Astăzi, 12 august, în întreaga lume, marcăm Ziua Internațională a Tineretului. Această zi a fost instituită de ONU, cu scopul de a contribui la conștientizarea dificultăților cu care se confruntă unii tineri din întreaga lume. Printre aceste probleme se regăsesc: sărăcia, lipsa educației și lipsa unor servicii medicale de calitate.
Cu această ocazie, Biroul Național de Statistică a venit cu câteva informații statistice privind tinerii din Republica Moldova.
# Tinerii reprezintă circa un sfert din populația țării. La 1 ianuarie 2023 a constituit 2 512 800 de persoane, dintre care 615 300 sau 24,5 % au fost tinerii cu vârsta 14-34 ani.
# Generația tinerilor este în descreștere continuă.
# Femeile tinere se căsătoresc mai devreme comparativ cu bărbații tineri. Cei mai mulți bărbați, care s-au căsătorit în 2022, aparțin grupei de vârstă 25-29 ani (42,2 %), iar cele mai multe femei căsătorite – grupei de vârstă 20-24 ani (46,8 %).
# Femeile tinere din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără decât cele din mediul urban. Vârsta medie a mamei la prima naștere a fost de 25,3 ani. Mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără decât mamele din mediul urban, la 23,9 ani și, respectiv, 27,3 ani.
# Circa patru din zece tineri sunt ocupați, iar șase sunt inactivi.
# Peste 4 % dintre tinerii ocupați sunt, în același timp, încadrați în învățământ. Fiecare al patrulea tânăr are un loc de muncă informal.
# Rata șomajului la tineri este mai înaltă față de media pe țară.
Mai multe informații despre tinerii din Moldova, citește în acest articol.