29 de pacienți ai unui sanatoriu din Călărași s-au intoxicat mâncând la cantina instituției

cantina
Foto:Apex 360

29 de persoane au avut toxiinfecție alimentară la un sanatoriu din satul Hârjauca, raionul Călărași. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), persoanele se aflau la tratament în sanatoriul respectiv.

Bolnavii s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentând febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă. Diagnosticul primar stabilit a fost „enterită acută”.

În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt. La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. 

Conform datelor ANSP, în ultima săptămână, se atestă o ușoară creștere a numărului de cazuri de boli diareice acute. Au fost raportate 677 de cazuri, cu 20 mai multe decât anterior.

În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu mai multe recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate.

1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:
# spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării acestora;
# spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta;
# spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți;
# protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.

2. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:
# separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente;
# folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude;
# depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.

3. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:
# gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare;
# supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70℃;
# reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.

4. Respectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare:
# nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore;
# refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5℃);
# păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60℃ înainte de a fi servite;
# nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
# nu decongelați alimentele la temperatura camerei;
# nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora;
# folosiți apă și materie primă sigure.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente