Astăzi este a 538-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Rachetele rusești au ucis, în orașul Luțk, trei angajați ai fabricii suedeze de rulmenți SKF, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al companiei, Carl Bjernstam.
„Cel mai mare producător mondial de rulmenți industriali are aproximativ 1 100 de angajați în Ucraina, majoritatea la fabrica din Luțk”, a precizat agenția.
Anterior, autoritățile ucrainene au anunțat moartea a trei persoane în bombardamentul de la Luțk. Ministerul rus al Apărării a raportat lovituri „asupra unor întreprinderi-cheie ale industriei militare a regimului de la Kiev”.
🟣 15 persoane au fost rănite în urma unor bombardamente rusești asupra regiunii Lviv. Trupele ruse au lovit în intervalul orar 5.20-5.30. Forțele de apărare aeriană au doborât o rachetă din șapte.
„15 persoane au fost rănite. Cea mai tânără victimă are 10 ani, iar cea mai în vârstă – 72 de ani. Majoritatea victimelor au zgârieturi și tăieturi din cauza geamurilor sparte. Cinci persoane au fost spitalizate”, a scris șeful Administrației militare regionale (AMR) Lviv, Maksâm Kozâțkâi. Anterior, primarul din Lviv a vorbit despre patru victime.
🟣 Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a raportat că 48 de civili au fost uciși și 210 au fost răniți în Ucraina în perioada 1-13 august.
37 de persoane au fost omorâte în teritoriile controlate de Ucraina și altele 11 în teritoriile ocupate de Rusia. Cele mai multe dintre decese au fost cauzate de arme explozive cu rază largă de acțiune (98 %), în timp ce alte 2 % dintre victime au decedat din cauza minelor.
De la 24 februarie 2022, oficiul a înregistrat 26 384 de victime civile: 9 444 de morți și 16 940 de răniți.
Activiștii pentru drepturile omului consideră că: „Cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece informațiile din unele locații în care au avut loc lupte intense au fost întârziate și multe rapoarte mai așteaptă confirmarea”.
🟣 Nouă persoane au fost rănite și una a fost omorâtă în bombardamente cu tancuri și mortiere în regiunea Harkiv în ultimele 24 de ore. Acest lucru a fost raportat de șeful AMR Harkiv, Oleh Sânehubov. Vârstele victimelor variază între 14 și 75 de ani.
🟣 Ucraina ar putea fi nevoită să fie de acord cu renunțarea la o parte din teritoriul aflat prezent sub ocupația forțelor ruse dacă dorește să adere la NATO, a declarat un înalt oficial al Alianței Nord-Atlantice, potrivit Sky News.
Stian Jenssen, care este șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut aceste afirmații în fața presei norvegiene în cadrul unei dezbateri care a avut loc anterior în cursul zilei.
La declarațiile lui Jenssen a reacționat consilierul lui Volodâmâr Zelenski, Mâhailo Podoleak.
„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoleak, într-un mesaj publicat pe platforma X.
Trading territory for a NATO umbrella? It is ridiculous. That means deliberately choosing the defeat of democracy, encouraging a global criminal, preserving the Russian regime, destroying international law, and passing the war on to other generations. After all, why should Russia…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 15, 2023
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!