Furtuna și ploile din luna iulie au afectat grav satul Alexăndreni din raionul Edineț, localitate care are peste 1 000 de locuitori, o mare parte dintre aceștia fiind bătrâni neajutorați. Angajații Ministerului Afacerilor Interne: salvatori, pompieri și carabinieri au sărit în ajutor persoanelor în etate și i-au ajutat chiar cu instalarea acoperișurilor ce au fost distruse de vânturile puternice.
Cu materialele de construcție donate de către MAI, salvatorii au reparat mai multe acoperișuri ale sătenilor din Alexăndreni, persoane care au rămas în impas și nu au posibilitatea să-și repare locuințele de sine stătător. Cu lacrimi în ochi, bătrânii s-au arătat recunoscători pentru ajutorul oferit din partea Ministerului Afacerilor Interne.
Una dintre beneficiare este Alexandra Croitori, în vârstă de 86 de ani. Acoperișul ei a fost deteriorat de furtună: „Eu așa ceva încă nu am văzut. A fost grindină, dar așa vânt nu a mai fost. La lume cădeau podurile, plângea norodul”, își amintește bătrâna.
Un alt caz este cel al Larisei Dolința, bătrână de 90 de ani, cu deficiență de vedere, ceea ce îi îngreunează și mai mult situația în aceste momente dificile. „Trăsnea, cădea de pe pod. Când a trăsnit am început a striga la Ionel să vină în casă”, a povestit bătrâna. Angajații MAI au reparat daunele cauzate de intemperii și în gospodăria Larisei Dolința.
Implicarea salvatorilor la Alexăndreni poate fi vizionată integral într-un filmuleț realizat de MAI.
„Salvatorii fac tot posibilul pentru a le reda această speranță – să fie în siguranță, să fie protejați. Ministerul Afacerilor Interne este alături de oamenii care au avut de suferit în urma intemperiilor. Salvatorii și pompierii repară gospodării care au fost puternic afectate de aceste precipitații”, a declarat Liliana Pușcașu, colonel, ofițer de presă al IGSU al MAI.
Pentru a ameliora consecințele furtunii, Guvernul Republicii Moldova acordă ajutoare materiale celor 74 de localități din 6 raioane ale țării care au avut de suferit pagube. În total, MAI a alocat peste 60.000 de foi de ardezie, 900 m2 de țiglă metalică și 400 m3 de cherestea în valoare de peste 16 milioane de lei. Aceste materiale sunt utilizate pentru reparația mai multor acoperișuri ale caselor de locuit și altor clădiri, printre care gimnazii, grădinițe, depozite, primării și centre culturale.