(foto) De la vis la realitate. Diana Doroftei ne povestește despre experiența sa în cadrul programului FLEX

ipiccy_image

Programul FLEX este o oportunitate unică pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani, datorită căreia aceștia au posibilitatea de a petrece un an academic în Statele Unite ale Americii. Acest program este o șansă excelentă pentru tinerii talentați și curioși care sunt gata să trăiască într-o familie americană și să descopere sistemul de învățământ, cultura și societatea americană.

Pentru a afla mai multe detalii despre program, am discutat cu ungheneanca Diana Doroftei, care ne-a povestit despre experiența sa de a trăi „visul american” fiind absolventă a programului în anii 2022-2023. Diana și-a făcut studiile la Clintonville, Wisconsin, SUA, în Clintonville High School. Clintonville este un orășel mic cu o populație de 4 000 de locuitori, dar din spusele tinerei, este foarte cald și primitor.

Procesul de aplicare

„Despre oportunitatea de a completa un an academic în Statele Unite ale Americii cu ajutorul programului FLEX am aflat de la profesoara mea de engleză în clasa a VI-a. Așa cum unul dintre criteriile programului este nivelul minim de clasa a IX-a, timp de trei ani, obținerea bursei FLEX a fost scopul meu principal”, ne povestește Diana.

Procesul de selecție a fost simplu, însă emoțiile îi jucau feste tinerei. Etapele au constituit dintr-o serie de eseuri, chestionare și interviuri. Diana ne relatează că echipa FLEX a fost receptivă pe tot parcursul aplicării și i-a răspuns eficient la orice întrebare pe care a avut-o.

Perioada de adaptare

Mulți participanți aplică la program inspirându-se de filmele Disney precum High School Musical, așteptându-se la majorete, jocuri de fotbal american, dulapuri pe holuri și petreceri. Deși toate acestea au fost o parte remarcabilă din experiența sa, Diana s-a confruntat și cu aspecte neașteptate, mai puțin prezentate în mediul online.

„Având o cultură foarte politicoasă și primitoare, este destul de ușor să te integrezi într-o comunitate americană, mai ales dacă faci parte dintr-un oraș mai mic. Vecinii și familia extinsă au fost bucuroși să-mi ofere un bun venit cald, iar colegii de la școală și din cluburile de interes din care am făcut parte nu au ezitat să facă schimb de contacte pentru a ne împrieteni”, declară Diana.

Diana ne mărturisește că a avut parte de un șoc cultural în prima săptămână petrecută în America. Mâncarea era diferită, iar modul în care oamenii interacționează era diferit de cel cu care era obișnuită. Pe lângă acestea, Diana a devenit parte dintr-o familie nouă și era nevoită să vorbească o limbă străină. În același timp, eleva a rămas impresionată de faptul cât de politicoși sunt străinii unul cu celălalt — își zâmbesc pe drum, au small talk-uri, iar dacă au ocazia, nu vor ezita să țină o conversație ca să-i cunoască pe străini.

„Provocările prin care am trecut ca un student de schimb au fost integrarea deplină în comunitate, ieșirea din zona de confort și excelarea în limba din comunitatea gazdă, în acest caz – limba engleză”, ne spune Diana.

Tânăra recunoaște că participarea în cadrul programului FLEX i-a oferit un nou nivel de maturitate și independență. Aceste schimbări i-au dat Dianei „o nouă pereche de ochi” cu care să vadă lumea.

„În decursul anului școlar în America, am reușit să încerc o mulțime de activități neobișnuite care m-au ajutat să mă descopăr pe mine, dar și drumul pe care voi decide să îl urmez”, evidențiază Diana.

Sistemul educațional american

Diana remarcă faptul că principala atracție a sistemului de învățământ american este posibilitatea de a alege să studiezi subiectele care te interesează. Astfel, indiferent în ce clasă ești, poți alege nivelul de matematică pe care îl înțelegi, atât timp cât te încadrezi în așteptările școlii la care studiezi.

„Profesorii se folosesc de un catalog electronic la care au acces copiii, familia și profesorii de oriunde, doar cu conexiune la internet. În fiecare zi, elevii au același orar (în unele școli există zile A și B), care constă, de obicei, din nouă ore. Din acest motiv, pauzele sunt mai scurte (de patru minute). Este obișnuit ca elevii să aibă un Study Hall —  o oră desemnată pentru completarea temelor pentru acasă”, ne povestește tânăra.

Deși sistemele educaționale din America și Moldova sunt diferite, Diana consideră că ambele țări le propun elevilor cunoștințe valoroase și folositoare.

Pentru tânără această experiență a fost, cu siguranță, una formativă. Participarea la acest program i-a oferit Dianei curajul să se confrunte cu fricile și să îndrăznească să facă lucrurile care îi provoacă temeri. Experiența sa a demonstrat că uneori cele mai mari reușite și oportunități se află în afara zonei de confort și că este esențial să își depășească anumite limite pentru a avansa și pentru a-și atinge obiectivele.

„Deși participarea mea la program s-a sfârșit, am rămas însetată de experiențe noi și continui să rămân fascinată de ce are lumea de oferit”, recunoaște eleva.

Viitorilor absolvenți ai programului FLEX Diana le transmite un sfat important: să nu își pună niciodată la îndoială propriile puteri și să nu se teamă să încerce! Ea îi îndeamnă să aibă curajul de a fi ei înșiși și de a-și arăta adevărata personalitate lumii. Având în vedere că lumea este vastă, Diana le recomandă să profite de timpul pe care îl au la dispoziție pentru a o descoperi în întregime.

Dacă vrei să participi și tu la acest program, urmărește pagina FLEX Moldova pentru noutăți și fii cu ochii pe acest link.

Autoare: Xenia Luca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente