În cinci instituții de învățământ din raionul Ialoveni nu se vor deschide clase de a X-a. Elevii vor învăța în liceele din satele vecine

Foto:ialovenionline.md

În acest an, în cinci instituții de învățământ din raionul Ialoveni nu se vor deschide clase de a X-a. Totodată, Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar și Liceul Teoretic Țîpala vor deveni instituții zonale, în care vor fi încadrați elevi din celelalte instituții.

În data de 15 august 2023, Direcția Generală Educație Ialoveni a adresat Ministerului Educației și Cercetării (MEC) un demers, prin care a solicitat opinia ministerului privind problema admiterii elevilor în învățământul liceal, sesiunea 2023. Demersul vizează șapte licee din raion, care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:
#1. Liceul Teoretic „Aurel David”, satul Bardar – 15 cereri;
#2. Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
#3. Liceul Teoretic Ruseștii Noi – 16 cereri;
#4. Liceul Teoretic Zâmbreni – 16 cereri;
#5. Liceul Teoretic Horești – 18 cereri;
#6. Liceul Teoretic „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
#7. Liceul Teoretic Țâpala – 17 cereri.

Examinând situația cu privire la admiterea în instituțiile vizate, Comisia raională de admitere în învățământul liceal a decis să desemneze Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din Liceul Teoretic Ruseștii Noi și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir din Văsieni”. Totodată, Liceul Teoretic Țâpala a fost propus ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din Liceul Teoretic Horești și Liceul Teoretic Zâmbreni. Decizia dată este bazată pe prevederile Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, adoptată în anul 2017.

MEC a examinat opinia comisiei și a analizat datele statistice cu privire la situația din cele șapte instituții de învățământ, observând că:
# distanța pentru transportarea elevilor variază între 4 și 12 km;
# numărul elevilor înregistrați este sub numărul recomandat de 22 de elevi în clasele din mediul rural;
# rata de promovare a examenelor de bacalaureat în patru din cele cinci instituții vizate nu atinge 100 %.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării a declarat că susține decizia Comisiei raionale de admitere Ialoveni de a nu deschide câte o clasă de a X-a în cinci instituții de învățământ din raion și de a desemna Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar și Liceul Teoretic Țîpala în calitate de instituții zonale, în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte instituții, cu condiția asigurării transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente