Media minimă de admitere la pedagogie nu poate fi mai mică decât 7. Dan Perciun a prezentat prioritățile domeniului educației din Moldova

Dan-Perciun-2-1
Foto:#diez

Astăzi, 1 august, ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a susținut o conferință de presă prin intermediul căreia a prezentat principalele viziuni și priorități care vizează domeniul educației. Dan Perciun a prezentat obiectivele pentru fiecare sector educațional în parte, printre care sistemul educațional universitar și deficitul pedagogilor în instituțiile de învățământ din țară.

Una dintre prioritățile enunțate de către Dan Perciun a fost dublarea numărului de tineri care aleg să meargă să profeseze în școlile din țară, în contextul deficitului mare de cadre didactice. „Avem circa 2 000 de cadre didactice care sunt insuficiente astăzi în sistem”, a declarat ministrul.

Drept urmare, este necesară creșterea absolvenților facultăților pedagogice care aleg să meargă în sistemul educațional pentru a preda. „Din cei circa 1 000 de absolvenți ai facultăților de pedagogie, mai puțin de 25 % aleg să profeseze în școlile din țară”, a declarat Dan Perciun.

Pentru dublarea acestui număr, ministerul își propune să implementeze câteva măsuri:
# media minimă de admitere de cel puțin nota 7 la pedagogie pentru a crește prestigiul profesiei;
# majorarea burselor până la nivelul unui salariu minim pe economie;
# obligativitatea de a preda la clasă pentru tinerii care studiază pedagogie, începând cu anul 2;
# centralizarea procesului de repartizare a studenților la minister;
# supliment salarial adițional pentru tinerii specialiști care demonstrează competențe suplimentare pe lângă absolvirea universității.

Pentru a spori calitatea pregătirii cadrelor didactice, în viitorul apropiat va fi creat un Institut Național pentru Leadership în Educație, structură care va gestiona o rețea națională de 1 000 de mentori. Cel puțin 3 000 de cadre didactice din învățământul general vor putea beneficia de cursuri gratuite de formare profesională și recalificare, informează Ministerul Educației și Cercetării într-un comunicat de presă.

Recent, Dan Perciun a susținut un live pe pagina sa de Facebook în care a prezentat publicului principalele priorități ale mandatului său, evenimentele curente de la minister și planurile pentru perioada următoare. De asemenea, acesta a răspuns la unele întrebări adresate de către internauți.

De asemenea, Dan Perciun a lansat o pagină de TikTok cu ajutorul căreia vrea să adune comentarii și propuneri în legătură cu activitatea Ministerului Educației și Cercetării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente