Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Nisporeni a fost fondat în anul 1975, bunurile de valoare fiind expuse în incinta punctului medical din localitate. În 1987, muzeul a fost deschis pentru vizitatori în incinta Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, iar deja în anul 2002, acesta a fost redeschis, la inițiativa Consiliului orăşenesc Nisporeni, într-un sediu nou – fosta clădire a cârmuirii sovietice.
Echipa #diez a discutat cu reprezentanții instituției culturale, care au relatat că o nouă etapă în dezvoltarea acesteia a început în anul 2017, odată cu transferul muzeului în sediul Centrului de Cultură și Tineret „Luceafărul” din orașul Nisporeni, într-un spațiu mai modern. În prezent, anume aici își desfășoară acesta activitatea.
Momentan, muzeul deține un patrimoniu de peste 5 000 de exponate, cuprinse în colecțiile: artă populară, etnografie, arheologie, numismatică, obiecte de cult, știință și tehnică. Acestea reflectă istoria și cultura materială, ocupațiile și credințele de bază ale populației din zona codrilor.
Respectiv, vizitatorii instituției pot descoperi mai multe săli expoziționale, după cum urmează:
# „Obiecte de cult”;
# „Broderia și țesutul – expresie a culturii satului”;
# „Casa mare, vestimentație și accesorii”;
# „Tehnică sovietică”;
# „Obiecte de uz casnic”;
# „Ceramică – de la începuturi până la contemporaneitate”;
# „Numismatică: bancnote și monede din Regatul României și Imperiul Țarist”;
# „Spațiul sovietic”.
Totodată, patrimoniul arheologic al instituției se remarcă prin mai multe elemente cu valoare deosebită:
# obiecte arheologice din epoca bronzului (mileniul III înaintea erei noastre);
# o troiță ortodoxă a lui Iisus Hristos, care datează de la începutul secolului al XX-lea;
# registre parohiale din mijlocul secolului al XIX-lea;
# obiecte memoriale ale renumitei interprete de muzică populară Maria Drăgan: o mașină de cusut, fotografii personale, broșuri, cărți;
# călcătoare de struguri de la începutul secolului al XX-lea;
# ceramică neagră, unică în spațiul dintre Prut și Nistru.
Alte detalii interesante despre Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Nisporeni
În incinta muzeului, în data de 24 iunie a anului curent, a fost lansat Centrul de Informare Turistică Regional Nisporeni. Acesta a fost dotat cu panouri informative privind următoarele subiecte:
# atracții turistice cultural-istorice, naturale, sărbători și târguri naționale;
# meșteșuguri și produse locale;
# muzee și colecții etnografice locale;
# hărți ale traseelor turistice din raion.
Scopul centrului este de a facilita promovarea destinațiilor turistice din regiune deja existente și a celor care urmează să se lanseze.
Muzeul a fost inclus ca atracție turistică finală în Traseul de drumeție Nisporeni-Vărzărești, realizat de Primăria orașului Nisporeni, în colaborare cu Agenția de turism Tatrabis.
Galerie foto
De luni până vineri, muzeul este deschis de la ora 8.0 până la ora 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00. Zilele de sâmbătă și duminică sunt libere.
Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.
Adresa: strada Suveranității 4, orașul Nisporeni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 76 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 20 de minute de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.