Astăzi este a 528-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 În Arabia Saudită încep negocierile privind reglementarea păcii în Ucraina. Aproximativ 40 de țări vor participa la o întâlnire la Jeddah pentru a discuta pașii necesari pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Potrivit Aljazeera, posibilitatea participării Rusiei la negocieri este exclusă, întrucât aceasta a respins formula ucraineană a păcii. În același timp, Kremlinul a spus că va „urmări” întâlnirea. În special, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia „trebuie să înțeleagă ce obiective au fost stabilite și ce vor fi discutate”.
🟣 Ministerul Apărării din Rusia a comunicat că astăzi, 5 august, a ridicat în aer un avion de luptă de tip Su-30 pentru a împiedica o dronă americană să-i încalce granița peste Marea Neagră.
🟣 În Melitopolul capturat, armata rusă aduce „interpreți invitați” din Federația Rusă și, de asemenea, nu lasă locuitorii locali să iasă din oraș. Astfel, se pregătesc pentru aşa-zisele „alegeri”. Informația a fost comunicată de primarul orașului.
„Experiența pseudoreferendumului de anul trecut a arătat că localnicii ignoră așa-zisa democrație oferită de ocupanți. Prin urmare, ei trebuie să atragă interpreți invitați”, a spus primarul orașului Melitopol, Ivan Feodorov.
Potrivit acestuia, în urmă cu două săptămâni, armata rusă a închis cea mai rapidă cale de evacuare prin punctul de control Kolotilovka-Pokrovka pentru a împiedica rezidenții locali să părăsească teritoriul ocupat.
🟣 Pe parcursul zilei de astăzi a avut loc un alt atac cu rachete rusești împotriva Ucrainei. Informația a fost comunicată de președintele Ucrainei. Atacurile cu rachete au fost confirmate și de Forțele Armate ale Ucrainei, victime nu au fost raportate.
🟣 Ucraina a declarat porturile rusești de la Marea Neagră o zonă de amenințare militară.
Ucraina a declarat apele a șase porturi rusești de la Marea Neagră drept zonă de amenințare militară, ceea ce reprezintă, de fapt, o interdicție de intrare acolo pentru navele civile. Avertismentul corespunzător a fost publicat de Hidrografia de Stat a Ucrainei.
🟣 Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a stabilit numele a 61 000 de cetățeni ruși care au venit să lupte în Ucraina din anul 2014 până în prezent. Toate numele se regăsesc pe site-ul poternet.net. Ministerul Afacerilor Interne a clarificat că vizitatorii site-ului de pe teritoriul Rusiei pot verifica dacă datele despre rudele lor sunt conținute în această bază de date.
Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, la 5 august, pierderile totale ale Federației Ruse de la începutul invaziei la scară largă se ridicau deja la aproximativ 249 000 de oameni. Acest număr nu a fost niciodată confirmat de Rusia, care declară oficial că numărul pierderilor este mult mai mic.
🟣 Lituania a declarat vineri că peste 1 000 de cetățeni din Rusia și Belarus care trăiesc în țară reprezintă amenințări la adresa securității naționale și a declarat că le retrage permisul de ședere permanentă. Decizia vine după ce guvernul le-a cerut rușilor și belarușilor să răspundă la un chestionar care includea întrebări despre părerile lor cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia și la statutul Crimeii, teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a anexat ilegal în 2014, transmite AP.
🟣 Ofensiva Ucrainei la Marea Neagră continuă. Autoritățile ucrainene au comunicat că, în noaptea de 5 august, un petrolier rus SIG* a fost lovit lângă podul din Crimeea ocupată. La bordul navei se aflau 11 persoane care au cerut să fie evacuate. Agenția rusă TASS a comunicat faptul că persoanele nu au avut de suferit semnificativ și că la fața locului se află două remorchere pentru a acorda asistență. Potrivit autorităților ruse, atacul asupra navei nu a rezultat cu vreo scurgere de combustibil.
* SIG este un tanc comercial care a navigat din Turcia, dar navighează sub pavilionul Federației Ruse. Presa a aflat că avionul era angajat în livrarea de combustibil de aviație din Crimeea ocupată de ruși către Siria, iar pentru aceasta a fost pe lista de sancțiuni americane.
🟣 Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei a comentat atacul asupra SIG, menționând că astfel de operațiuni speciale se desfășoară în apele teritoriale ale Ucrainei și sunt complet legale. Potrivit acestuia, dacă Rusia nu mai vrea astfel de tacuri, singura opțiune este să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei și pământul lor.
🟣 Ministerul de Externe din Rusia a condamnat atacul pe care l-a făcut Ucraina asupra unei nave din strâmtoarea Kerci. Potrivit reprezentantei oficiale a departamentului, Maria Zaharova, „atacurile teroriste de la Kiev nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii lor vor fi inevitabil pedepsiți”.
Amintim că ieri, 4 august, Kievul a confirmat că portul Novorossiisk a fost ținta unui atac cu drone marine ucrainene, menționând că au distrus o navă de război. De asemenea, potrivit CNN, Kievul a semnalat că intenționează să continue astfel de atacuri cu drone navale.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!