Lista celor mai solicitate specialități la universitățile din Republica Moldova

admitere2023-15

Instituțiile din învățământul superior din Republica Moldova au anunțat rezultatele sesiunii de bază a admiterii la studii superioare de licență și de master, pentru anul de studii 2023-2024. Potrivit datelor emise de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), la prima etapă a sesiunii de admitere, au fost înmatriculați 14 811 studenți.

Pentru studiile de licență au optat 11 388 de studenți, iar la master au fost înmatriculați 3 423 de studenți. La ciclul I au fost ocupate circa 75 % din numărul de locuri planificate la buget. În cazul studiilor de master au fost ocupate circa 83 % din locurile bugetare disponibile.

Statisticile admiterii arată că cele mai solicitate specialități rămân a fi următoarele:
# Dreptul;
# Științe economice;
# Medicină, Stomatologie și Farmacie;
# TIC (Tehnologia informației și a comunicațiilor);
# Inginerie și activități inginerești.

Și în acest an, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu trei specialități noi la Inginerie, TIC și Științe agricole. Este vorba despre specialitățile Știința datelor, Tehnologii digitale de fabricație, Agrobusiness și dezvoltare rurală, pentru care au optat circa 100 de tineri. 

La fel, profesiile viitorului – Producție multimedia, Designul jocurilor, Animație au fost foarte solicitate de către candidați, fiind ocupate atât locurile cu finanțare din bugetul de stat, cât și cele cu taxă. 

Pentru turul II al admiterii, instituțiile de învățământ superior continuă înmatricularea la ambele cicluri de studii, oferind 1 353 de locuri bugetare la ciclul I și 492 de locuri bugetare la master. Viitorii studenți pot depune actele la mai multe domenii, inclusiv: Științe ale educației, Administrație publică, Științe chimice, biologice, fizice, agricole, ale mediului, Inginerie, Servicii ale securității.

La Universitatea de Stat din Moldova au rămas vacante 275 de locuri la licență și 217 – la master. Instituția continuă înmatricularea la locurile bugetare rămase pentru următoarele specialități:
# Științe ale educației – 128 licență, 58 master;
# Științe chimice, biologice, fizice, matematice și ale mediului – 95 licență, 27 master;
# Tehnologii ale informației și comunicare – 18 licență;
# Arhitectura peisajeră și amenajarea spațiilor verzi – 5 licență;
# Silvicultură și grădini publice – 7 licență.

Universitatea Tehnică a Moldovei va oferi în turul II al admiterii 269 de locuri bugetare la licență și 130 la master pentru următoarele domenii:
# Inginerie și activități inginerești – 149 licență, 24 master;
# Tehnologii de fabricație – 40 licență, 34 master;
# Arhitectură și construcții – 19 licență, 45 master;
# Științe agricole – 48 licență, 10 master.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” propune 313 locuri bugetare în turul II al admiterii, dintre care 264 la Științe ale Educației, dar și la specialități precum Științe chimice, biologice, fizice, matematice și ale mediului.

Academia de Studii Economice din Moldova mai dispune de 53 locuri bugetare la ciclul I, licență, pentru domeniile enunțate mai jos:
# Științe economice – 14 locuri;
# Tehnologii ale informației – 27 de locuri;
# Tehnologii de fabricație– 11 locuri

MEC amintește că procesul de admitere la universitățile regionale care mai au locuri bugetare disponibile continuă. Numărul locurilor rămase disponibile poate fi vizualizat mai jos.

# Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – 172 licență, 97 master;
# Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul – 52 licență, 40 master;
# Universitatea de Stat din Comrat – 21 licență;
# Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia – 15 licență.


Echipa #diez le urează tuturor absolvenților succes la admitere. Pentru a vă ajuta să treceți mai ușor prin această etapă, pe parcursul perioadei de admitere vom veni cu mai multe materiale informative, acestea vor apărea la categoria „Admitere 2023”.

Taguri: #Admitere 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente