Ne convingem din ce în ce mai mult cât de important este să ne urmăm visurile și să nu renunțăm la materializarea acestora, indiferent de piedici. Zilnic, descoperim tineri din Republica Moldova care aleg să se lase ghidați de pasiuni și dorințe, astfel demonstrându-ne în repetate rânduri impactul pe care îl aduc țării noastre și impresia valoroasă pe care o răspândesc printre cetățenii altor state. În acest material vă invităm să-i cunoașteți povestea Veronicăi Spînu, o tânără din Republica Moldova care și-a făcut studiile în România, iar subiectul tezei de licență pe care a realizat-o la sfârșitul celor patru ani de facultate a vizat ridicările topografice din raioanele Republicii Moldova.
După finalizarea gimnaziului, Veronica a decis să-și continue studiile în orașul Timișoara din România. Traseul academic a început la Liceul de Arte Plastice, acolo unde s-a specializat în arhitectură și design ambiental. Tânăra ne-a spus că experiența dată a familiarizat-o cu domeniul construcțiilor și i-a consolidat interesul pentru acesta.
De la medicină veterinară la geodezie
După absolvirea liceului, ea și-a continuat studiile la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica din România. Vă spunem că domeniul geodeziei nu se afla nici pe departe în lista preferințelor sale. Ea își dorea să devină medică veterinară. Barierele emoționale au condus-o pe Veronica către geodezie, acolo unde creativitatea studentei s-a valorificat prin prisma lucrărilor pe care le-a realizat în raioanele din Republica Moldova.

„În căutarea unui domeniu în care să-mi aplic abilitățile naturale în matematică și analiză numerică, am decis să mă îndrept spre ingineria geodezică. Eram conștientă de rolul crucial pe care îl joacă în proiectarea și construcția infrastructurii.” Aflăm de la protagonista interviului că măsurătorile geodezice precise sunt esențiale pentru asigurarea stabilității și siguranței clădirilor, precum și pentru planificarea urbană și dezvoltarea teritoriului. Acest aspect a motivat-o pe Veronica să contribuie la evoluția acestui domeniu și să se implice activ în dezvoltarea și îmbunătățirea mediului construit.
Pe parcursul celor patru ani de facultate, tânăra a parcurs principiile fundamentale ale geodeziei și tehnologiilor de măsurare, inclusiv utilizarea echipamentelor de ultimă generație și a software-urilor specializate. „Am avut oportunitatea să exersez măsurători precise ale terenului, să interpretez, să analizez datele obținute și să elaborez documentații cadastrale în conformitate cu standardele în vigoare.”
Anii de studenție sunt memorabili, dar diferiți pentru fiecare. În cazul Veronicăi, aceștia au fost plini de provocări și momente favorabile. Acești ani au fost catalizatorii cariei sale. „Am avut ocazia să particip la stagii de practică și programe de training în companii relevante pentru domeniul meu de studiu, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru viitorul meu profesional. Am beneficiat de cazare în campusuri studențești, unde am contribuit la crearea unei comunități active și diverse și am avut oportunitatea să socializez și să interacționez cu colegii mei.” Tânăra ne relatează că, pe lângă activitățile din cadrul instituției la care a studiat, oportunitățile extracurriculare nu au lipsit din amalgamul experiențelor care au ghidat-o către profesionista care este astăzi. Cluburile și organizațiile studențești, activitățile sportive, voluntariatul și evenimentele sociale sunt doar câteva dintre oportunitățile care i-au oferit șansa să se dezvolte și să se implice activ în comunitate.


Facultatea este și etapa vieții în care întâlnim oameni care ne pot influența considerabil, care ne oferă lecții substanțiale și care ne ghidează spre alegerile corecte. În cazul Veronicăi, profesorii au avut un rol important, fiind cei care au inspirat-o și au ajutat-o să-și depășească limitele. „Ei sunt adevărate modele pentru mine și le sunt recunoscătoare pentru amabilitatea lor și pentru sprijinul acordat, nu doar în calitate de profesori, ci și ca mentori.”
Oportunitățile oferite de universitate, profesorii, colegii sunt piesele unui puzzle care formează într-un final influența studenției asupra unei persoane și specialistul care devine ulterior. Universitatea Politehnica din Timișoara a avut un impact semnificativ pentru Veronica. „Această experiență mi-a deschis orizonturile și mi-a permis să-mi dezvolt perspective globale asupra domeniului meu de studiu. Sunt recunoscătoare pentru această experiență și sunt determinată să utilizez cunoștințele și abilitățile acumulate pentru a contribui în mod pozitiv la domeniul meu de expertiză aici, în Republica Moldova.”
Orașele din Republica Moldova – subiect pentru teza de licență
„Sfârșitul încununează opera”, scrie poetul Ovidius Naso, iar în cazul Veronicăi punctul culminant s-a materializat prin desemnarea studentei drept șefă de promoție în cadrul festivității de încheiere a celor patru ani de studiu. Eforturile și sacrificiile n-au fost în zadar, iar rezultatele au fost pe măsură. Veronica ne-a relatat că a aflat că este șefă de promoție fiind la o terasă cu unii dintre colegii săi. „Colegii m-au întrebat dacă mi-am pregătit discursul pentru festivitatea de încheiere, deoarece știau deja că am fost premianta promoției 2023. Inițial, nu am acordat atenție acestui fapt și nu l-am luat în considerare. După ce am susținut proiectul de diplomă, am primit un mesaj de la decana facultății, care m-a anunțat și m-a felicitat cu mândrie pentru faptul că am fost aleasă șefă de promoție.” Tânăra ne-a spus că acest titlu a fost o recunoaștere pentru toate eforturile sale și a fost încurajată să urmeze în continuare traseul profesional. „Sunt hotărâtă să exploatez această oportunitate și să demonstrez că merit acest titlu prin atingerea performanțelor remarcabile în domeniul meu de specializare.”


Un alt moment important din studenția Veronicăi a fost susținerea tezei de licență, cu titlul „Aspecte tehnice specifice lucrărilor topo-geodezice de mobilare edilitară a orașelor din Republica Moldova”. Veronica ne-a povestit că alegerea temei pentru teza de licență nu a fost una complicată, ea având oportunitatea să realizeze un proiect complex, fiind evident pentru ea că va alege un asemenea subiect. „Solicitată de către Primăria orașului Călărași, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, au intrat în atribuția mea executarea măsurătorilor de teren și a executării planului topografic pentru darea în exploatare a rețelelor exterioare de alimentare cu apă potabilă, canalizare și iluminatul public stradal pentru întreg orașul Călărași. În teză am realizat acest studiu de caz în care am realizat trei proiecte mari în raionul Călărași.” Procesul de executare a lucrărilor a avut loc pe teritoriul Republicii Moldova, ridicările topografice de control au fost executate în raionul Călărași.
Din discuția cu Veronica, aflăm că lucrarea examinează aspectele esențiale privind realizarea ridicărilor topografice pentru punerea în funcțiune a rețelelor edilitare în raioanele din Republica Moldova care au rolul de a îmbunătăți și optimiza funcționarea din cadrul diferitelor compartimente ale primăriei pentru deslușirea rapidă a problemelor în desfășurarea activității cotidiene.
Profesorii și colegii Veronicăi s-au arătat curioși de teza tinerei. „Prezentarea mea a fost amplă și cuprinzătoare, a abordat atât aspecte generale, cât și detalii tehnice specifice. Am primit întrebări legate de subiecte în detaliu, cum ar fi sistemul de altitudini, rețeaua de coordonate și implementarea bazelor de date geografice. Această interacțiune m-a motivat să explorez și să înțeleg în continuare aspectele complexe ale topografiei inginerești și să continui să contribui la dezvoltarea acestui domeniu în Republica Moldova.”






„În următorii 10 ani, văd orașele din Republica Moldova într-o continuă evoluție”
În prezent, Veronica activează în domeniul topografiei și cadastrului ocupându-se de elaborarea planurilor topografice edilitare, de lucrări pentru proiectare și dare în exploatare la primărie a diferitelor rețele, precum locuințe, drumuri, poduri și plantații pe termen lung. Ea ne-a spus că, recent, a început să lucreze în mai multe sate și orașe din Republica Moldova și să implementeze practici inovative pentru a eficientiza procesul de muncă.
La nivel administrativ sau la nivelul lucrărilor de interes public, Veronica spune că orașelor din Republica Moldova au o infrastructură învechită, accentuând importanța creării unei baze de date pentru inventarierea rețelelor edilitare în raioanele din țară. „Este foarte important să avem o gestiune clară asupra rețelelor edilitare în cazul unor avarii sau pentru noi racordări la rețea.” Cu toate că mai avem de muncit la acest capitol, Veronica alege să privească pozitiv evoluția urbelor din țara noastră. „În următorii 10 ani, văd orașele din Republica Moldova într-o continuă evoluție și dezvoltare. Acestea ar putea adopta practici sustenabile de dezvoltare urbană, cu accent pe eficiența energetică, pe utilizarea durabilă a resurselor, pe conservarea mediului înconjurător și pe gestionarea adecvată a deșeurilor. Integrarea zonelor verzi și spațiilor publice prietenoase cu mediul înconjurător va contribui la calitatea vieții locuitorilor și la atractivitatea orașelor.”

„Nu există limite în a-ți construi propria cale și în a-ți realiza visurile”
Exemplul Veronicăi poate fi unul inspirațional și pentru alți tineri din țara noastră care împărtășesc aceeași pasiune. În acest sens, tânăra îi încurajează să-și urmeze visurile, să fie dedicați și ambițioși, indiferent de obstacole. „Geodezia nu este doar o disciplină tehnică, ci și o artă în care noi, inginerii, avem ocazia de a împleti matematica și creativitatea în reprezentările noastre. Chiar dacă am absolvit un liceu de arte, acest lucru nu a fost un impediment să mă dedic în întregime unui alt domeniu. Oferă-ți șansa de a explora și de a-ți dezvolta aptitudinile într-un domeniu care te inspiră și te încântă. Nu există limite în a-ți construi propria cale și în a-ți realiza visurile.”
De asemenea, Veronica le sugerează celor care intenționează să urmeze un domeniu similar să îmbrățișeze învățarea continuă, să construiască relații profesionale, să fie deschiși către provocări și să caute proiecte interesante care să le permită să aplice cunoștințele și abilitățile într-un mod creativ și inovator. „Domeniul topografiei și geodeziei poate fi destul de provocator, dar și extrem de satisfăcător. Înfruntați obstacolele cu încredere și perseverență. Mențineți-vă pasiunea pentru ceea ce faceți și găsiți bucurie în fiecare reușită.”