Uniunea Europeană, alături de Regatul Țărilor de Jos și SUA au venit cu o reacție comună și oficială după ce în data de 1 august, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și ai Consiliului Superior al Magistraturi.
În postările sale pe Facebook, ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, cât și Ambasada SUA și a Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, au transmis un mesaj comun în care au apreciat activitatea Comisia pre-vetting, precizând că aceasta a demonstrat profesionalism și conștiinciozitatea.
„Cetăţenii moldoveni merită o justiţie independentă, integră, eficientă, responsabilă şi transparentă. Reforma sistemului judiciar este un element cheie pe calea Moldovei către aderarea la UE. Activitatea Comisiei Independente de Evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor reprezintă un fundament important pentru reforma justiției în Moldova. S-a reușit deja verificarea persoanelor care au devenit între timp membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și examinarea candidaților care sunt gata să fie numiți în Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de Evaluare și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea, iar noi apreciem în mod deosebit modul în care s-a desfășurat acest proces.
La 1 august, Curtea Supremă de Justiție a decis că 21 de cazuri care nu au trecut de verificare trebuie să fie reexaminate. Suntem convinși că membrii Comisiei de Evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională”, a menționat Janis Mazeiks în postarea sa.
Cum am precizat și anterior, în data de 1 august, CSJ a anulat decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și ai Consiliului Superior al Magistraturi, cerând reevaluarea lor. Decizia CSJ poate fi găsită aici.
Drept consecință a deciziei CSJ, Ministerul Justiției a venit cu o reacție
„Deciziile pe marginea celor 21 de contestații depuse de persoanele ce nu au promovat evaluarea extraordinară, prin care s-au anulat actele Comisiei pre-vetting, au fost emise, practic, la pachet, în aceeași zi, la intervale scurte de timp. Au fost încălcați termenii legali (în cel mult 10 zile de la depunerea contestației), unele decizii fiind emise chiar și la distanță de câteva luni.
Întâmplător sau nu, deciziile au fost luate după ce Parlamentul a adoptat, în lectură finală, Legea cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, dar și înainte de Adunarea Generală a Procurorilor, planificată pentru data de 23 august 2023.
Admitem ca, în cazurile în care se constată că Comisia pre-vetting a încălcat procedura de evaluare prevăzută de Legea cu privire la pre-vetting (nr.26/2022), contestațiile să fie admise și dispuse noi reevaluări în privința candidaților, pentru înlăturarea eventualelor carențe.
De asemenea, remarcăm cu îngrijorare că deciziile (cu mici excepții) conțin un set de argumente generice, trase la indigo, fapt ce trezesc nedumeriri. Se denotă că completul special, în loc să se limiteze la controlul legalității deciziilor Comisiei de pre-vetting, a dat aprecieri extinse și asupra oportunității procedurii de evaluare. În acest fel, fiind exprimat, de fapt, dezacordul cu mecanismul de pre-vetting pe care legiuitorul l-a instituit pentru verificarea integrității candidaților judecători și procurori la funcțiile de membri ai CSM și CSP”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Întregul comunicat al Ministerului Justiției îl puteți găsi aici.
„Întodeauna am respectat deciziile instanțelor judecătorești și intima convingere a judecătorilor. Însă, reieșind din aspectele sus-menționate, apar suspiciuni rezonabile că în sistemul de justiție sunt încă semnale de neacceptare a mecanismului de evaluare extraordinară, deși acesta este un angajament de țară, asumat. La fel, continuă practica de aplicare neuniformă și interpretare ambiguă a legii. Eforturile depuse pe segmentul de reformare a justiției continuă. În sistem trebuie să rămână judecători și procurori profesioniști, integri și incoruptibili. Astfel, recentele inițiative legislative adoptate de Parlament, care vor permite evaluarea integrității etice și financiare a magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, dar și a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie din domeniul justiției, sunt un pas esențial în acest sens și implementarea acestora trebuie accelerată”, a adăugat ministra Justiției.