(infografice) Top 5 cele mai lungi și cele mai scurte rute de troleibuz din municipiul Chișinău

troleibuz Durlesti
Foto: Facebook/Regia Transport Electric Chișinău

V-ați întrebat vreodată care este cel mai lung și cel mai scurt traseu pe care îl face un troleibuz dus-întors pe oricare dintre rutele din Chișinău? Și noi ne-am gândit la asta, ba chiar am găsit și un răspuns. De aceea, dorim să-l împărtășim cu voi.

O să vă explicăm puțin metodologia pe care am folosit-o. Deci, am analizat datele publicate pe site-ul wikiroutes.info. Acolo sunt specificate distanțele pe care le parcurge troleibuzului dus-întors. De aceea, noi am calculat ambele direcții și am obținut o sumă care constituie, la rândul său, distanța totală pe care o parcurge un troleibuz pe o anumită rută. Evident, a fost și o excepție în calculele noastre în legătură cu o rută de troleibuz, dar despre ea vom vorbi puțin mai târziu.

Așadar, în primul infografic vă prezentăm cinci cele mai lungi rute de troleibuz din municipiul Chișinău. Clasamentul îl deschide ruta de troleibuz cu numărul 38 care leagă sectoarele Botanica și Buiucani. Astfel, distanța dus-întors pe această direcție constituie puțin peste 34 de kilometri, aproximativ atâta faci de la Chișinău până la Hâncești.

A doua rută din clasamentul nostru, a troleibuzelor cu numărul 13, leagă sectoarele Ciocana și Telecentru. Distanța dus-întors constituie puțin peste 31 de kilometri – cam aceasta este distanța de la Chișinău până la Peresecina.

Ruta cu numărul 34 este prima din clasamentul nostru care iese din raza orașului Chișinău și care se îndreaptă spre satul Trușeni. Distanța dus-întors e de circa 31 de kilometri.

Ruta de troleibuz cu numărul 4 leagă sectoarele Botanica și Buiucani, iar ruta 21 conectează sectoarele Ciocana și Buiucani. Menționăm că aceste două rute parcurg aceeași distanță dus-întors – 28,93 kilometri.

Dorim să precizăm că ruta de troleibuz cu numărul 31, care a fost suspendată în noiembrie 2022, putea fi cea mai lungă rută din municipiul Chișinău. Distanța dus-întors cu acest troleibuz, care lega Chișinăul cu satul Sângera, era de 36,44 kilometri.

În continuare, trecem la cinci cele mai scurte rute de troleibuz care circulă prin municipiul Chișinău. Acest clasament îl deschide ruta de troleibuz cu numărul 2. Precizăm că această rută are un traseu unic, circular, adică punctele A și B nu se întrerup. Aceasta înseamnă că aici nu există principiul dus-întors. Prin urmare, distanța parcursă o singură dată este de 13 kilometri și leagă sectoarele Botanica și Centru.

Cu circa 700 de metri mai mult parcurge ruta cu numărul 33, care face conexiunea dintre USMF și orașul Durlești intersectând sectorul Buiucani.

Acum ne întoarcem la acea excepție de calcul despre care vorbeam la început. Pe locul 3 se află ruta de troleibuz cu numărul 25, care a suferit unele modificări în traseul său. Înainte el staționa pe strada 31 August 1989, însă din cauza închiderii unei porțiuni a acestei străzi, ruta 25 urcă pe strada Alexei Mateevici, la USM și coboară pe Aleksandr Pușkin, ceea ce îi adaugă puțin kilometraj în palmares. La acest capitol, redacția #diez a calculat distanța de la strada Ceucari până la strada Alexei Mateevici. Apropo, și aici vorbim despre un traseu circular, ca și în cazul rutei cu numărul 2.

Pe locul 4 se află ruta de troleibuz cu numărul 17, care face legătura dintre Gara Auto Sud-Vest și Gara Feroviară.

Pe locul 5 se află ruta de troleibuz cu numărul 29, care este mai lungă cu 100 de metri decât ruta precedentă. Aici conexiunea se face între Universitatea Agrară și Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

În total, RTEC gestionează 32 de linii de troleibuz pe teritoriul municipiului Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente