Așa am înțeles că nu sunt cea mai bună actriță.
- Personal, am mers și la lecții de dans latino la Salsa Family Suceava, care oferă o mică reducere pentru studenți.
- O altă ocazie de a ajuta prin voluntariat este înscrierea în taberele organizate de «Asociația Teona Ariana Suceava», care oferă sprijin mamelor și copiilor cu autism. În cele cinci zile petrecute alături de ei, am trecut printr-o multitudine de stări și emoții și este «o experiență de călire» pe care o recomand cu tărie studenților la Psihologie sau la Asistență socială.
- Iar spre final, îndemnul meu către toți studenții de pretutindeni este experimentarea mobilităților Erasmus+ (de cinci-10 zile). Este o variantă excelentă de a învăța lucruri noi, de a vizita locuri frumoase, de a cunoaște oameni din culturi diferite și de a obținute un certificat Youthpass (care dă bine în CV). Experiențele mele dobândite în cadrul proiectelor din Macedonia de Nord, Bulgaria, Grecia nu se compară cu nimic.”
Care sunt perspectivele după absolvirea facultății de psihologie
Raluca ne spune că, după ce devii licențiat în psihologie, te poți înscrie la un master pentru a te aprofunda în aria ta de interes din domeniu și/sau te poți înscrie la o școală de psihoterapie. În urma acestei școli, vei obține atestatul de liberă practică emis de către Colegiului Psihologilor din România, iar profesia poate fi exercitată în cadrul cabinetelor individuale, al cabinetelor asociate și al societăților civile profesionale.

De asemenea, tânăra menționează că dacă ai urmat DSPP-ul (Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic) în timpul facultății, poți preda în școli disciplina Psihologie și/sau Educație Socială. În cazul în care nu vrei să urmezi vreun master, te poți orienta spre un loc de muncă în domeniul resurselor umane. E de menționat că pentru munca de psihiatru, sociolog sau asistent social este nevoie de urmarea altor specialități, nu cea de psihologie.
Psihologia este un domeniu tânăr, în continuă dezvoltare, respectiv și munca celui ce activează în acest domeniu este în permanentă schimbare. Astfel, cei interesați se vor informa continuu mergând la diverse workshopuri și cursuri de formare, cultivându-și competențele necesare în concordanță cu nevoile și cererile clienților.
Este psihologia pentru tine? Pentru mine sigur este, fiindcă iubesc oamenii și viața și vreau să aflu mai multe despre ei, dar și despre mine!