„Documentați-vă temeinic despre posibilitățile existente în prezent.” Sfaturile unui moldovean care a studiat 10 ani în România, pentru viitorii studenți

BeFunky-collage (16)
Foto:Sursă: Constantin Didenco/arhivă personală

Constantin Didenco este originar din raionul Orhei. De la vârsta de 16 ani, tânărul a plecat la studii în România, unde a studiat timp de patru ani la Colegiul Național „Spiru Haret” din Suceava, iar mai târziu a devenit studentul Facultății de Design de Produs și Mediu, la specializarea Design Industrial din cadrul Universității Transilvania din Brașov. În prezent, el activează în calitate de inginer mecanic proiectant în industria auto. Totodată, Constantin se mai implică activ în activitățile câtorva asociații de voluntariat, printre care se află și Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov, Federația Tinerilor Basarabeni din România și Casa de Cultură a Studenților.

Constantin a ales să studieze în România, deoarece și-a dorit să își petreacă anii de studenție într-un mediu nou, unde să descopere locuri și oameni. „Dorința de a cunoaște alte culturi și de a experimenta un mediu academic diferit m-au determinat să fac această alegere. Între timp, aflasem despre posibilitatea de a aplica la liceu în România datorită unor prieteni care deja studiau aici. Astfel, am ajuns să studiez atât la un colegiu românesc, cât și la o facultate, fapt care mi-a deschis multe perspective”, susține Constantin.

Din experiența proprie, Constantin ne-a spus care sunt principalele greșeli pe care le fac absolvenții din Republica Moldova atunci când depun actele la o facultate din România. „Cu excepția tinerilor care știu clar ce doresc să învețe, mulți absolvenți de liceu nu au răbdare să citească toate informațiile de pe site-urile universităților cu privire la procesul de admitere. Foarte mulți dintre ei aplică la întâmplare, fără să știe exact ce vor să studieze. Astfel, sunt tineri care aplică la o anumită facultate, iar în scurt timp ajung să regrete. Cred că ar fi corect ca ei să se documenteze cu privire la compatibilitatea cunoștințelor lor cu programele universitare. De asemenea, am observat că mulți pleacă cu gândul de a nu se mai întoarce în Republica Moldova, fapt care mă întristează.”

Sursă: Constantin Didenco/arhivă personală

Constantin este de părere că studiile universitare nu oferă doar cunoștințe într-un anumit domeniu, ci și numeroase oportunități. Dânsul susține că studenții din orice țară ar trebui să profite de toate posibilitățile care li se ivesc în cale. „Pe parcursul facultății, am fost foarte dedicat diferitelor activități educaționale și extracurriculare și am combinat cunoștințele obținute la facultate cu experiența obținută în cadrul activităților de voluntariat”, afirmă tânărul care a și formulat câteva recomandări pentru viitorii studenți. Iată care sunt ele.

„# Documentați-vă temeinic despre posibilitățile existente în prezent.

# Fiți foarte muncitori și dedicați în parcursul vostru academic, dar nu uitați de balanța dintre viața socială și cea academică.

# Implicați-vă în activitățile de voluntariat și citiți cărți bune.

# Urmați-vă visurile și nu vă grăbiți să obțineți rapid orice lucru. Eu cred că rezultatele bune vin peste ani, nu peste șase luni.”

Sursă: Constantin Didenco/arhivă personală

Deși se află în România de mai bine de 10 ani și a trăit acolo multe experiențe frumoase, Constantin atenționează viitorii studenți că lucrurile nu decurg mereu așa cum ne-am dori. Sistemul de învățământ românesc are și unele lacune. Din acest motiv, este necesar ca tinerii proaspăt admiși în România să nu-și facă așteptări prea mari și să fie pregătiți pentru a înfrunta unele nedreptăți. „Sistemul de învățământ din România încă mai are nevoie muncă și eforturi pentru a aduce noi îmbunătățiri. Transparența din acest sistem educațional ar trebui dezvoltată mai mult. La fel ca și în alte țări cu același nivel birocratic și educațional, unor instituții de învățământ din România le este greu să țină pasul cu noile tehnologii. Există însă și câteva facultăți care vin cu inovații și mențin prestigiul universitar din care fac parte”, a declarat Constantin.

Sursă: Constantin Didenco
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente