Știați că în afaceri, încrederea este o calitate esențială? Pentru a arăta că sunteți un partener de încredere, există o desemnare pe care orice companie poate să o obțină, și anume, statutul de Agent Economic Autorizat (AEO). Agențiile vamale pot acorda statutul de Agent Economic Autorizat întreprinderilor care îndeplinesc anumite cerințe pentru a-și demonstra integritatea și conformitatea legală la nivel global. Acest lucru ajută la stabilirea credibilității lor ca oameni de afaceri de încredere.
„Organizația Mondială a Vămilor (OMV) a stabilit noțiunea de Agent Economic Autorizat, bazată pe cooperarea dintre autoritățile vamale și întreprinderi. Statutul AEO conferă cel mai înalt nivel de încredere unei întreprinderi care face parte din lanțul internațional de schimb comercial și îndeplinește anumite criterii”, conform Secretariatului CEFTA.
Implementarea cerințelor pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat îmbunătățește securitatea, viteza și eficiența comerțului, rezultând cu o livrare mai rapidă a bunurilor și serviciilor către utilizatorii finali.
„Sunt două tipuri de aprobări: aprobarea Agent Economic Autorizat cu Simplificări Vamale (AEOC), care permite companiei să beneficieze de anumite simplificări în conformitate cu regulamentele vamale și aprobarea Agent Economic Autorizat pentru Securitate și Siguranță (AEOS), care permite companiei să beneficieze de anumite simplificări în ceea ce privește siguranța și securitatea. Ambele tipuri de aprobări pot fi utilizate simultan ca o singură aprobare combinată AEOC/AEOS”, a declarat Camera de Comerț din Muntenegru.
Beneficiile satutului de Agent Economic Autorizat (AEO) pentru antreprenori
Acest program prezintă mai multe avantaje, inclusiv accelerarea procedurilor vamale, reducerea costurilor de afaceri, economisirea timpului și cel mai important, recunoașterea în domeniu ca un partener de piață de încredere pentru Serviciul Vamal. Statutul AEO este în general o premisă pentru implicarea în lanțurile internaționale de aprovizionare. Odată ce sunt îndeplinite cerințele pentru recunoașterea la nivelul CEFTA a programului, întreprinderile din toate statele membre CEFTA vor putea beneficia de avantajele oferite de acest statut.
„Pentru a maximiza potențialul pieței CEFTA, lucrăm pentru simplificarea proceselor și respectarea constantă a normelor. Implementarea programului de AEO și asigurarea recunoașterii reciproce sunt pași esențiali pentru atingerea obiectivelor noastre de cooperare regională și participare deplină a statelor membre CEFTA pe piața unică europeană. Conformitatea cu standardele UE reprezintă, prin urmare, condiția cheie pentru recunoașterea acestui program la nivelul CEFTA”, a afirmat Secretariatul CEFTA.
Potrivit Camerei de Comerț din Muntenegru, pentru ca programele AEO ale statelor membre CEFTA să fie recunoscute, acestea trebuie dezvoltate și implementate în același mod ca și cele ale Uniunii Europene. Ca rezultat, administrațiile vamale ale diferitor state membre CEFTA au cerințe identice de la companii pentru îndeplinirea standardelor complexe. Pe baza acestora, companiile care respectă aceste reguli și cerințe stricte, obțin statutul de AEO. Cu alte cuvinte, o afacere care devine AEO într-un stat membru CEFTA „A”, va fi tratată în același mod ca o altă afacere AEO în statul membru CEFTA „B”. Astfel, statutul său AEO obținut în statul membru CEFTA „A” este recunoscut în statul membru CEFTA „B”.
Afacerile primesc aceleași beneficii ale statutului în toate statele CEFTA ale căror programe sunt validate ca fiind identice cu cele ale țărilor membre ale UE. Statutul AEO la punctele de trecere înseamnă mai puțin timp petrecut în așteptarea camioanelor, transport mai rapid și costuri mai mici pentru afaceri. Cel mai mare beneficiu fiind numărul redus de controale, așa cum afacerile cu statut de AEO sunt considerate de încredere de către administrațiile vamale. Companiile care dețin acest statut în Muntenegru vor fi tratate în mod egal în celelalte state membre CEFTA, odată ce programul muntenegrean este acceptat la nivelul CEFTA.
Cum obținem statutul de AEO?
Obținerea statutului AEO poate dura câteva luni pentru a finaliza procesul riguros de aprobare. Pentru a obține acest statut și a îndeplini criteriile stricte este necesară conformitatea cu regulile, colectarea de documente și investițiile tehnice.
Camera de Comerț din Muntenegru afirmă următoarele: „Este necesar să fie o conformitate deplină a afacerii cu regulamentele vamale și fiscale pe o perioadă îndelungată, lichiditate financiară demonstrată, contabilitate ordonată și acces simplu la înregistrările contabile, existența unui sistem care să permită detectarea neregulilor și a fraudelor, arhivarea înregistrărilor și protecția împotriva pierderii datelor, îndeplinirea standardelor adecvate de siguranță și securitate.”
De asemenea, calitatea și integritatea proceselor și controalelor interne ale companiei trebuie să fie la nivel înalt.
„În acest proces, încrederea și siguranța sunt foarte importante. Din această cauză, compania trebuie să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi urmarea protocoalelor care vor stabili relații de încredere cu partenerii de afaceri și respectarea regulilor stricte privind protecția împotriva intruziunilor ilegale în facilități. În plus, este necesară efectuarea unor verificări clare și amănunțite ale antecedentelor tuturor potențialilor angajați care vor avea acces la zone sensibile”, a subliniat Secretariatul CEFTA.
Care este situația în regiune și în celelalte state membre CEFTA în ceea ce privește numărul de companii AEO înregistrate?
Cele mai recente informații arată, că în Serbia există 51 de întreprinderi cu un astfel de statut, 23 în Macedonia de Nord, 10 în Kosovo, 10 în Albania și 3 în Muntenegru. Potrivit Camerei de Comerț din Moldova, un număr impresionant de 130 de întreprinderi din țară sunt acreditate ca AEO. O atenție deosebită este faptul, că recunoașterea reciprocă a statutului de Agent Economic Autorizat pentru Securitate și Siguranță (AEOS) al companiilor între Moldova și UE au intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2022, prin care Moldova a devenit prima țară CEFTA care a reglementat legal recunoașterea reciprocă a AEOS cu UE. Pe de altă parte, în Bosnia și Herțegovina nu există companii care să aibă acest statut, dat fiind faptul că această țară CEFTA a început să aplice programul în august anul trecut.
„Dintre toate țările CEFTA, Moldova este lider în ceea ce privește numărul de companii cu statut AEO (130) și a primit recunoașterea acestuia din partea Uniunii Europene. Companiile noastre, având acest statut, pot beneficia de simplificări la trecerea frontierei și în statele membre ale UE. Suntem bucuroși să împărtășim experiența noastră cu alte țări din regiunea CEFTA și, în viitor, sperăm să avem recunoașterea statutului AEO la nivel regional cu statele membre ale acordului”, a declarat Natalia Calenic, Vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
„Până acum, a fost primită o singură cerere. Prin certificarea AEO, companiile vor avea acces la toate beneficiile oferite de legislația curentă, iar relevanța conceptului pentru afacerile lor viitoare va fi subliniată pentru toți candidații posibili, cum ar fi implementarea mai rapidă a procedurilor vamale; îmbunătățirea imaginii companiei; o mai mare recunoaștere regională și internațională; costuri mai mici pentru afaceri”, a afirmat divizia vamală a Administrației pentru Impozite Indirecte din Bosnia și Herțegovina.
Recunoașterea reciprocă a statutului în toate țările membre CEFTA, împreună cu raționalizarea și simplificarea cerințelor vamale, ar permite întreprinderilor să economisească până la un sfert din costurile de operare, după cum susțin aceștia. Scopurile CEFTA în lansarea acestor programe sunt: pregătirea întreprinderilor pentru a concura pe piața Uniunii Europene și pentru a crește comerțul, competitivitatea și investițiile în cadrul regiunii.