În data de 12 august 2023, în parcul Micul Cluj din Ungheni a fost organizat evenimentul „Ziua Internațională a Tineretului 2023 Ungheni” (ZIT) cu sloganul „Explorează-ți potențialul”. Evenimentul face parte din Programul „Capitala Tineretului”, ediția 2023, și este susținut și finanțat de către Agenția Națională pentru Tineret. Adolescenții din întreaga țară au ajuns în Capitala Tineretului din acest an cu trenul care a pornit din Chișinău. Parcul „Micul Cluj” din Ungheni a devenit pentru o zi hub-ul tinerilor care au venit să facă noi cunoștințe, să participe la ateliere, să promoveze centrele lor de tineret și să se distreze ca la carte.
Aventura a început la Gara Feroviară acolo unde zeci de adolescenți, voluntari, lucrători de tineret, organizații de tineret, părinți și reprezentanți ai centrelor de tineret din Chișinău și din alte regiuni din țară au fost întâmpinați de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și de Ion Donea, directorul Agenției Naționale pentru Tineret, care au venit cu câte un mesaj de felicitare cu ocazia deschiderii acestui eveniment.
„Este o zi dedicată tinerilor din Moldova, în care noi, cei de la nivel central, dezvoltăm un program foarte important pentru întreaga țară – «Capitala Tineretului». Parteneriatul dintre Agenția Națională pentru Tineret, Ministerul Educației și Cercetării și Fondul ONU pentru populație vine să susțină participarea și dezvoltarea tinerilor, să încurajeze centrele de tineret să devină mai puternice și să realizeze inițiativele de tineret”, a menționat Ion Donea.
„Tinerețea nu e o dată în calendar, ea e despre o stare de spirit. Astăzi celebrăm în primul rând energia, pozitivismul, creativitatea, dorința de schimbare și idealismul tinerilor. Ministerul Educației și Cercetării face tot posibilul ca tinerii să rămână acasă și să-și realizeze potențialul”, a declarat Dan Perciun.
Exact la ora 10.55, „Trenul tineretului” Chișinău– Ungheni, într-o componență de patru vagoane, a pornit spre Capitala Tineretului 2023. Timp de trei ore, tinerii pasageri s-au distrat, au cântat, au participat în activități pentru a se cunoaște mai mult, deoarece mulți dintre veneau din alte organizații. Astfel, adolescenții au făcut cunoștință cu semenii lor prin intermediul unui joc în care trebuia să găsească câte o calitate la fiecare pasager din vagon. De exemplu, preferă pizza, vorbește fluent engleza etc. Astfel, cei tineri care completează tot tabelul se considera învingător.
O altă activitate se numea Testul de inteligenţă al lui Einstein – o problemă logică cu un număr extraordinar de variabile. Astfel, tinerii trebuiau să rezolve o sarcină complexă – să găsească în ce casă se află fazanul.
„Activitatea a fost foarte complicată pentru că inițial am avut doar niște indici. Deci, noi am avut cinci case, cinci etnii diferite, cinci activități și cinci animale și trebuia să aflăm în care casă nu se află fazanul”, a explicat Rusu Alexandrina, membra Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Accept”, Chișinău.
„Scopul primordial al acestor activități a fost să facă cunoștință unul cu altul, să interacționeze, să spargă gheața, să cunoască ce calități, lucruri comune au ei cu alte persoane”, a explicat Elena Caisân-Popa, psihologă la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor AMIGOS.
Tinerețea este perioada când poți descoperi lumea în toate culorile sale și acest lucru l-au confirmat pasagerii trenului.
Pentru mine tinerețea înseamnă milioane de oportunități cunoștințe noi și oameni noi, momente frumoase și o perioadă în care permanent învățăm. Mă simt impresionată de toți tinerii care se află aici, sunt încărcată cu emoții și energie pozitivă”, a spus Sofia, coordonatoarea Asociației Tinerilor Diplomați.
„Tinerețea pentru mine înseamnă multă energie, dorința de a face nebunii, momentele când le regreți și când înveți din greșeli”, a zis Vlad, membrul Centrului de tineret, satul Ustia, Dubăsari.
Ajunși în Ungheni, tinerii s-au îndreptat spre parcul „Micul Cluj” acolo unde deja erau așteptați de colegii lor din Ungheni și din alte localități. Aici au fost amenajate opt zone dedicate diferitelor activități: zona scenei; zona foto unde oaspeții au putut face fotografii memorabile; zona games unde doritorii au putut juca în jocuri de societate și jocuri de dame; zona artă – au fost create ateliere creative, unde tinerii au putut face un rebranding la hainele lor vechi sau să confecționeze accesorii; în zona verde au fost prezentate proiecte și idei eco-friendly dezvoltate, proiecte de reciclare; zona profesională le-a oferit adolescenților informații despre posibilitatea de a-și continua studiile în una dintre instituțiile de învățământ profesional- tehnic din Ungheni. Cea mai aglomerată zonă a fost cea dedicată ONG-urilor.
„Am venit la Ziua Internațională a Tineretului aici la Ungheni ca să promovăm programul FLEX, unicul și cel mai bun program din Moldova destinat tinerilor liceeni. FLEX este un program de schimb cultural și academic pentru tinerii care studiază în Republica Moldova, mai bine zis pentru cei care studiază în clasele a IX-a, X-a și a XI-a. Datorită programului FLEX, elevii noștri pot să meargă în SUA să studieze într-o școală americană, să trăiască într-o familie gazdă”, a povestit Doina Stati, Program Assistant FLEX.
„Suntem o organizație proaspăt înființată și ne ocupăm cu promovarea democrației în rândul tinerilor din municipiul Bălți. Lucrăm cu 10 consilii de elevi din 10 instituții în care ne propunem să organizăm anual alegeri electorale, facem simulări de scrutine parlamentare sau prezidențiale. Scopul acestor activități este ca tinerii să știe să-și exercite votul, cum să se comporte în secția de votare.De asemenea, le oferim programe de granturi pentru a le susține inițiativele”, a relatat Giuliano, coordonator de voluntari la Centrul de Tineret STUDEM, Bălți.
„«Centrul de Tineret Hai Ungheni» organizează în oraș diverse activități pentru tinerii de la noi din oraș: jocuri de societate, traininguri, tabere de vară. La evenimentul de azi am pregătit și o tombolă cu surprize pentru 12 tineri norocoși”, a spus Alexandrina, voluntara Centrului de Tineret „Hai Ungheni”.
„Noi în calitate de educatori de la Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal, Rezina am venit la Ungheni cu jocuri fără tabu. Am reușit să captivăm multă atenție în rândul tinerilor, le-a fost interesant. De asemenea, am informat adolescentele despre formele de abuz, despre hărțuirea sexuală. Am rămas uimit de implicarea lor, pentru că tinerii au dat dovadă de curaj, și de implicare, au dorit să comunice, au fost deschiși cu noi”, a povestit Daniel, membrul Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal, Rezina.
Unul dintre mesajele-cheie ale acestei ediții a evenimentului a fost valorificarea potențialului deplin al tinerilor și investiția în dezvoltarea și implicarea lor pentru a produce schimbări majore în întreaga societate.
„Anul acesta ne propunem să dezvoltăm abilități și competențe ca tinerii să-și poate realiza cu succes propriile idei. De aceea, zonele create aici trebuie să răspunde acestor necesități care pun mult accent pe acțiune, pe creștere și pe educare. Pentru a realiza acest obiectiv, la eveniment au venit reprezentanții de la Agenția Ocupării Forței de Muncă Ungheni, de Școala profesională și de la colegiile care țin de învățământul profesional- tehnic. Pe de altă parte, ONG-urilor și centrele de tineret au venit cu componenta de educație nonformală a tinerilor. Aici ei au posibilitatea să descopere programe, cursuri, activități de care pot beneficia pentru a se dezvolta multilateral”, a menționat Alina Butnaru, șefa Centrului Raional de Tineret, Ungheni.
„Este firesc că susținem guvernul să împuternicească tinerii, ca ei să crească într-o lume sigură, într-o lume în care le oferă competențe și deprinderi de viață, astfel încât să se descurce mai bine atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. De mai mulți ani lucrăm la dezvoltarea rețelei centrelor de tineret. Este un program lansat de Ministerul Educației și Cercetării în 2017 și de atunci creăm parteneriate cu acest minister pentru a dezvolta această structură care la momentul actual are peste 50 de centre în raioanele țării”, a specificat Ludmila Sîrbu, analistă programe tineret UNFPA.
Ziua Internațională a Tineretului la Ungheni nu se încheie pe 12 august. Autoritățile locale planifică și alte activități prin care să încurajeze tinerii să fie activi și plini de inițiative.
„Este vorba despre o tabără unde vor participa și fete, și băieți, în care vor încerca să se recunoască prin intermediul artei. De asemenea, vom organiza Cupa „Iacob Ciachir” în luna septembrie, unde vom aduna circa 3 000 de oameni. Și, desigur, evenimentul Gala Tinerilor Activi va culmina acest an frumos la Ungheni. Vom avea și un program de granturi, în cadrul căruia tinerii vor putea propune ideile pentru a fi implementate ca să aducă un aport frumos pentru dezvoltarea orașului Ungheni”, a spus Marina Zamă, specialistă pe probleme de tineret, Primăria municipiului Ungheni și coordonatoarea Programului „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”.
Evenimentul din Ungheni a făcut posibil ca sute de tineri și vizitatori să se distreze împreună la ZIT 2023, inspirându-le încrederea că ei pot contribui la schimbarea țării.
„Din partea Agenției Naționale pentru Tineret doresc să felicit toți tinerii din țară, lucrătorii de tineret, structurile de tineret, liderii de tineret și voluntarii cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului. Le doresc să aibă încredere în ei, să-și valorifice potențialul, pentru că tinerii contează, iar investiția în ei trebuie să aibă loc acum, în prezent, nu s-o amânăm pe viitor. De aceea, noi de dorim să avem centre de tineret cu programe performante în care tinerii să beneficieze de servicii de calitate, să lucreze cu profesioniști în domeniu și să se afirme atât la nivel local, cât și la nivel național”, a conchis Ion Donea, directorul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret.
„ZIT Ungheni 2023 – Explorează-ți potențialul!” este organizat de AO „Alfa Beta”, în cadrul proiectului „UNGHENI INVEST: Tinerii participă – comunitatea se dezvoltă!”, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni, Direcția Educație Ungheni și Centrul Raional de Tineret Ungheni, în cadrul Programului „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”, finanțat de Agenția Națională pentru Tineret, Program Național al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Partener al evenimentului: Fondul Națiunilor Unite pentru Populație UNFPA Moldova.