În perioada 28 august – 10 octombrie, va avea loc Recensământul de PROBĂ al populației și locuințelor. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), acțiunea constituie o etapă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024. Este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Se va desfășura în sectoare de recenzare selectate în 11 localități din țară.
Un recensământ de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ având scopul de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării.
Obiecte ale recenzării sunt:
# persoanele;
# clădirile;
# locuințele.
Astfel, recenzorul, persoana angajată de BNS va vizita la domiciliu gospodăriile care au fost selectate pentru participarea la recensământul de probă, în perioada 28 august – 10 octombrie 2023. În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare pentru a stabili ziua și ora când poate reveni. Selectiv, la unele gospodării, personalul de recensământ va efectua o vizită suplimentară, pentru a evalua acuratețea recensământului de probă prin măsurarea erorilor de acoperire și de conținut.
Recenzorii se vor prezenta la domicilii cu legitimații emise de BNS și vor purta însemne de identitate inclusiv: chipiuri, tricouri, genți și tablete cu logoul recensământului de probă.
Potrivit BNS, datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate sunt strict confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Autoritățile au precizat că datele personale nu vor fi divulgate nimănui. Informația va fi utilizată doar în scopuri statistice.
BNS a adăugat că Recensământul de probă nu are legătură cu alegerile locale, acestea fiind două evenimente total distincte.
Pe 15 iunie, în anul 2022, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care stabilește modul de reglementare a recensămintelor, sub forma instituirii unor norme-cadru generale, valabile pentru toate numărătorile oficiale viitoare.
Potrivit conducerii Biroului Național de Statistică, următorul recensământ se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Scopul acestuia este de a oferi informații de interes public despre populație și locuințe – necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor; argumentarea deciziilor de dezvoltare umană; pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri.
Bugetul total estimativ al recensământului populației și locuințelor, propus pentru anul 2024, este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv crica 36,8 milioane de lei pentru modulul agricol.