În prezent în țările UE sunt stabiliți peste patru milioane de refugiați ucraineni. Cele mai importante evenimente din a 533-a zi de război

Refugiați
Foto:diez.md

Astăzi este a 533-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În seara zilei de joi, 10 august, soldații ruși au atacat din nou orașul Zaporijjea. Locuitorii orașului au raportat că au auzit explozii puternice, iar mai târziu, șeful Administrației militare regionale Zaporijjea, Iuri Malașko, a confirmat atacul pe canalul său de Telegram. Drept urmare, o persoană a fost omorâtă, iar altele cinci au fost rănite.

🟣 În orașul Melitopol, ocupat temporar de armata rusă, a început eliberarea pașapoartelor rusești de tip vechi. Potrivit primarului Ivan Fedorov, astfel de documente fac posibilă călătoria într-o listă foarte limitată de țări, notează UNIAN.

🟣 În prezent în țările UE sunt peste patru milioane de refugiați ucraineni care au primit statutul de protecție temporară. În iunie, numărul acestora a crescut cu aproape 46 000 de persoane, adică cu 1,1 % mai mult decât în ​​luna mai. Potrivit Eurostat, le 30 iunie, 470 000 de refugiați ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările UE. Cel mai adesea, aceștia au ales să meargă în Germania (28 %), Polonia (24 %) și Cehia (9 %).

🟣 În timpul unui atac cu drone, soldații ruși au bombardat regiunea Rivne. Drept urmare, un depozit de petrol a fost distrus, iar victime nu au fost înregistrate, informează unian.net.

🟣 Aviația Forțelor Armate ale Ucrainei a provocat, în ultimele 24 de ore, 10 lovituri în zonele în care este concentrat personalul, armele și echipamentele militare rusești. Conform raportului prezentat de către Statul Major General, piloții ucraineni au atacat sistemul de rachete antiaeriene și centrul logistic al soldaților ruși.

🟣 În noaptea de 9 spre 10 august, soldații ruși au lansat mai multe drone în Ucraina. Drept urmare, a fost emisă o alertă de raid aerian în mai multe zone. „Pentru Kiev există amenințarea utilizării aeronavelor fără pilot. Stați în adăposturi până la sfârșitul raidului aerian”, a îndemnat Serhi Popko, șeful Administrației militare din orașul Kiev, într-un mesaj pe Telegram.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente