Un membru al unui clan din Gaza a murit în Ucraina luptând de partea Rusiei. Cele mai importante evenimente din a 539-a zi de război

F3okVpOWcAE01El
Foto:Nexta

Astăzi este a 539-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 CNN a publicat o înregistrare video a atacului asupra podului din Crimeea din 17 iulie 2023. Înregistrarea de pe ecranul operatorului dronei maritime ar fi fost furnizată postului de televiziune de către Serviciul de Securitate al Ucrainei. Aceasta arată o dronă de suprafață care se apropie de pod, urmată de o explozie. Alte imagini de pe camerele de supraveghere arată cum o dronă atacă partea de autovehicule a podului, iar o altă dronă explodează apoi pe partea opusă, în apropierea părții sale feroviare.

🟣 Guvernatorul regiunii Breansk a raportat două „încercări ale sabotorilor” de a pătrunde pe teritoriul regiunii ruse în ultimele 24 de ore. În această dimineață, la ora șapte, un alt „grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere format din șase militanți” a încercat să pătrundă în regiunea Breansk, a declarat guvernatorul regional Aleksandr Bogomaz. Potrivit acestuia, cinci dintre cei șase „sabotori” au fost „distruși”. Unde se află cel de-al șaselea nu este specificat.

🟣 Ministerul rus al Apărării anunță că o dronă a fost doborâtă deasupra Crimeii. O dronă de tip aeronavă a fost doborâtă de apărarea aeriană deasupra Crimeii anexate, în jurul orei 11.00. Guvernatorul peninsulei numit de Moscova, Serghei Aksionov, nu a raportat drona doborâtă.

La 14 august, Aksionov a avertizat că autoritățile ruse din Crimeea intenționează să pedepsească cu amenzi mari „și alte sancțiuni” publicarea de date privind locația militarilor și activitatea sistemelor de apărare aeriană. Se propune ca persoanele fizice să fie amendate cu până la 30 000 de ruble, funcționarii publici – cu până la 100 000 de ruble, iar companiile – cu până la 300 000 de ruble.

🟣 Radio Europa Liberă: un membru al unui clan influent din Gaza a murit în Ucraina luptând de partea Rusiei. La 11 august, pe site-ul web al clanului al-Farra, unul dintre cele mai influente din Fâșia Gaza, a fost publicată o știre despre moartea lui Rami Haisam Musa al-Farra. Publicația l-a contactat pe tatăl decedatului Haisam, care a declarat că fiul său, în vârstă de 28 de ani, a murit în războiul din Ucraina luptând de partea Rusiei. Potrivit lui Haisam al-Farr, care el însuși a studiat și a lucrat în Rostov în anii 1990, fiul său nu a fost mobilizat, ci a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării din proprie inițiativă.

🟣 Prima navă civilă a părăsit portul Odesa printr-un coridor temporar deschis de Ucraina. Nava de containere Joseph Schulte, sub pavilionul Hong Kong, a părăsit portul Odesa și se îndreaptă spre Bosfor, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Potrivit acestuia, nava civilă transportă peste 30 000 de tone de marfă, inclusiv alimente.

Nava Joseph Schulte ar fi fost inactivă în portul Odesa din 23 februarie 2022. Ea este prima navă care părăsește portul Odesa din 16 iulie, după ce au expirat termenii „înțelegerii cu privire la cereale”. Esența înțelegerii a fost că Rusia, în schimbul scutirii de sancțiuni, s-a angajat să nu împiedice transporturile de cereale din Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori ai acestor produse, iar o scădere bruscă a livrărilor ar putea declanșa o foamete în Africa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat rezilierea acordului în data de 17 iulie. Anterior, Rusia și-a suspendat participarea la „afacerea cu cereale” după atacul cu drone din Sevastopol din octombrie 2022. După aceasta, acordul a fost prelungit în mod repetat.

🟣 Rusia a atacat din nou la granița României. Au fost înregistrate mai multe explozii în porturile dunărene Reni și Ismail din Ucraina.

Potrivit informațiilor, mai multe silozuri de cereale și depozite au fost avariate în urma atacurilor rusești, imaginile fiind filmate de pe malul românesc, de la doar câteva sute de metri distanță.

Sursă: digi24.ro

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente