Ariana Catană este o tânără din Chișinău care a absolvit Instituția Publică Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din capitală în acest an. Din octombrie, va începe studiile universitare la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, specializarea Inginerie Chimică, din cadrul Universității Politehnica din București. În articolul care urmează, Ariana relatează despre cum a ales să studieze o profesie mai puțin populară printre tineri și de ce pleacă în România.
Pentru că a fost la profil real, a trebuit să susțină examenele de bacalaureat la următoarele discipline: limba și literatura română, limba franceză, matematică și chimie. La limba franceză și la chimie a fost eliberată, deoarece a primit nota 10 din oficiu, la limba franceză, fiindcă a susținut examenul internațional DELF B2, iar la chimie, fiindcă a obținut locul III la olimpiada republicană. La matematică a obținut, de asemenea, nota 10, iar la limba română – nota 9.
„Sinceră să fiu, m-am așteptat la astfel de note. La matematică eram sigură că voi lua 100 de puncte. La limba română am mai avut nevoie de încă două puncte pentru nota 10, însă nu a fost să fie. M-am simțit împlinită, pentru că mi-am îndeplinit așteptările.”
„Un lucru pe care îl pot învăța toată ziua și să nu mă plictisesc este chimia”
Ariana ne-a povestit că, în clasa a IX-a, își dorea să meargă la Economie. Pe parcursul anilor de liceu, a avut posibilitatea să participe la olimpiade la toate materiile, însă chimia a fost disciplina care i-a plăcut cel mai mult. „Am început să mă pregătesc mai bine pentru olimpiadele la chimie, iar în clasa a XI-a am luat locul I pe sector, în municipiu și în republică. Mi-am dat seama că materia la care pot învăța toată ziua și să nu mă plictisesc este chimia.”
Sursă: Ariana Catană/arhivă personală
Tânăra a depus documentele și la două universități din Franța, la Economie. Atunci când a aflat că a fost acceptată, și-a dat seama că, de fapt, nu își dorește să activeze în acest domeniu. Pe ultima sută de metri a căutat o altă universitate și o altă facultate pe care să o urmeze.
„Poate o să-mi dezvolt formula mea de cosmetică”
Chiar dacă este un domeniu mai puțin popular printre tineri, viitoarea studentă a ales să se specializeze în ingineria chimică, deoarece, după cum ne-a explicat, ingineria reprezintă baza tuturor produselor pe care le avem noi astăzi. „Știam că dacă voi alege ingineria, voi activa într-un laborator de producere. În anul II sau III de facultate, mă voi orienta spre o anumită specializare. Cel mai probabil voi merge pe Petrochimie, produse cosmetice și carbochimie. O să fac ce-mi place. Eu vreau să mă implic în procesul de producere. Poate chiar o să-mi dezvolt o formulă a mea de cosmetică.”
Ariana ne-a destăinuit că dorința ei de a-și crea o gamă de produse cosmetice este alimentată de faptul că, atunci când vrea să cumpere un produs, poate analiza și citi compozițiile minute în șir. „Când mă informez despre compușii produsului, mă gândesc și la soluții de a-l îmbunătăți. Așadar, vreau să fac ceva al meu, care să știu că este benefic pentru sănătate și să aibă un preț rezonabil.”
Despre admiterea pe loc olimpic
Tânăra a fost admisă la facultate prin intermediului unui loc olimpic. Aceasta ne-a zis că, având buletin românesc, s-a înscris în calitate de cetățeană română. În preadmitere, s-a înscris pe baza notelor din clasele a IX-a – a XI-a.
Inițial, nu a avut voie să opteze pentru loc olimpic, ci pentru loc de concurs, căci, după cum menționează tânăra, diplomele din Moldova nu au serie și număr ca cele emise de Ministerul Educației din România. Așadar, diplomele de la olimpiade le-a încărcat la secțiunea „Activități extracurriculare”. La aflarea rezultatelor însă, s-a regăsit în lista persoanelor care au intrat fără concurs, adică pe loc olimpic, ceea ce a fost o surpriză pentru ea.
Sursă: Ariana Catană/arhivă personală
„Ceea ce îmi doresc eu să fac nu e în Moldova”
A ales să plece din Moldova, având în vedere că la noi în țară nu există specializarea Inginerie Chimică. Ariana a precizat că există doar specializarea Chimie la Universitatea de Stat din Moldova (USM). „Pe parcursul pregătirii pentru olimpiade, am fost încadrată în mai multe activități la USM și am văzut cum e acolo. Da, în Moldova sunt laboratoare de chimie foarte bune și dotate, însă nu cred că există perspectivă. Și nici la UTM nu este Inginerie Chimică.”
Întrebată cum a ales țara, orașul și universitatea la care vrea să studieze, viitoarea studentă a zis că, pe lângă faptul că România îi oferă perspectivele de care are nevoie, va fi și mai aproape de familie. „După ce m-am documentat despre ce oferă politehnicile din diverse orașe, am decis să merg în capitală. În urma discuțiilor cu studenții de la diverse universități, am aflat că la București sunt cele mai bune laboratoare, condiții și perspective. Nu consider că plecarea mea în România va fi un obstacol în a face ceea ce îmi doresc. Eu voiam să plec, pentru că voiam să schimb câte ceva din viața mea.”
„La Inginerie Chimică este o muncă enormă”
Chiar dacă Ingineria Chimică pare o specializare complicată, protagonistei acestui articol nu îi este frică de ceea ce urmează. „Timp de 12 ani, am învățat zilnic și m-am obișnuit cu această rutină. La Inginerie Chimică este o muncă enormă, dar voi învăța doar ceea ce îmi place și voi avea mai multă muncă de laborator, pe care o ador. Prima reacție a părinților mei atunci când i-am anunțat că am fost admisă a fost: «Felicitări, din nou vei avea o mulțime de învățat». Dar eu am fost în regulă cu asta, deoarece este ceea ce îmi place.”
Sursă: Ariana Catană/arhivă personală
Întrebată dacă se va întoarce în Republica Moldova după absolvirea universității, Ariana a spus că va decide după ce își va căuta un loc de muncă. „Totul depinde de perspectivele care mi se vor oferi. Planific să particip la un internship în domeniu, să lucrez în laborator. Dacă mi se va oferi un loc de muncă avantajos, nu cred că voi reveni. Dar nu exclud ideea de a mă întoarce acasă.”
„Fă ceva diferit!”
Spre final, tânăra a venit cu câteva gânduri bune pentru viitorii absolvenți de liceu, dar și pentru viitorii studenți.
„Muncește sistematic. Să știi că niciodată nu este prea târziu să analizezi și să te mai gândești la ceea ce vrei să faci. Riscă, informează-te și fă ceea ce îți place. Fă ceva diferit. Dacă găsești oportunități, profită de ele. Încearcă multe lucruri pentru a înțelege ce îți place cu adevărat. Nu-ți fie frică să încerci!”