(foto) Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor este marcată astăzi, 9 august. Descoperă detalii interesante despre Grădina Zoologică din Chișinău

Gradina-Zoologica16
Foto:Grădina Zoologică

Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor este celebrată în fiecare an la 9 august, cu scopul de a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității.

Parcurile și grădinile zoologice, în afară de aspectul educativ, reprezintă în special, șansa de a salva anumite specii de animale aflate pe cale de dispariție. Prima grădină zoologică din lume a fost înființată de regina Hatshepsut în 1500 î.e.n. în Egipt prin colectarea animalelor din toată Africa. Mai târziu, împăratul Chinei Wen Wang a construit o grădină zoologică pentru a-și arăta bogăția și puterea, răspândită peste 1 500 de acri, care avea animale din tot imperiul său și a fost numită Grădina Inteligenței. Iar Tiergarten Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume. A început ca o menajerie regală în 1752, simbol al extravaganței imperiale austriece și al interesului puternic al împăratului Franz I pentru lumea naturală.

La mijlocul secolului XX orașul Chișinău activ se dezvolta și se extindea, apăreau zone noi rezidențiale și de odihnă, creștea populația, se complica infrastructura orășenească. La 9 mai 1978 a avut loc inaugurarea oficială a unei noi instituții culturale – Grădina zoologică din mun. Chișinău.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Mediului, suprafața Grădinii zoologice era aproximativ 8 ha. La început, Grădina zoologică număra 60 de specii de animale. Expoziția era alcătuită din mamifere răpitoare, primate, erbivore și păsări. În anii 1980 suprafața instituției s-a extins până la 25 ha și au fost construite voliere noi, inclusiv pentru elefant.

Sursă: Secția „Memoria Chișinăului”

Colecția instituției numără 1180 de exemplare reprezentanți a 136 de specii de animale de pe toate continentele cu excepția Antarctidei. Din colecția instituției fac parte animale ce sunt pe cale de dispariție, sunt introduse în Cartea Roșie Internațională. Aceștia sunt tigrul bengalez, leopardul zăpezilor, muflonul european, leul și altele. La fel sunt și cele care fac parte din Cartea Roșie a Republicii Moldova, cum ar fi vulturii, lebedele, pelicanii.

Sursă: Secția „Memoria Chișinăului”

În Republica Moldova, Grădină Zoologică face parte din categoria obiectelor naturale protejate de stat, constituind un adevărat centru de cercetare, învățământ, educație, recreere și petrecere a timpului liber.

În acest articol vă prezentăm o listă cu cele mai frumoase și mai populare parcuri din capitala Republicii Moldova, locuri unde puteți scăpa de agitația orașului, pentru a vă bucura de aerul proaspăt și peisajele verzi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente