MAI continuă să ofere ajutor oamenilor afectați de furtună în sumă totală de peste 16 milioane de lei

s

În urma furtunii din luna iulie, mai mulți oameni din satul Bădiceni, raionul Soroca, au rămas cu locuințele distruse. Cel mai mult au avut de suferit familiile vulnerabile și bătrânii, care au rămas fără acoperiș deasupra capului și fără speranța de a fi ajutați. Neputincioși în fața intemperiilor, oamenii i-au întâmpinat cu recunoștință pe salvatorii de la MAI. Echipajele de intervenție au ajuns în satul Bădiceni, care numără în jur de 3 000 de locuitori, aducând nu doar sprijin material, ci și un suflu de speranță.

Echipa MAI a lucrat umăr la umăr pentru a ajunge la un număr cât mai mare de gospodării și a oferi sprijin comunității afectate. Una dintre persoanele ajutate de salvatori este Tatiana Bujor, care are 35 de ani și crește singură patru copii. Consecințele furtunii au lăsat-o în impas, fără speranța de a avea o locuință sigură în timpul apropiat. Echipa MAI i-a oferit o mână de ajutor, reconstruindu-i acoperișul. „Furtună mare ne-am speriat, stăteam aici, în sarai cu copiii. Cel mai mare zice: «Hai, mamă! Repede repede, ia fata și hai în casă.» E mare bucurie, avem nevoie de ajutor. Am patru copii și e greu.”, spune femeia. 

O altă persoană afectată de furtună este Valentina Brighidin, în vârstă de 83 de ani. Bătrâna era disperată când a realizat că nu mai are acoperiș la propria casă. Știind că nu are nicio posibilitate de a face reparație singură, ea a rămas înlăcrimată văzându-i pe salvatorii care i-au pășit pragul. Aceștia au reușit să-i pună la loc foile de ardezie care lipseau de pe acoperiș, asigurându-i o locuință protejată de vânt și ploi. „Plâng… mă bucur că voi sunteți tineri, sunteți de omenie și ați avut grijă de mine. Să fiți sănătoși și să nu dea Dumnezeu calamități, ca să aveți de lucru mult. Să fiți întotdeauna în formă, când vă va chema cineva, să-i ajutați.”, li s-a adresat angajaților MAI bătrâna.

Implicarea salvatorilor la Bădiceni poate fi vizionată integral într-un filmuleț realizat de MAI. 

„Ne bucură faptul că putem ajuta acești oameni și este important să spunem că nu este ultima casă și nu este ultima familie. Vom merge să ajutăm oamenii care au nevoie de ajutor.”, a menționat Liliana Pușcașu, colonel, ofițer de presă al IGSU al MAI.

Pentru a remedia consecințele furtunii, Guvernul Republicii Moldova acordă ajutoare materiale celor 74 de localități din șase raioane ale țării care au avut de suferit pagube. În total, MAI a alocat peste 60 000 de foi de ardezie, 900 m2 de țiglă metalică și 400 m3 de cherestea, în valoare de peste 16 milioane de lei. Pentru raionul Soroca au fost acordate materiale în valoare de peste 200 mii de lei, iar o parte dintre acestea au ajuns la locuitorii satului Bădiceni. Aceste materiale sunt utilizate pentru reparația mai multor acoperișuri ale caselor de locuit și altor clădiri, printre care gimnazii, grădinițe, depozite, primării și centre culturale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente